5 Юни, 2018 08:44 2 392 21

Интелектуалци скочиха на Русия заради журналист

  • олег сенцов-
  • русия-
  • украйна-
  • журналист

Десетки творци и журналисти призоваха Москва да освободи от затвора Олег Сенцов

Интелектуалци скочиха на Русия заради журналист - 1
Снимки: БТА/АР

Десетки творци и журналисти, сред които писателите Маргарет Атууд, Джон Грийн и Джонатан Франзен и телевизионната водеща Кристиан Аманпур, призоваха Русия да освободи от затвора украинския режисьор и дисидент Олег Сенцов, предаде АР.

Сенцов, критик на руската анексия на Крим, излежава присъда от 20 години затвор по обвинения в тероризъм. От три седмици той е в гладна стачка и иска да бъдат освободени 64 украински политически затворници, но не и собственото си освобождаване.

В писмо, разпространено от организацията ПЕН Америка, творците призовават руския президент Владимир Путин да освободи Сенцов.

Те пишат, че предстоящото Световно първенство по футбол в Русия ще засили вниманието върху нарушенията на правата на човека и освобождаването на украинския режисьор би било "едно силно изявление".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ьььььььььььь

    33 11 Отговор
    Терористите в затвора-точка.
  • 2 КГБ

    32 9 Отговор
    Русия не преговаря с терористи!

    Коментиран от #4

  • 3 goni

    32 9 Отговор
    Интересно! Дали САЩ, или Европа биха пуснали някои осъдени за тероризъм?! В САЩ дори не ги съдят, а ги пращат в Гуантанамо!

    Коментиран от #5, #10

  • 4 goni

    25 3 Отговор

    До коментар #2 от "КГБ":

    Не само Русия! Никой не преговаря с терористи!
  • 5 КГБ

    15 4 Отговор

    До коментар #3 от "goni":

    Ти не разбираш там е демокрация

    Коментиран от #7

  • 6 Барчо

    26 4 Отговор
    Аз пък искам да освободят 64 терористи от Гоантанамо!?!?! Що за глупост??? Хванат с взривове и ще лежи. Точка. Укрите бяха арестували един ученик руски гражданин след като му пробутаха провокатор, обявиха го за военнопленник и го размениха за украински военнопленник, преди година заедно с още такива. Който вярва на укрите е платено мекере или от глупав по-глупав.
  • 7 Барчо

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "КГБ":

    Приемам го за ирония и ти пиша плюсче!
  • 8 Ихтамнет

    7 4 Отговор
    Рязалия глави на руски войници кадиров защо е на свобода!

    Коментиран от #12

  • 9 Мукавей

    11 2 Отговор
    Нека си реват.

    Като станат съдии, тогава ще решават.
  • 10 Мужик

    5 16 Отговор

    До коментар #3 от "goni":

    Осъден за тероризъм, без абсолютно никакви доказателства и единствено въз основа на "самопризнанията" по време на разпит на друг арестант, който в последствие пред съда се отказва от тях и обявява, че са били изтръгнати чрез насилие и заплахи...
  • 11 Грантаджйче

    14 5 Отговор
    Соросоидните мекерета да мълчат.

    В задокеанската КОЧИНА има цяла организация - Амнести Интернешънъл, създадена заради многото невинни по затворите в кочината и пълното безхаберие на управляващите говеда.
  • 12 Мужик

    5 19 Отговор

    До коментар #8 от "Ихтамнет":

    Защото джудето, което обитава Кремъл, изпитва хем панически страх, хем неконтролируемо сексуално привличане към резани и брадати главорези.
  • 13 юрист

    3 15 Отговор
    До 1 и 2- ахааа- човекът бил терорист, защото казал, че Крим си е суверенна част от Украйна, а не част от русия....Вие знаете ли какво е тероризъм- това е например идил да избомби поне 1/2 от сградите на червения ви площад или да избие всички, намиращи се в московското метро. И какво, значи- журналистът е направил точно това, така ли...Ами тогава очаквайте и други /руски граждани/ на незаконно окупирания от руснаците Крим да станат /терористи/ като осъденип журналист- понеже не ви щат руската окупация....

    Коментиран от #14, #15, #17

  • 14 адвокат

    15 3 Отговор

    До коментар #13 от "юрист":

    Толкова си юрист, колкото аз - марсианец.
    Има си СЪД за тая работа и той е компетентен да се произнесе. А НЕ- ти.
  • 15 Аз знам

    8 3 Отговор

    До коментар #13 от "юрист":

    Хванат ли е със взрив в него нарушава ли закона значи е виновен,а пък ти си платено мекере.Но наистина трябва да го освободят за малко рейтинг на Русия

    Коментиран от #16

  • 16 юрист

    0 5 Отговор

    До коментар #15 от "Аз знам":

    “...Публикувано във факти.бг: Хванат ли е със взрив в него нарушава ли закона значи е виновен...“ А ти откъде знаеш това- че е хванат със взрив в него? Защото , според руския НК- уголовний кодекс рф- само за изказването, направено независимо къде- в нета или в публичното пространство- напр, журнал или вестник, че Крим НЕ Е част от русия, може да те осъдят за “сепаратизъм“, а от там до обвинение в измислен тероризъм, стъпката е съвсем малка- просто това ти е русията!

    Коментиран от #19

  • 17 Хахахха

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "юрист":

    От думите ти личи,че си юрист,колкото Евгени Минчев-лорд!
  • 18 Цар Вул

    5 2 Отговор
    Не мога да разбера какво майната си търси този "покрайненец" в Русия!Ако е журналист да си пише дописките и си гледа кефа ,а той тръгнал да"освобождава Крим"!От кого бе цървул свински нещавен?Там имаше РЕФЕРЕНДУМ и на тебе пределно трябва да ти е ясно,че това е ИЗКОННА РУСКА ТЕРИТОРИЯ ПРЕВЗЕТА ОЩЕ ОТ ЕКАТЕРИНА ВТОРА/снощи го/филма/ даваха по телевизията !!!Сега пък ще обявява гладна стачка ,за да освободят "други престъпници"/законно осъдени от съда за престъпления извършени и доказани/!Как ще стане тая работа?Да си стачкува?Много лесно ще го оправят!!Екстрадират го в Покрайна и "ла финита комедия"!Там да си стачкува от днес до края на света!!!Намерил църква "католика гаден" да се изповяда!!"Да" ама "НЕ"казваше Петко Бочаров!!!!

    Коментиран от #20

  • 19 goni

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "юрист":

    Сигурен съм че си красива и страстна! Ама, защо се занимаваш с политика?!:) Не ти е това работата!:)
  • 20 goni

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Цар Вул":

    Приятно е да прочетеш точен коментар!

    Коментиран от #21

  • 21 фак..ти

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "goni":

    СССР-Путин-СССР-Путин-СССР........