5 Юни, 2018 15:31 5 522 5

Изтребители на НАТО "прехванаха" правителствен самолет

  • нато-
  • черна гора-
  • прехващане-
  • подгорица

ВВС на Гърция и Италия вече пазят по график въздушното пространство над Черна гора

Изтребители на НАТО "прехванаха" правителствен самолет - 1
Снимка: Shutterstock

Изтребители на НАТО в рамките на демонстрация "прехванаха" в първия ден на патрулиране на въздушното пространство на Черна гора правителствен самолет на тази страна, на чийто борд се намираше министърът на отбраната Предраг Бошкович, съобщи ТАСС, позовавайки се на местни медии.

По повод началото на охраната на въздушното пространство на Черна гора, в деня на първата годишнина от присъединяването на Подгорица към НАТО бе организирана показателна тренировка на прехващане и приземяване на "самолет нарушител". Ролята на прехванатия самолет изигра самолет на правителството на Черна гора. В него се намираше министърът на отбраната Предраг Бошкович.

Показателната тренировка завърши успешно, съобщи медията като показа кадри от полета на "задържания самолет" в обкръжението на изтребители на Гърция и Италия.

"От днес нашето небе и море са под защита. Ние се обърнахме към бъдещето и доведохме Черна гора до ниво, което представлява ново качество на живот, нов аспект на сигурността", заяви Бошкович, изразявайки благодарност към представителите на НАТО, които забелязали какво е постигнала Черна гора. Министърът обеща да продължи модернизацията на армията на страната.

Авиация на НАТО, представена от самолети на ВВС на Гърция и Италия, започна да патрулира въздушното пространство над Черна гора.

Цел на мисиите на НАТО за контрол на въздушното пространство е да защитават небето над страните членки на алианса, които нямат собствени военновъздушни сили.

Изтребители на НАТО "прехванаха" правителствен самолет
Снимка: БТА/АР

Черна гора официално стана 29-ата членка на НАТО на 5 юни 2017 г. Парламентът гласува на 28 април страната да се присъедини към НАТО. Тъй като опозицията отсъстваше от заседанието, всички 46 присъстващи подкрепиха присъединяването. Референдум по този въпрос не беше проведен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 азсъм

    10 1 Отговор
    Не се ли пише "ПРИхвана" ??! или аз нещо се бъркам?

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Иванов

    5 10 Отговор
    Айдааа! Москалите загубиха още една държава. Остана им само Сърбия.
  • 3 onq s konq

    4 11 Отговор

    До коментар #1 от "азсъм":

    "Пре" или "при" -това са си приставки-ВАЖНОТО Е ГЛАГОЛА "ХВАЩАМ".А кого ще хваща НАТО?Ами на първо време СРЪБСКИ "ВОЕННИ САМОЛЕТИ",т.е. рециклирани Мигове!А за инфо слез "прихващане" следва и "СВАЛЯНЕ"!
  • 4 goni

    6 1 Отговор
    Само не разбрах?!:) Що не са го свалили!:)
  • 5 Пчеличката Мая

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "азсъм":

    Това е на врачански!