Last news in Fakti

5 Юни, 2018 18:00 1 922 10

Ердоган е реформатор, а не диктатор

  • реджеп ердоган-
  • избори-
  • турция-
  • реформатор-
  • диктатор-
  • мевлют чавушоглу
Ердоган е реформатор, а не диктатор - 1
Снимка: БТА/ AP

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не е диктатор, а е реформатор, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в интервю за ДПА.

На въпрос дали за Турция е проблем фактът, че германското правителство забрани на чужди политици да организират митинги на германска територия преди изборите, Чавушоглу посочи, че подобна забрана само „насърчава" поддръжниците на турското правителство.

„Същевременно обаче виждаме, че поддръжници на ПКК и на партията, свързана с ПКК (силната прокюрдска Демократична партия на народите, която отрича обвинението, че е свързана с тероризма – б.р.), могат да провеждат кампании”, отбеляза Чавушоглу, предаде Би Ти Ви.

На въпрос каква подкрепа ще получи Ердоган на изборите от гласоподавателите в Германия, турският външен министър отговори, че очаква от избирателите на германска територия същата (или дори по-голяма) подкрепа за президента като на референдума през април 2016 г., когато с "да" гласуваха 63 процента от турците с право на глас в европейската страна.

„Мнозинството от турците в чужбина ни подкрепят, както и в Германия. Това е така, тъй като те виждат как Турция се промени през последните 16 години”, каза външният министър.

На 24 юни в Турция ще се състоят предсрочни президентски и парламентарни избори. От четвъртък турците, живеещи в чужбина, ще могат да упражнят правото си на глас. В самата Турция Ердоган имаше значително по-големи затруднения да победи на референдума, отколкото в избирателните секции, където не гласуват пряко управлявани от него граждани.

„Не смятам, че Ердоган ще отиде на втори тур. Смятам, че той ще получи подкрепа от най-малко 55 процента”, каза Чавушоглу във връзка с данни от някои социологически агенции, според които президентът ще отиде на втори тур на изборите.

В отговор на въпрос дали очаква Партията на справедливостта и развитието (ПСР) да запази абсолютно мнозинство в парламента Чавушоглу отговори с "да": „Подкрепата за нас е по-голяма или най-малко същата като на парламентарните избори през ноември 2015 г.”.

В отговор на въпрос дали може да има честни и справедливи избори при режим на извънредно положение Чавушоглу каза, че този режим не ограничава събиранията на партиите и изборите ще бъдат свободни и прозрачни.

„Ердоган не е диктатор. Ердоган направи много реформи в страната. Ердоган даде на тази страна всички свободи, включително свобода на изразяването, човешки права. Ако погледнете всички реформи през последните 16 години, Ердоган ги извърши. През последните три години обаче се борим срещу терористичните организации”, подчерта Чавушоглу.

Той каза още, че не е справедливо Турция да е на 157-о място от 178 страни в класацията на „Репортери без граници” за свободата на изразяване. Министърът изтъкна, че журналистите, намиращи се зад решетките, са били арестувани за извършване на различни престъпления, включително подкрепа за терористични организации и шпионски дейности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 и Боко не е тоталитарен лидер

    19 8 Отговор
    На всички е ясно, какъв е султана, ама въпреки това се опитват да ни обяснят, че слънцето изгрява от запад !
  • 2 Дългият

    16 9 Отговор
    Явно Чавушоглу се е надрусал преди да каже тези глупости....
  • 3 xexexe

    7 5 Отговор
    а защо парите на димократ реформатор са в Швейцария, нали там са парите на диктатори и мушеници?
  • 4 Ножаря

    10 7 Отговор
    Ако Ердоган е реформатор...то аз съм валия на Одрин. Ай сиктир!
  • 5 Дрън дрън

    4 5 Отговор
    А аз съм Авицена!
  • 6 вес

    5 7 Отговор
    Ердоган не е диктатор, а е dеформатор, заяви главния ибрикчия Мевлют Чавушоглу.
  • 7 ivan4o

    6 9 Отговор
    Вий сте мно прости бре! Кът незнаете ко е диктатура недей те поне пише бре !

    Коментиран от #8

  • 8 Голям прос

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "ivan4o":

    Ти нали знаеш. Друго не ни трябва
  • 9 ОРМАНДЖИЕВСКИ

    6 0 Отговор
    Точната дума е РЕФОРМАТОР . Е разбира се че силното развитие което постигна този турчин не им се нрави . Но на мен ми харесва че търговията между българия и турция е във възход , и това е добре за нашата държава. Ако загуби изборите Ердоган , турската държава ще изпадне в колапс като нас . ЩЕ НАСТЪПИ РЕГРЕС ВЪВ ВСИЧКО , а точно това е целта на външните конкуренти на турция .
    ЗА ТОВА ПОДКРЕПЯТ СИЛНО И ВСЯЧЕСКИ ОПОЗИЦИЯТА В ТУРЦИЯ .
    ЖЕЛАНИЕТО НА СИЛНИТЕ ИКОНОМИКИ Е , ТУРЦИЯ ДА СИ ОСТАНЕ АГРАРНА И ТУРИСТИЧЕСКА ДИСТИНАЦИЯ. БЕЗ СИЛНО РАЗВИТА ИНДУСТРИЯ И ВИСОКИ ТЕХНОЛОГИИ.
  • 10 Hhhhhhh

    0 3 Отговор
    Ес не иска феса
Новини по държави: