7 Юни, 2018 09:27 3 248 13

Деца, оцветете руските войници и окупирайте

  • игра-
  • деца-
  • войници-
  • вежливи хора-
  • русия-
  • агресия-
  • литва

Литовците реагираха остро на руска детска игра

Деца, оцветете руските войници и окупирайте - 1
Снимка: БТА/ AP

В Литва започнаха спорове за свободата на изразяване, руската пропаганда и Холокоста. И всичко това заради една детска игра, пише "Политико". Става въпрос за произведена от московска фирма игра, наречена "Вежливи хора". С нея децата могат да оцветят и да подредят фигурки на войници и на котка и да разиграят своя собствена окупация. На пръв поглед безобидното име е препратка към т.нар. вежливи хора - руските специални сили без отличителни знаци, които поеха контрола над Крим през 2014 година.

Литовците не са особено доволни от играта, а правителството каза, че присъствието й в магазините е акт на агресия. Отговорът на управляващите бе да поискат промени в законите за потребителите, така че да забранят продажбата на дребно на стоки, които "изопачават литовската история". В средата на юни се очаква дебат в парламента за планираните промени, но вече започна разпалена дискусия за това как Литва се отнася към историята си - следвоенната съветска окупация, която завърши с независимостта през 1991 г., ролята на литовците в Холокоста по време на германската окупация през Втората световна война.

Деца, оцветете руските войници и окупирайте

"Русия от дълго време използва "мека сила", за да се прицели в умовете на хората, и в този случай играчките са средствата за оформяне на гледната точка на хората", коментира Раса Юкнявичене, литовски депутат и член на комисията за национална сигурност и отбрана, която подкрепя използването на законодателство за справяне в подобни случаи. Голямото опасение сред литовската еврейска общност е, че промененият закон може да засегне книги, които са смятани за неблагоприятни за националните възгледи, пише "Дневник“.

През 1939 г. в града е имало около 80 000 евреи (около 208 000 евреи в цялата страна) според историка Ефраим Зуроф. В края на войната е имало едва 8000 евреи, останали в цяла Литва. Това влиза в сблъсък с твърдението, че литовското участие в Холокоста е било ограничено до шепа "деградирали". Властите в Полша също се опитват да използват законодателство, за да блокират всяко твърдение, което хвърля вина върху поляците. Правителството в Литва твърди, че няма нищо обезпокоително в планираните промени. "Не обсъждаме въпроси като Холокоста", настоя министърът на икономиката Виргиниюс Синкявичус, като добави, че свободата на изразяване няма да бъде нарушена по никакъв начин. Министърът посочи, че е изслушал опасенията на евреите и ще изтрие всяка част от законодателството, която може да навреди на интересите им.

Според министерството на икономиката парламентарната комисия по национална сигурност и отбрана и министерството на отбраната трябва да пренапишат правилата по по-ясен начин и да премахнат всяка потенциална цензура. В парламента обаче депутатите казват, че според тях министерството на икономиката трябва да внесе яснота в закона. Критици са на мнение, че неясната формулировка на законодателството не е случайна, и напомня съветските времена, когато законите са се прилагали по начина, който е най-удобен за властите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мттттт

    31 17 Отговор
    Тия балтийците съвсем отлепиха вече-тотални идиоти

    Коментиран от #11

  • 2 georgi

    28 8 Отговор
    Трепеха ги евреите-цигани и пак са много
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бай хой

    23 15 Отговор
    Трупането на войски по границата на Русия не е агресия. А детските игеи са. Е на кого ще повярват хората? Питам и отговор не искам.
  • 5 Радев

    5 9 Отговор

    До коментар #3 от "Хохи":

    Парици изкарват драскачите!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Голям прос

    1 9 Отговор

    До коментар #6 от "от страх се н....х":

    Има подходяща дума: обосралис.
  • 8 Просия

    14 10 Отговор
    Само плиткоумен, вече промит човек, не може да види колко тактично Русия заразява хората...много умно, защото над 80% от хората на Земята са овце, които обичат да бъдат водени от поробителя си !
  • 9 goni

    2 12 Отговор
    Хора! Па, прочетете барем малко преди да пишете! Чували ли сте за Хенрих Сенкевич?!:) Сигурен съм че не сте! Полски писател! Класик! Изучава се в цяла Полша! Вярно че е написал такава трилогия, дето едва ли някой в днешно време ще я прочете, ама прочете поне част от "Кръстоносци"! Тогава ще ви стане ясно, що за стока са така наречените Прибалтийски републики!

    Коментиран от #10

  • 10 Мунчо

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "goni":

    А челли си оная книга за кибер атака на големите животни ?
  • 11 Кокошката

    0 9 Отговор

    До коментар #1 от "мттттт":

    Заслужават си един хубав бой/Балтийците де/.И тия войничета повече приличат на отряд от Спецназ ГРУ
  • 12 Че то и у

    9 1 Отговор
    Задунайския Милиционеристан от години се върти една детска мозъчна клизма на име "маша и медвед". Ма тук матрялът и водачите му хич не се безпокоят, кравата Пенка е по-важна, и двете титгърчета тоже!

    Коментиран от #13

  • 13 777777

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Че то и у":

    Само това да беше:) Филмовите сайтове са пълни с руски военни филми, възхваляващи "славната" им армия и военщина! Просто хората методично си водят хибридните постановки!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания