8 Юни, 2018 10:05 1 371 5

Австралийски командоси престъпвали закона

  • австралия-
  • афганистан-
  • командоси-
  • военни престъпления

В доклада се казва, че някои войници са демонстрирали "незачитане на човешкия живот и достойнство" в Афганистан

В секретен документ на министерството на отбраната на Австралия се твърди, че австралийските специални сили са извършвали военни престъпления в Афганистан, пишат местни медии.

Изтеклият документ обвинява членовете на елитен полк и командоси в "непозволено и незаконно използване на насилие при операции", пише мелбърнският в. "Ейдж".

В доклада се казва, че някои войници са демонстрирали "незачитане на човешкия живот и достойнство", а действията им са били прикрити от армията.

Разследването на поведението им в Афганистан е било поръчано през 2016 г. от военните и проведено от психолог, който разговарял с военни и други служители по сигурността, но докладът останал секретен.

Министерството на отбраната каза, че случаят ще бъде разследван от главния инспектор на Австралийските сили за отбрана и ще бъдат направени препоръки как да се реагира на твърденията за военни престъпления.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САП

    5 4 Отговор
    Какви права и достойнство по време на война ви гонят.

    Хептен изкукахте с тия либерални измислици.

    Седнали група бюрократи в кабинет на кожени кресла, на топло, на светло, и удобно да мислят и бистрят как са постъпили и как е трябвало да постъпят командири на бойното поле, какви документи е трябва да попълнят командирите, та на тях да не им изхвръкнат задниците от кожените кресла.

    Още по зле, когато журналисти в студията и разни хелзенски комитети вземат да правят същото.

    Най-ги мразя такива охранени мазници.

    На бойното поле няма време да четеш юридически справочници и нормативни документи за попълване на бланки.

    Високите нива на адреналин изключват твърде много психологически задръжки на човека и остава твърде малко човечност в него.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Читател

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "САП":

    А ти как искаш, влизат в някое село, избиват, изнасилват и после медал за борба с" тероризма". Във всеки взвод в който съм бил има поне по3-4 изрода, а при форсмажорни обстоятелства по голяма част от взвода копират това поведение... имай си мнение, гнилите ябълки трябва да се вадят навреме от касата, че развалят и читавите

    Коментиран от #4

  • 3 любопитен

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "САП":

    Е ква война там бе, нали победихме? Ся само си сеем мак да ни е шарено и цветно.

    Коментиран от #5

  • 4 САП

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Читател":

    За да вадиш гнилите ябълки след такава ситуация явно си оплескал нещата много преди това.

    Подобни кукунделници трябва да са отсяти и изритани много преди да се стигне до мисия.

    Избиване изнасилвания и други подобни са си военни престъпления, няма спор. Не говоря за тях.

    Между тях има много други действия, които са в описаната категория.

    Примерно някой ти налита с тояга и ти го застрелваш по инстинкт защото така си обучен.

    Когато се налага да се оправяш с уплашени хора, които не дай си боже не ти разбират езика и се паникьосат. Допуснеш ли един да се държи не както трябва, скоро ще го последват всички(понеже минава). В такива моменти трябва да си брутален, иначе рискуваш да стане точно касапница.

    Виждал съм такива неща в България при паспортно граничен режим. Група цигани и пост на гранични войски(3 човека) 40 циганина нямаха документи и искаха да минат. Как ги спряха най-нахалния го свалиха с един удар с приклад в главата, а срещу другите заредиха АК47 и ги накара да лягат на земята в калта и стреляха над главите им. Ето ти насилие и незачитане на човешко достойнство и в мирно време.
  • 5 ТАС

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "любопитен":

    Да победили ги преди 10 години, а пък афганистанците още не знаят.

    То в партизанска война така лесно се побеждава, както им се иска на САЩ. Там едно тлеещо огнище с въглени, което непрекъснато прави опити да се самозапали.
Новини по държави: