11 Юни, 2018 14:04 3 240 16

Тръмп нахока съюзниците

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • съюзници-
  • нахока-
  • търговия-
  • президент-
  • германия-
  • канада

Америка на първо място, е решението на Тръмп

Тръмп нахока съюзниците - 1
Снимка: БТА/ AP

Президентът Доналд Тръмп отправи днес остри нападки към съюзниците на САЩ в Туитър с фокус върху търговията след преминалата в спорове среща на върха на Г-7 в Канада през уикенда. „Честната търговия сега трябва да бъде наричана безумна търговия, ако не е реципрочна", написа Тръмп, който е в Сингапур за среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

„Не е честно спрямо американците! 800 милиарда търговски дефицит“, отбелязва той, цитиран от Ройтерс. „Защо трябва, аз като президент на САЩ, да позволявам страните да трупат огромни търговски излишъци от десетилетия, а нашите фермери, работници и данъкоплатци трябва да плащат такава голяма и несправедлива цена?", написа още американският президент.

Тръмп критикува Европа като посочи, че САЩ плащат почти цялата сума за защитата от НАТО на „точно тези страни, които ни обират“. ЕС имат излишък от 151 милиарда долара - трябва да плащат много повече за отбрана, написа още Тръмп. Според Тръмп Германия „плаща 1% от БВП към НАТО, докато ние плащаме 4% от много по-голям БВП. Някой смята ли това за разумно? Ние защитаваме Европа (което е добре) с цената на големи финансови загуби, а след това нечестно сме дарени с търговията. Промяната идва“, посочи Тръмп в Туитър, цитиран от АФП.

„Съжалявам, но не можем да позволим на нашите приятели, или врагове, да имат повече предимство в търговията с нас. Ние поставяме американските работници на първо място“, написа в заключение президентът на САЩ. Словесна битка се разрази между САЩ и традиционните съюзници на Вашингтон, след като Тръмп нападна домакина на срещата на Г-7 премиера на Канада Джъстин Трюдо в Туитър и оттегли подкрепата си за съвместната декларация на групата на седемте най-развити икономики в света, след като канадският лидер се закани да въведе ответни мерки срещу американските мита върху стоманата и алуминия.

Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу продължи вчера атаките срещу Трюдо, като го обвини, че е забил нож в гърба на САЩ, предаде БНР. Европа и Канада реагираха с изумление на туитовете на Тръмп в събота, като Франция заяви, че международното сътрудничество не може да зависи от гняв и няколко подхвърлен думи, а германският канцлер Ангела Меркел определи решението на Тръмп да оттегли подкрепата на САЩ от общото комюнике на Г-7 като „отрезвяващо и леко депресиращо“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    20 16 Отговор
    АБСОЛЮТНО ПРАВ ТРЪМП-казвам го като Европеец!

    Коментиран от #14

  • 2 jforfk

    30 8 Отговор
    Доколкото зная търговията трябва да бъде на базата на конкуренция. Щом търговският дефицит на САЩ е 800 млрд. това означава, че или произведеното в САЩ е скъпо, или вносните стоки са по-качествени. И затова никакви европейци или канадци не са виновни. САЩ да си оправят производството. Или да свалят цените. Тогава никой американец няма да купува чуждото. И ще си оправят баланса.

    Коментиран от #9

  • 3 Eee

    20 3 Отговор
    Залеза на САЩ продължава,докога ли?
  • 4 ГосТ

    7 11 Отговор
    Трябва направо да му бият шута и толкова. Търговски отношения с Канада, Китай и Япония, и Корея са достатъчни. И на тоя Путин няма какво да му търпят простотиите. Едно време дьо Гол като ги е изгонил хамерите от Париж като мръсни котета, какво?
    Защитавали Европа, разбойник долен,к'во заплашва с нападение Европа ли ?
  • 5 ГосТ

    6 11 Отговор
    Единствените от които трябва да се брани цивилизацията са хамерите и рашките. Двата световни рекетьора. Чудесно е, че Китай също стана мощна сила,че да внесе баланс. Културата на Китай е несравнима с тази на разбойниците от расия и хамерика
  • 6 СССРБарета

    13 5 Отговор
    Путин ще ви оправи вашта ................американска!!!
  • 7 Рекс

    6 11 Отговор
    Путин е пътник
  • 8 Шляхтиц

    9 1 Отговор
    По неофициални данни търговският дефицит на САЩ надхвърля трилион долари, хиляда милиарда.
  • 9 onq s konq

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "jforfk":

    Разглеждаш АБСОЛЮТНО ЕДНОСТРАННО нещата във връзка с Американския пазар.Вярно е че конкурентността на стоката продава,а тя е с компоненти ЦЕНА И КАЧЕСТВО.Убягва ти обаче нещо много съществено:НАЦИОНАЛЕН СТАНДАРТ НА ЖИВОТ,Т.Е. СРЕДСТВАТА/ЗАПЛАТАТА/ НА РАБОТНИКА,ОСИГУРЯВАЩА МУ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА НОРМАЛНО ВЪЗПРОИЗВОДСТВО НА ТРУДОСПОСОБНОСТ.Което на практика значи,че един китаец и един американец ако произведат един и същи продукт,то китайският закономерно ще е по-евтин поради ПО-НИСКАТА ЗАПЛАТА НА РАБОТНИКА В КИТАЙ В ПЪТИ!Американеца обаче няма да работи за една паничка ориз на ден.Отивайки на пазара обаче,същият тоя американец ще си купи по-евтиното -китайско/типично по български/,затова и е измислен икономическият лост ВНОСНО МИТО,който в момента Тръмп се принуждава да ползва.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 гхнгхнр

    6 2 Отговор
    Ние в Европа не искаме НАТО, командвано от америка! Искаме Армия на Европейския Съюз!
  • 12 Ескимос

    1 0 Отговор
    Ами като погледнеш всяка ескалация в последните 30години първо почва зад океана.Мисля че ако не бяха тия простотии в Африка на Европа не и трябва армия.Дори и сега зорлем бодат мечката отзад ,а може да не и обръщат внимания.Тя си спи.
  • 13 kjl

    1 0 Отговор
    Високият търговски дефицит означава, че ядът повече от колкото им се полага. Тук Тръмп е прав, повече няма да е така. Американците ще папкат толкова колкото могат да си позволят, а не колкото им се иска. Току виж им отслабнат дебелите задници.
  • 14 Да да

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Най-влиятелния човек на света! Винаги е прав и е адски прозорлив! Не случайно е милиардер!(първо милиардер,после президент,не като Вова и Ерпосран)

    Коментиран от #15

  • 15 стоян георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Да да":

    нито е прозорлив нито е милиардер.тои е просто болен шизофреник,а дeиствията му отслабват сащ.
  • 16 Распутин

    1 0 Отговор
    Като отявлен русофоб казвам - Тръмп е имбецил, просто селски простак и може да си завре натото отзад. Трябва да си направим общоевропейска армия. Имало търговски дисбаланс, американците не искали Форд и Кадилак, купували си Мерцедеси и Поршета. Кой е виновен в случая? Потребителите, които искат качествени стоки, европейските призводители на качествени стоки или местните американски производители на отпадъци, които започват бърз процес на саморазпад в деня на покупката и затова никой не ги иска? ЕС ли е виновен, че американските ГМО храни, набкъскани със всякакви хормони и химикали НЕ се считат за годни за консумация от ЧОВЕШКИ СЪЩЕСТВА?!? Техните храни ние и на животните си не бихме ги дали. А какво да каже ЕС примерно на за компании като Гугъл, Епъл и още една дузина производни, които редовно с хитрост избягват да платят милиарди като данъжи не само в ЕС, но и в САЩ? Това са колосални пропуснати ползи за която и да е общност. От тази гледна точка тъпака Тръмп е по-добре първо да си вкара в ред собствената кочина, преди да започне да напада партньорите си. Защото тези партьори утре няма да са му партньори.