13 Юни, 2018 22:00 1 510 9

ЕС дава €13 млрд. за отбрана от 2021 г. до 2027 г.

  • ес-
  • ек-
  • отбрана

Благодарение на фонда ЕС ще се нареди в четворката на най-крупните инвеститори в Европа в областта на научните изследвания и технологиите

ЕС дава €13 млрд. за отбрана от 2021 г. до 2027 г. - 1

Европейската комисия (ЕК) предлага да се укрепи следващият дългосрочен бюджет на ЕС за периода 2021 — 2027 г., така че Съюзът да закриля и отбранява своите граждани и той да се превърне в още по-влиятелен фактор на международната арена.

Предвидените 13 милиарда евро за Европейския фонд за отбрана ще осигурят финансовата мощ, която е необходима за трансгранични инвестиции в най-съвременни и напълно оперативно съвместими технологии и оборудване в области като криптирания софтуер и технологиите за безпилотни летателни апарати.

Освен това Върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини предлага днес нов Европейски механизъм за подкрепа на мира — извънбюджетен инструмент, за който са заделени 10,5 милиарда евро и който ще повиши способността на ЕС за предотвратяване на конфликти, укрепване на мира и гарантиране на международната сигурност. Той ще повиши ефективността на финансирането за военни мисии и операции в рамките на общата политика за сигурност и отбрана.

Механизмът ще улесни приноса на ЕС за мироопазващи операции, водени от партньори, и ще разшири обхвата на подкрепата, която ЕС може да оказва за военни операции и в областта на отбраната. Така ще се покриват разходи, които не може да се финансират от бюджета на ЕС, тъй като са свързани с военни операции и областта на отбраната.

Новият фонд за отбрана, който ще разполага с 13 милиарда евро, ще предостави 4,1 милиарда евро за пряко финансиране — по-специално под формата на безвъзмездни средства — на конкурентоспособни съвместни научноизследователски проекти.
След фазата на научните изследвания ще са на разположение 8,9 милиарда евро, които ще допълват инвестициите на държавите - членки чрез съфинансиране на разходите за разработване на прототипи и за последващи дейности по сертифициране и изпитване.

Благодарение на фонда ЕС ще се нареди в четворката на най-крупните инвеститори в Европа в областта на научните изследвания и технологиите за нуждите на отбраната и ще действа като катализатор за една новаторска и конкурентоспособна промишлена и научна база.
Основните характеристики на Европейския фонд за отбрана са: финансиране на проекти, които ще спомогнат за по-голямата сигурност на ЕС и са Съгласувани с приоритетите, договорени от държавите - членки в рамките на общата политика за сигурност и отбрана и на други регионални и международни организации, като НАТО; допустими за финансиране ще са само съвместни проекти, в които участват най-малко 3 участници от 3 държави - членки;

ЕС ще съфинансира разработването на общи прототипи, само когато държавите - членки се ангажират да купят крайния продукт;
Енергично ще се насърчава трансграничното участиена малки и средни предприятия(МСП) и на дружества със средна пазарна капитализация, като се дава предимство на проекти на консорциуми, включващи МСП, и — ако е необходимо — като се обявяват специални покани за предложения;
Ориентиране към преломни иновации, като 5 % от средствата ще бъдат заделени за дисруптивни технологии и новаторско оборудване, благодарение на което ЕС ще укрепи в дългосрочен план водещите си позиции в областта на технологиите;

Ако отговарят на условията за допустимост, проектите по линия на постоянното структурирано сътрудничество(ПСС) може да получават съфинансиране с допълнителен бонус от 10 %, но финансирането няма да е автоматично.

Европейски механизъм за подкрепа на мира
С подкрепата на Комисията върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност предлага новия извънбюджетен Европейския механизъм за подкрепа на мира, който ще разполага с 10,5 милиарда евро и ще обедини съществуващите извънбюджетни механизми, посветени на сигурността и отбраната, като по този начин ще се преодолеят пропуските и ограниченията.

Той ще повиши ефективността на финансирането за военни мисии и операции в рамките на общата политика за сигурност и отбрана.
Механизмът ще улесни приноса на ЕС за мироопазващи операции, водени от партньори, и ще разшири обхвата на подкрепата, която ЕС може да оказва за военни операции и в областта на отбраната.
Той ще покрива разходи, които не може да се финансират от бюджета на ЕС, тъй като са свързани с военни операции и областта на отбраната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Име

    10 0 Отговор
    Е много хубаво, но 13 млрд. са малко за такъв период за толкова държави. И тези пари ще са европари. В кои държави ще се харчат? Предполагам предимно в тези дето има някаква дейсност и хората могат да разсъждават т.е. това няма да е България. Защо? Не защото хората са по-лоши при нас! НЕ! А, просто няма общество. Хората ни са добри, но криминалните и корумпирани магистрати и алчни властимащи провалят всчко. Следователно аз (не си натрапвам мнението, просто споделям) мисля, че се получава: ние си плащаме вноските, ЕС усвоява, а ББ и ЦвЦв ощипвват каквото могат. За тях всичко е добре дошло, предвид капацитета им. Не си дават сметка, че при една развита икономика може да има много повече ползи, дори и за тях. Но не е важно аз да съм добре, важното е аз да съм добре и всички останали да са зле.

    Коментиран от #7

  • 3 НКВД

    6 2 Отговор
    За какво са им пари за отбрана на ЕС нали Русия ги пази от САЩ!!? Кукава работа на дърта германка!
  • 4 РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО 🔨✊

    4 2 Отговор
    Много памперс много пара цели 13 милярда!! По два самолета и един вертолет на членка от НАТО като÷ се падат и по една фуражка за новобранците!
  • 5 Сочна слива

    4 0 Отговор
    Ммм войничетааа.
  • 6 Браво

    6 2 Отговор
    Ми не е много, както е казал народа, Путин да ви пази. За пропаганда на педерастията, вазелин и страпон са предвидени 140 000 000 000$.
  • 7 ГосТ

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Име":

    Сто пъти съм го писал. Не са виновни ЕС,че 80% от парите в родината потъват. Как може, бившата охрана на тодор живков,замесена в трафик на наркотици и рекет да е министър председател? Как може за тея години в управлението на столицата и държавата, този "хубавец" да натрупа такова състояние. Та той забогатя многократно повече от мавъра! И това е само един от всички. От къде се пръкна целия тоя автопарк в бг ? откъде всички тея недвижими имоти в България и чужбина?
    Хубаво казваха някои,че не сме готови за ЕС,продължават всяка година с доклади за корупция и злоупотреби. ...и какво? Нищо. Погледнете румънците.
  • 8 Голям прос

    0 0 Отговор
    На нас ще ни дадат само колкото да купим памперси и маратонки за бягане. Но преди това ще ги съберат от богата България, че до 2021г има още време.
  • 9 Тони

    0 0 Отговор
    Толкова разходи,дали ще ни пазят от онези с лодките или се готви инвазия на Изток.?
Новини по държави: