Last news in Fakti

14 Юни, 2018 14:39 931 1

Десетки бежанци спасени край Кипър

  • кипър-
  • спасени-
  • бежанци

Предоставена им е била хуманитарна помощ

61 бежанци от Сирия бяха спасени късно тази нощ край северния бряг на Кипър. Те са тръгнали от района на турския град Мерсин, съобщава БНР.

Спасените са 60 мъже и една жена, чийто съпруг е пристигнал на острова с лодка миналата година. Сред бежанците има и 7 малолетни.

На хората е предоставена хуманитарна помощ в района на рибарското пристанище, където е изтеглена лодката им, а след приключване на първите процедури за проверка на личните данни, тази сутрин те са прехвърлени в приемателния център в Никозия.

Бежанците са заявили, че са платили по 2000 долара на турски контрабандисти за пътуването.

При полицейското разследване е арестуван 49-годишен мъж, който е управлявал лодката и за когото се смята, че е съучастник на трафиканта.

Броят на търсещите убежище в Кипър продължава да нараства значително. През 2017 г. 4 500 имигранти са потърсили убежище в Кипър, което е ръст от 56% спрямо 2016 г. Само през първите три месеца на 2018 г. общо 1 372 души са подали молба за убежище.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Валя

    4 0 Отговор
    Добре бе Аллах нали е милостив как не се нае да спаси поданиците си поне веднъж?