10 Август, 2018 13:05 4 167 66

Турция: Те имат долари, ние имаме Аллах

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • лира-
  • бог-
  • срив-
  • икономика

Турската лира потъва все повече

Турция: Те имат долари, ние имаме Аллах - 1
Снимка: БТА/ AP

Турският президент Реджеп Ердоган призова своите сънародници да „игнорират кампанията срещу Турция“. Той посочи, че „те могат да имат своите долари, но ние имаме нашия народ и Аллах“, предаде „Хюриет дейли нюз“.

„С божията помощ ние ще направим нашата страна по-модерна. Не се притеснявайте. Просто знайте, че сме по-добре от вчера, а утрешният ден ще е по-добър от днешния“, заяви президентът пред местни в черноморската провинция Ризе.

Коментарът на Реджеп Ердоган е направен на фона на обезценяването на турската лира. Турският лидер призова турския народ да не се притеснява от чуждите „кампании“, които са насочени срещу икономиката на страната според властите. „Бъдете търпеливи“, каза още Ердоган.

Притесненията за контрола на президента Реджеп Ердоган върху монетарната политика в Турция и влошаващите се отношения на Анкара със САЩ са основните причини за бързото обезценяване на турската лира, смятат икономически експерти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ayyy

    34 6 Отговор
    БВП на глава от населението през 2008 г. в Турция беше 11 000 $, Ердоган определя основна национална цел през 2023 г. за 25 000 $, а сега, когато стойността на турската лира е намаляла, е ... 7 000 $ !!!!!

    Коментиран от #10, #19

  • 2 Айде JPower

    13 1 Отговор
    Ти си!!! Заработвай..
  • 3 breaking news

    22 1 Отговор
    Напредъкът в разговорите с Турция ще се случи, когато пасторът Андрю Брънсън се завърна в дома си в Съединените щати. Това е терминът, който американското правителство е наложило на турското. И тъй като турската делегация, изпратена от президента Ердоган във Вашингтон, не носеше отговора, който американците поискаха, преговорите приключиха с неуспех. Вашингтон отхвърли всяка размяна преди завръщането на пастора в Съединените щати. И дори не се бе ангажирал с освобождаването на банкер Атила. Вечерта бе обсъден нов кръг от санкции срещу членовете на тесния кръг на турския президент. Някои от тях, като семейството на Ердоган, също имат активи в Съединените щати. Активите, в случай на нови санкции, ще замразят и американските граждани няма да могат да имат бизнес отношения с тези, които са санкционирани.

    Коментиран от #8

  • 4 ходжа

    13 2 Отговор
    Бе не е само долара. Зад долара е и шейтана.
  • 5 Мбbb

    21 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Турция: Те имат долари, ние имаме Аллах...и Абар имате.
  • 6 Чукча

    8 22 Отговор
    Южният фланг на НАТО сдаде багажа. Турция ке установи тесни икономически връзки с братски Китай. Да теглят каквито пари имат в САЩ и да се махат.

    Коментиран от #26

  • 7 ayyy

    31 4 Отговор
    На 1 януари 2017 г. 1 долар имаше 3,5 турски лири, днес има 6,5 !!! Ердоган е велик лидер ....
  • 8 депресиран турчин

    13 5 Отговор

    До коментар #3 от "breaking news":

    Публикувано във факти.бг: Някои от тях, като семейството на Ердоган, също имат активи в Съединените щати „те могат да имат своите долари, но ние имаме нашия народ и Аллах“
  • 9 Чукча

    9 14 Отговор
    Те турците все още печелят от ниската лира заради наложените от сащ мита върху алуминия и стоманата. Преди бяха вързани с долара сега играят отделно. Те за това сащ ги цакат с топла бира. А Китай само чака да стане лошо положението и веднага ще ти спасяват. И Путин ще им стане пръв приятел. Много козове имат агите, икономиката им е силна...не ги мислете. За нас това положение не е добре обаче.

    Коментиран от #14, #42

  • 10 Един друг

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "ayyy":

    Тези 7000 на са коректно изчислени. В БВР влизат и нематериалните активи, а Аллах е именно такъв. Вкарай в сметките 1 бр. Аллах, раздели го на броя на населението и получаваш съвсем друга стойност. Безкрайност делена на число е пак безкрайност, така че именно това е турският БВП, независимо дали общ или на калпак - безкрайност. Ся, ако този остойностява въпросния Аллах на нещо различно от безкрайност, вече имаме проблем...

    Коментиран от #62

  • 11 Гост 1

    13 6 Отговор
    Той направи реч и ясно показваща, че е измамамник, който използва вярванията на хората.Държавната хазна даде на зета си.Днеска него само му интересуват 2019 местните избори. Турската лира дори да стане 1$-15ТЛ не ми пука.. Не му пука на човека :)))
  • 12 Кики

    12 3 Отговор
    Имат си и теб.Защо всеки диктатор рано или късно докарва икономиката си до колапс?
  • 13 Мукавей

    10 18 Отговор
    БВП на Турция не се изчислява в гъзпапир. Любимата пръдня на говедата е да смятат парите на другите в гъзпапир, защото спекулират с курсовете.Да припомня, че мумията сороз набра 30 милиарда гъзпапира точно от курсови разлики.

    Много са си добре турците, не плачете на чужда нива.

    Коментиран от #18

  • 14 Един друг

    20 2 Отговор

    До коментар #9 от "Чукча":

    Аха, много им е силна икономиката с този постоянно отрицателен търговски баланс от 57-а насам и с нарастващия външен дълг, който вече е над 55% от БВП. Не че на разните европейски страни този дълг не е по-висок, но е важен контекстът. Утре като им ударят търговска секира и това ще им се стори като воденичен камък на шията. Когато регионална силичка се помисил за световен играч, така става, а и лошото за тях тепърва предстои...

    Коментиран от #15

  • 15 експерт

    8 17 Отговор

    До коментар #14 от "Един друг":

    Значи Турция излиза от нато, и говедата губят и Средиземно Море.
  • 16 гост

    9 5 Отговор
    Тоз а...ах яде ли се?
  • 17 депресиран турчин

    28 6 Отговор
    Миналия месец получих около 400 долара. Този месец, смятам че ще изкарам около 200 аллаха.
  • 18 Един друг

    15 2 Отговор

    До коментар #13 от "Мукавей":

    Изчисли го в нещо друго, като си такъв майстор - в китайски юани, злато, евро - все тая. Спрямо зимбабвийския долар и венецуелския боливар със сигурност расте, на фона на тяхната хиперинфлация.
  • 19 Турчина

    3 10 Отговор

    До коментар #1 от "ayyy":

    2023 да ти говори нещо? Учил ли си история?

    Коментиран от #24

  • 20 Българина

    20 4 Отговор
    Гн юнкер глупако, поради каква причина турция е още кандидат член на ес!?!?! И на нато!?!! Фесовете вън от двете структури
  • 21 Диди

    38 6 Отговор
    Турция отива към банкрут, а диктаторът продължава да омайва народът с религия.

    Коментиран от #23, #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 мууууааааа

    5 17 Отговор

    До коментар #21 от "Диди":

    Турция има да чакаш да отиде в банкрут.
    Най- вероятната развръзка е излизане от нато и кюр за колониалистите. Китай ги чака.
  • 24 Турция приключи

    21 5 Отговор

    До коментар #19 от "Турчина":

    Страната ще бъде разбита и разделена, преди да достигне 100 години живот.
  • 25 factor X

    23 3 Отговор

    До коментар #21 от "Диди":

    Какво очаквате, тъп и прост народ, получава това което заслужава.
  • 26 гост

    25 3 Отговор

    До коментар #6 от "Чукча":

    Ша установи , ама в шестък !! То това като в Чукотка си го мислите става , а ? Какво ще продава Турция на Китай , ходжи ли ? 80% от износа на Турция е за ЕС и САЩ , с едни 10% да падне и Ердо е фалирал и линчуван , това не ви го казват от Кремъл май , а ??
  • 27 Един друг

    14 5 Отговор
    Какво общо има Турция с цяло Средиземно море?! Ти карта отварял ли си? Средиземно море се е оспорвало между Рим и Картаген, а се е държало от този, който държи Гибралтар, а не някакви си Дарданели, които дават достъп до това залято езеро, което е станало Черно море. Турците никога не са били някаква морска сила - дори при възхода на Османската империя. От Гърция до Испания все е НАТО, с изключение на Албания в Адриатика - много важно. Или без Турция, руснаците ще овладеят Средиземноморието ли?! Русия и флот - ха, ха...
  • 28 МВФ

    12 3 Отговор
    Здравей Турция!!! Аллах иска да ви обясня и да ви помогна, как трябва да се молите, така че нещата да вървят по-добре за вас. Ще се видим скоро!!!
  • 29 Румяна Костова

    17 0 Отговор
    Трябва в Германия Меркел да каже на имигрантите с айфони и нежелание да работят.,,Евра вече няма да получите от немските данъкоплатци,но не унивайте,вие си имате Алах!
  • 30 Един друг

    18 2 Отговор
    Китайската икономика е износно ориентирана, та за какво й е Турция?! Китай вършее из Африка и то от 40-50 г. Китай търси пазари на продукцията си и източници на суровини. Турция не е нито едното. Отделно, китайската икономика има страшни стурктурни проблеми, които още не се проявяват заради набраната инерция. Никакви допирни точки нямат Китай и Турция с изключение на транспортните коридори, а относно борбата в Близкия изток даже се явяват врагове. Така става то - загърбвата ЕС и САЩ и веднага се прехвърят на друга хранилка. През 70-те и 80-те Саддам беше галеното дете на САЩ, а вижте какво стана после.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Преброяване на бесните язовци

    20 1 Отговор
    Хахахах 😂😂😂 А когато лирата се срине повече и от рублата, Аллахчо ще си го заврете знаете къде. Тоя ерГРУХан почна яко да бута масло.

    Коментиран от #39

  • 33 Ищван П

    11 6 Отговор
    Оставете турската икономика на турците, те ще се оправят щот имат работеща икономика. При китайците е същата работа , съвсем умишлено държат курса на юана .
    Интересното ще е , дали турция ще спазва амбаргото срещу иран или ще им открехне портите си ? Очаквам иранската икономика да работи чрез турция, като нефт, газ, банки .
    Изчакайте една седмица за да станат по ясни нещата,
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Българин

    13 6 Отговор
    Турците ще се оправят, може би бавно, може би трудно, но ще стане. По принцип не одобрявам геополитиката им спрямо нас, както и ибричкчийстването на наши политици спрямо тях. Но те поне се опитват да се държат достойно от гледна точка на собствените си интереси, за което заслужават уважение, нещо което обсебените от слугинаж наши управници изобщо не правят.
  • 36 Мили турци

    13 1 Отговор
    Не слушайте Ердоган. Аллах не дава ориз и вино в този живот. Само в другия. Дотогава продавайте кораби, самолети, хеликоптери и танкове, за да имате пари да изплатите дълга си и да имате поне хляб за ядене.
  • 37 Партиот

    8 8 Отговор

    До коментар #34 от "Синаноолу":

    ЕРДО САМО ТРЯБВА ДА ПОМОЛИ ВСИЧКИТЕ ТУРЦИ В ЧУЖБИНА ДА ВЛОЖАТ ВАЛУТАТА СИ В ТУРСКИ БАНКИ И ВЪПРОСЪТ Е РЕШЕН.
    А НА БАС ЧЕ ЩЕ НАМЕРЯТ ИЗХОД ОТ СИТУАЦИЯТА , ДА НЕ ДА КЛОШАРИ КАТО НАС ?
  • 38 Гошо

    3 6 Отговор
    Ей сега баба Меркел ще го подкрепи със свободни немски пари, но ще иска подкрепата на Ердоган.
    Имат официална среща в германия и германия се връща пак при турците.
    Перчема нещо не им вдъхва доверие , много ненадежна е хамериканската външна политика и икономика.
    Германците имат много свободни пари и ще ги пуснат в печалба на турския пазар. Мисля че меркел има силна нужда точно сега от турция и турската армия.
  • 39 Мършата

    0 2 Отговор

    До коментар #32 от "Преброяване на бесните язовци":

    До де Америка я има и Западна Европа е подкрепя, рублата ще е дъното. Аз съм използвал и рубли и лири и левове за тоалетна хартия, е разбира се от 20 лева надолу, Алеко Константинов и оня на 50 лева ги уважавам!
  • 40 Иванов

    9 2 Отговор
    Абе, турчаци- ахмаци, Той вашият Аллах е еврейн бе!
  • 41 стоян георгиев

    8 2 Отговор
    ердоган все повече и повече заприличва на комунистически деятел.особено смешно ердоган обвинява за собствените си грешки долара .проблемите на турция бяха очаквани и предвидими и са плод на неговата политика.

    Коментиран от #44

  • 42 565

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Чукча":

    Публикувано във факти.бг: . Преди бяха вързани с долара сега играят отделно. Те за това сащ ги цакат с топла бира. To и С.Х. и М.К. се опитаха да играят отделно ,ама ...къде са сега...сещаш ли се за кои ти говоря,ако не-обади се на приятел !!!

    Коментиран от #46

  • 43 РЕДЖИ

    2 0 Отговор
    хахаха...джак-джек за лапнишарани
  • 44 любопитен

    1 3 Отговор

    До коментар #41 от "стоян георгиев":

    И къде видя комунистическо в цялата тази работа?

    Коментиран от #47

  • 45 Гъзо

    6 0 Отговор
    Там в Ризе са го изСрали аджарския фес.Затова е ербап!Щото у дома и стените помагат.Ниската лира спомага за износа,но когато понижиш курса еднократно с девалвация.А тук нещата отиват на инфлация!И досега никой не е прокопсал влезнеш ли в спиралата и....Най много страдат работещите.А те по убеждения избират до време.После избират по джоба си!
  • 46 Гъзо

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "565":

    Забрави и О.Б.Л :)
  • 47 стоян георгиев

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "любопитен":

    ами в риториката както и в изземването на цялата власт и отговорност от вожда !!!!особено си приличат по лъжите.мога да ти го перефразирам с думи на другаря живков.другари трябва само да сме търпеливи българия ще постигне за две петилетки тва дето сащ постигнаха за векове.ние имаме силата на нашия вожд и учител ленин...и след тази реч ни спряха тока по 12 часа на ден през славните 80.

    Коментиран от #52

  • 48 Хасан

    2 9 Отговор
    Милиони турци ще идват към България..това е добре ..може да се смени етническия баланс

    Коментиран от #49, #50

  • 49 стоян георгиев

    10 1 Отговор

    До коментар #48 от "Хасан":

    тва ли искаш бе хасанчо?не разбираш ли че мюсулманската тактика с мнгото деца няма да проработи.трябва качество не само количество,а с хора дето издигат вождове като ердоган се вижда че качеството малее?виж израел 8 млн. евреи правят на мармалад 1 млрд.мюсулмани граничещи от всички страни с тях.само че ако сравниш носителите на нобелови награди и сложиш тоя милиард от едната страна и еврете от другата и виждаш разликата.

    Коментиран от #51

  • 50 Мършата

    6 0 Отговор

    До коментар #48 от "Хасан":

    Ти бил ли си ибрикчия на обладаващ силно окосмени седалищни части ибрикчосван субект? Какви благоухаещи балсами са най-подходящи за седалищната област?
  • 51 Хасан

    2 9 Отговор

    До коментар #49 от "стоян георгиев":

    Щом Сащ иска хаос ..нека да направим тоя хаос навсякъде по света . в,Сащ ,в Европа...сириеца си пасеше кротко козите по чукарите и виж какво стана ..озова се на Лъвов мост...Ердо, пускай три милиона бежанци към Европа..щом те не държат на думата си защо и турчина да държи

    Коментиран от #53

  • 52 Хасан

    1 5 Отговор

    До коментар #47 от "стоян георгиев":

    Т.Живков беше комунист ..а Ердоган е капиталист до мозъка на костите си....повечето мегапроекти се финансират от западни кредитори и естествено те печелят..но както казва чичко Маркс...рано или късно капита се сблъсква...светът е прекалено малък за алчните вълци от Уострийт...даже на бедния бедуин с 5-кози му одраха кожата

    Коментиран от #54

  • 53 стоян георгиев

    11 1 Отговор

    До коментар #51 от "Хасан":

    хасанчо постовете ти показват колко ти е акъла и образованието.сащ за теб са черния лош вълк.дето се опитва да изяде всички червени шапчици.смях!!!когато обаче лошия сащ учеше турците да правят заводи,да правят банки да строят пътища и когато лошите от сащ финансираха именно тези проекти тогава бяха нетолкова лоши нали хасанчо.сега вашия султан ви каза обаче че вече са лоши и готово за умния и образован мюсулмани като теб това се оказа достатъчно за да го приемеш за вярно.и да не мислиш че европа ще е толерантна безкраино ,а хасанчо?нали виждаш кви са новите европеиски политици дето идват?имиграцията рано или късно ще бъде спряна силово ,разбираи с минни полета и картечници по границите,както бе до преди 30 години,само че гледаи ама хубаво гледаи да не се окажете в новата концепция извън загражденията на европа щото тогава ще видиш нагледно кво е да си в 15 ти век,без гадните демократични геиропеици и хамериканци.
  • 54 стоян георгиев

    6 0 Отговор

    До коментар #52 от "Хасан":

    ердоган и живков са тоталитарни боклуци хасанчо.пълни некадърници успели да залъжат масите с празни приказки колко много са компетентни.ердоган ако беше капиталист нямаше да приказва щуротии за долара и Аллах!

    Коментиран от #55, #56, #57

  • 55 Един друг

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "стоян георгиев":

    Не е вярно! Чист капиталист си е Ердо. Не мога да се сетя само кой намесваше свърхестествени приказни герои в икономичесата си теория - Смит, Кейнс, Хайек или Фридман. Със сигурност един от тях беше казал, че няма страшно, защото "С нами богъ".
  • 56 Хасан

    0 3 Отговор

    До коментар #54 от "стоян георгиев":

    Прочети материали как капитализма с християнски ценности ще може да се озапти ия да не бъде толкова алчен и разрушаващ .същото и за капитализма и исляма...защото дивия капитализъм ще докара края на човечеството..тонове боклуци, болести,замърсяване ,радиация
  • 57 Хасан

    2 5 Отговор

    До коментар #54 от "стоян георгиев":

    Ако Ердоган се беше отказал от турски поток,аец и ирански газ и да мине на американски шистов газ ще бъде най големия приятел на Запада....и особенно ако почне война с Иран ...малеее ще му вдигат паметницм

    Коментиран от #58, #60

  • 58 909

    13 2 Отговор

    До коментар #57 от "Хасан":

    слушай, бе ,главо куха...кога най-после ще разбереш че никой не отрича постиженията на турския народ и че тоя фашист сам ще разсипе една що-годе добре развиваща се държава с малоумната си( особенно външна ) политика...и то за отрицателно време.ТОЛКОВА ЛИ СТЕ КУХИ ЛЕЙКИ ДА НЕ РАЗБИРАТЕ КАКВО ВСЪЩНОСТ СЕ СЛУЧВА...ТО БИВА-БИВА,АМА ПЪК ЧАК ТОЛКОВА...Осъзнаваш ли че ако Ердоган не промени политиката си ,изхода ще е плачевен за Турция и много скоро ще го разбереш...срив на лирата е само началото,ще си щастлив ,ако след 5 години великата Турция не прилича на Ирак или Либия...на краварите им бяха необходими десетина години да премахнат Садам,тука сложиха някакви смешни санкций на два световно неизвестни цървула и лирата за два дни отиде на майната си...представи си за колко ще разцепят Туркията и колко ще са щастливи кюрдите след година със собствен Кюрдистан..това ли искаш..а пък ти продължавай с тия мантри колко велик бил Ердоган

    Коментиран от #59

  • 59 Хасан

    0 2 Отговор

    До коментар #58 от "909":

    Ти пък не можеш да видиш голямата картина...Еднополюсния модел на Сащ рухва ..Преди всички се прекланяха пред Сащ а сега всеки си води своя интерес ,търсят се алтернативи,заменки на долара..Китай агресивно настъпва ..вече превзе Африка ,стъпва и в България...Русия се връща в глибалната политика ..И Сащ вижда всичко това и става агресивна..

    Коментиран от #63

  • 60 стоян георгиев

    5 0 Отговор

    До коментар #57 от "Хасан":

    хахахаха ххохохо!!!и къде видя да речем проблем с турски поток?някои някъде порица ли ердоган за него?американския шистов газ в момента свали цените на руския и арабския и не е модерен,но си свърши работата.утре като реши русия пак да прави газа 600 евро за 1000 кубика ,американците пак ще се появят на пазара,щото са далеч под тази цена.в момента турция пука от американски пари и икономически погледнато на американците не им е на сметка ердоган да фалира,но ердоган натяга антиамериканската си политика струна след струна и вече няма на къде.тъпотиите дето ердоган прави с русия и иран ,както и силовите му демонстрации срещу германия ,австрия или гърция вече няма как да бъдат търпяни.запада е голяма и тромава машина хасанчо ,но като се завърти и почне да те мачка е много лошо.сега ердо и турците ще го усетят.дано турския народ успее да се пребори с този тиранин и пак се върне в пътя на демокрацията.няма нищо по добро за нас в българия от една цивилизована и просперираща турция.добър наш комшия и партньор.една турция като германия или канада би ни издърпала икономически и политически страшно много,но една турция с фераджета и отомански амбиции е много опасно нещо както за нас така и за останалия свят!
  • 61 Валя

    5 2 Отговор
    Е какво толкова дава Аллах или който и да е Бог,колко време е необходимо един човек да се самоунижава за да получи пари от Аллах или от Бог или Йехова се ми е тая,аман от религиозни и постоянното им натрапване
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Хохи

    4 1 Отговор
    ДОЛАРИТЕ СА ЖАЛКИ ХАРТИЙКИ ,НА КОЙТО СКОРО ЩЕ ИМ ВИДИМ КРАЯ!!!

    АЛАХ Е ОЩЕ ПО-ЖАЛКА ПРОМИВКА НА МАЛКИ МОЗЪЧЕТА
  • 65 боцмана

    1 0 Отговор
    Е , щом имате аллах, тогава сте като надута гайда,само ще мърдате пръстите. Тя простотията не ходи по горите, по хората е и най вече при заблудените вярващи ислямисти.
  • 66 123

    1 0 Отговор
    Абе, като ви се срине икономиката ше му ядеш на Алах ятагана.
Новини по държави: