11 Август, 2018 08:23 8 719 40

Улична война в Румъния. Хиляди на улицата срещу правителството (СНИМКИ)

  • румъния-
  • букурещ-
  • протест-
  • ливиу драгня

Повече от 400 души са ранени, след като полицията използва сълзотворен газ в опит да овладее ситуацията

Улична война в Румъния. Хиляди на улицата срещу правителството (СНИМКИ) - 1

Румънските сили на реда разчистиха Площада на победата в Букурещ от участници в антиправителствения протест, съобщи агенция Медиафакс.

Подразделения на жандармерията започнаха да използват сълзотворни гранати и водни оръдия около 23.00 ч. и демонстрантите бяха разпръснати след около половин час.

Над 400 участници в протеста в Букурещ са получили медицинска помощ, а двама жандармеристи, мъж и жена, са приети в болница, след като били обкръжени и пребити от демонстранти. Други демонстранти ги защитили от тълпата и ги завели в безопасност при колегите им.

Улична война в Румъния. Хиляди на улицата срещу правителството (СНИМКИ)

Има арестувани протестиращи след сблъсъци, в които демонстранти се опитваха да преминат металните заграждения при сградата на правителството и замеряха силите на реда с камъни, бутилки и пиратки.

В протеста на Площада на победата и съседни булеварди са участвали по различни оценки до 100 000 души. Десетки хиляди души участваха в антиправителствени протести и в други градове на Румъния.

Емигриралите в чужбина румънци подкрепиха протестните акции за оставка на лявото правителство, а някои от тях пристигнаха от други европейски страни, за да се включат в демонстрациите. Румънците са недоволни от решенията на социалдемократите по отношение на правосъдните закони и наказателните кодекси, от отстраняването на ръководителката на антикорупционната агенция и от факта, че лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня ръководи Камарата на депутатите, въпреки, че е осъден на затвор за корупция.

Улична война в Румъния. Хиляди на улицата срещу правителството (СНИМКИ)

Улична война в Румъния. Хиляди на улицата срещу правителството (СНИМКИ)

В чужбина живеят около 3 милиона румънци. Някои от тях казват, че са напуснали родината си заради корупцията, ниските заплати и безперспективността.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 икем

    112 7 Отговор
    В България кога?

    Коментиран от #4, #37

  • 2 bsbs

    123 6 Отговор
    В Бьлгария са добре! Карат старите с-класи тарикатите,свалят малки сливки и 5 пари не дават че живеят в най-бедната държава....Щом не протестирате значи сте добре!

    Коментиран от #27

  • 3 Марио Ангелов

    91 8 Отговор
    България, събуди се!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Опа

    82 6 Отговор
    Пример ще вземем ли някога??
  • 6 Гост

    98 6 Отговор
    Евала на румънците. Не мога да повярвам,че сме толкова заспали и апатични.

    Коментиран от #26

  • 7 Ганьо

    78 11 Отговор
    Кви протести кви 5 лева , снощи тъй се напих , като всяка вечер и като ги подкарах ни турци,ни румънци,ни гърци,ни сърби всичките ги нахраних и си легнах в панелката
  • 8 е да де

    49 15 Отговор
    но румънците като народ имат една цел и тя е да живеят по-добре . при нас българите тези работещи в чужбина няма как да се обединят с тези в страната защото работещите навънка за да живеят по-добре са готови да се променят,да работят да спазват някакви правила и да жертват определени неща. тези в България реално искат да живеят по-добре но да не се променят,да си карат по старо му и да чакат някой да им вдигне доходите.
  • 9 Демокрация

    13 39 Отговор
    Не трябва да се превръщаме в диваци! Къде бяха тези хора на изборите ? Ако след всеки избор опозицията се бунтува докъде ще го докараме?

    Коментиран от #10

  • 10 правилният

    42 0 Отговор

    До коментар #9 от "Демокрация":

    въпрос е дали демонстрантите казват истината , че политиците спечелили изборите работят срещу държавата и улесняват корупцията !! ако един мошенник спечели изборите трябва да се чакат следващите избори ли ?? а правителството е само един работник на народа и народа като работодател може да го уволни по ВСЯКО време за неспазване на задължениятаи нормите !!
  • 11 Петко

    7 3 Отговор
    Prosto trqbva nqkoi da ni vodi, no ne da svirim na piqno I narodna muzika s kufteta a realno da gi izhvarlim
  • 12 КаКа

    35 1 Отговор
    Народ с къса памет има дълъг преход!!
  • 13 Пасатор

    45 5 Отговор
    Още много боб има да зобим, докато стигнем румънците!
  • 14 сори сорос

    18 7 Отговор
    Протестите са шорошки, защото тава правителство направи нещо подобно което направи и Орбан в Унгария - прие законопроект, който променя финансирането и функционирането на неправителствените организации в Румъния.Законопроектът е с реформи, които ще намалят в значителна степен достъпа на НПО до частно финансиране чрез спонсорство или дарения - промените в данъчния кодекс, че 80% от румънските компании няма да получат финансови стимули, ако финансират НПО или други организации с нестопанска цел. Фирмите дори няма да могат да се възползват от възможността за намаляване на размера на печалбата, която се облага с данък...
  • 15 фгхйхй

    10 12 Отговор
    До войнствено разстроените воеводи в коментарите. Чакайте първо да видим ще имали резултати от тази гирюлтия. Или ще им остане спомена, като вечерна разходка през лятото. Най-лесно е да се напрайм на маймуни по улиците, да скачаме, викаме, трошим. Но крайни резултати ще има ли.
  • 16 Димитър

    15 2 Отговор
    Въх въх въх мъй мъй! Сега сигурно сащ и европа решително ще осъдят действията на полицията, ще нарекат това полицейска агресия и произвол срещу мирните протестиращи и ще наложат санкции на дачия! Или не?! Ама какви ги говоря и аз, това в демократичните западни страни не може да стане, това не е агресия и произвол, а дискусия!
  • 17 ба ги другарко

    22 3 Отговор
    като ходите така да протестирате, поне се облечете с моторна каска за 30лв най-евтината, бата(бухалка) за 10-12-15лв, моторни кори...
    трябва да сте равностойни на полицаите :) те не са на работа да защитават населението, а властта!!! набийте си го т'ва в тъпите кратуни! и като ви впрягат разни уродливи партии да ходите платено да стачкувате, то искайте минималната заплатка, а не някакви си мижави 10-20-30-40-50лв понеже като ви набият и тия пари няма да ви стигнат за марлички :) всъщност никаква сума пари не може да компенсира хапването на бой :)
  • 18 ами ние

    24 3 Отговор
    EТО ТАКА СЕ ПРАВИ КОГАТО НЕ СИ ДОВОЛЕН
  • 19 Eee

    19 5 Отговор
    Браво на Боко,в бг-то всички сме добре.
  • 20 Халява

    10 9 Отговор
    Мамалигите са много подкупно племе .За един шоколад се молят митничарите на границата.
  • 21 Госта

    4 10 Отговор
    В Румъния доскоро първо разданаха присъди по медиите и а естуваха за корупция опозиционери, а после водеха разследване и процеси. Спецпрокуратурата действаше като шпиц команда. Сега промениха малко закона в посока нормализация и една камара ""демократи," скочиха, че не могат да гледат сеир по телевизиите. Че и гастарбайтерите се включили. Пародия и соросоидски козни.
  • 22 стоян георгиев

    17 3 Отговор
    така се прави!!!разликата между нас и румънците е че те имат унгарско ,а ние мюсулманско малцинство.унгарците са в основата на всичко предприето в полза на европеиска румъния.те тръгнаха срещу чаушеско,те натискаха за съдебната реформа,сега пак те са в основата на натиска срещу румънските комуняги желаещи да върнат старата ситуация с беззаконието.комунягите навсякъде са едни и същи.ползват едни и същи методи и водят до един и същи резултат.ако останат на власт има шанс да настигнем румънците ако ли не сегашните 500 лева разлика в заплатите ще станат 1500,щото тук си живеем в комунистически делирюм.
  • 23 Чукча

    6 5 Отговор
    Ние го ядохме с нашите нежни революции щото тогава направиха валутна война и ни натресоха Костов на главата ...не мерси ... Франсетата като се бият по улиците, че чак блокираха франс дю тур кво става ...нищо...
  • 24 БСП=ДПС=Евророма

    9 1 Отговор
    Социалисти налазят ли власт, хвърчат камънье и дървье...
  • 25 Мизирабъл

    10 1 Отговор
    Евала на Мамалигарите, нас ни бива само да се дървим по интернет!
  • 26 Мършата

    0 12 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Мамалигари да траят, щото ще гледат Шенген през крив макарон! Когато беше зле до 89-та и после през Виденовата зима, ние също излязохме, но сега имаме ДЕМОКРАЦИЯ, нещата ни се подреждат перфектно!

    Коментиран от #28

  • 27 Мършата

    0 7 Отговор

    До коментар #2 от "bsbs":

    Тарикат голям съм брат ми, имам купища пари, чакам лятото горещо, за да ходя на море! Обичам шопската салата, мастика ледена да пия .....
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Маркиз дьо Отзад

    8 0 Отговор
    Извън Румъния живеят над 5 - 5.5мил. румънци. С вас сме, Румънещита!!! БРАВО! Покажете ни как се прави, въпреки , че от това за нас файда никаква, ама си го заслужаваме..
  • 30 Мършата

    0 4 Отговор

    До коментар #28 от "В ШЕЛ СТ. ЗАГОРА НЯМА КОЙ ДА БАЧКА":

    ШЕЛ да вдига заплатите и все ще се намери някой! Аз не обичам да работя, чувствам се глупаво осъществявайки трудови усилия!
  • 31 эндрюс

    5 0 Отговор
    Власть на Земле захватили педерасты и мучают людей .
    Румыны Свободные люди !
  • 32 Карл Маркс

    3 0 Отговор
    Человечество подошло к новому социальному состоянию . Когда Государство стало врагом для людей и родным отцом для воров -чиновников, которые живут за счет этого народа и издеваются над ним . Любое Государство это насилие над людьми. Это нужно изменить.
  • 33 Урко

    8 0 Отговор
    Някой ще пътува при Чавушеско , румънците не са като нас .
    Сериозен народ , работи твърдо и ефикасно
  • 34 русский народоволец

    4 0 Отговор
    Это полный идиотизм ! Когда Полиция существует на деньги народа . И этот же народ избивает дубинкаи ,травит их газом и ломают руки ! Господи покарай их! Земля это Ад !
  • 35 Браво

    10 0 Отговор
    Румънците са народ, а не мърша.

    Коментиран от #36

  • 36 Мършата

    0 5 Отговор

    До коментар #35 от "Браво":

    Не са ама ще станат! Всички стават мърша! Да видим след 70-80 години!
  • 37 НАЙДЕН ЯНКОВ

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "икем":

    никога приятелюю,овчия народ не блее
    дори когато го колят.....
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Антони Лазаров

    0 0 Отговор
    ...няма отпуски,няма морета,връщат се от чужбина за да протестират...а ние....с колички и мотори се избиваме и по заведенията...интересна работа.
Новини по държави: