Last news in Fakti

12 Август, 2018 13:29 10 889 9

"Ислямска държава" пусна корени в Македония

  • македония-
  • ислямска държава-
  • бойци-
  • имам реджеп мемиши-
  • тутунсуз джамия

Седмината ислямисти, депортирани в Скопие от Сирия, са били радикализирани от местен имам

"Ислямска държава" пусна корени в Македония - 1
Снимка: БТА/АР

Седмината бойци на "Ислямска държава", които във вторник бяха депортирани в Република Македония и изпратени в ареста, са били ученици на имам Реджеп Мемиши от Тутунсуз джамия в скопския квартал Чаир, съобщава информационният сайт МКД.

Мемиши бе осъден на 7 години затвор за участие и организиране на паравоенни групи и вербуване на бойци за "Ислямска държава".

Седмината терористи, които са от Скопие, Прилеп, Тетово и Гостивар, на възраст от 23 до 41 години, са били пленени в Сирия в рамките на сътрудничеството с международната коалиция за борба с тероризма и с логистичната подкрепа на САЩ са били докарани в Скопие с военен самолет. Според източници от македонската полиция те дори били доволни, че са върнати в родината си с белезници на ръцете, тъй като повечето арестувани в Сирия и Ирак били "ликвидирани".

В Тутунсуз джамия в Скопие от години проповядва имамът Реджеп Мемиши, който не е в официалните списъци на свещениците на Ислямската общност в Македония. Мемиши заяви веднъж, че в проповедите си слави джихада и шехидите, които жертват живота си за исляма.

Може би не е случайно и това, че няколко протести на албанците в Македония са започвали именно от тази джамия, посочва МКД.

Преди четири години главата на Ислямската общност Сулейман Реджепи призова македонската полиция да предприеме мерки срещу Мемиши.

През август 2015 г. полицията предприе операция срещу хора, вербували македонски граждани за участие в чуждестранни конфликти, при която бе арестуван и Мемиши.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сър Джон

    50 12 Отговор
    И Бойче ще ги вкарва тези в ЕС и НАТО? Много груба грешка е направил, дано може да я поправи.

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Рубладжийче

    16 45 Отговор

    До коментар #1 от "сър Джон":

    ВАНКА, не се пиши сър Джон, защото си руско мекеренце и веднага се залепи зад фейк материала, зад който ще квичат още руски подлоги.

    Коментиран от #9

  • 3 Цуки

    21 2 Отговор
    Само това ни трябва.
  • 4 Селяндур

    45 3 Отговор
    7 годинки за радикализиране на терористи... И макетата са готови за ЕС... А тези "родолюбци" да им бяха резнали кратуните още в Сирия

    Коментиран от #5

  • 5 без мозък

    33 2 Отговор

    До коментар #4 от "Селяндур":

    Не става! Слагат бели каски, правят се на умерени касапи и Демокрациите почват да квичат!
  • 6 Санчо

    23 1 Отговор

    До коментар #1 от "сър Джон":

    Забеляза ли каква брада е пуснал? Танц сьс саби, салафитска брада. На чия страна е балканскят кисинджьр,дето изкоренява Странджа за да засади .....
  • 7 Хюстън

    26 1 Отговор
    И кой ги стоварва в Европа с военен самолет великите анални щати .Какво да кажем внос на демокрация нов Майдан или арабска пролет!!! Пукнете соросоиди утрепки долни!!!!
  • 8 даааа

    18 2 Отговор
    САЩ отново готви поредната касапница,защо връща терористи в страните им нали те ще почнат с белите,затова уважавам Русия те не взимат пленници терористи и няма проблем.
  • 9 Симеон

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Рубладжийче":

    А ти защо се пишеш рубладжийче като си американско гъзолизче. Трябва по скоро да се пишеш "центърждийче" щото си продаваш газа за центове. На времето на такива като тебе са им викали мекерета (предатели) и са ги давели в бунарите. Ама нали сега е демокрация всеки гъзолизен помияр ,който лъска обувките на американците с език че и някои други части от телосложението им и им прави ежедневно фелацио до щастлив край, може да се пише патриот. А си е обикновенн Киряк Стефчов.Тоя персонаж не е бил измислен случайно.Заради подобни на тебе "демократи" сме стояли 5 века под турско управление и сме чакали запад да ни спасява. Да ама не.
Новини по държави: