4 Септември, 2018 22:27 4 153 9

Американски доклад разобличава Китай

  • тайван-
  • доклад-
  • сащ-
  • война-
  • единен фронт-
  • сблъсък-
  • влияние

„Китайската комунистическа партия (ККП) възнамерява да дестабилизира тайванското общество чрез спонсориране на организираната престъпност“ се казва в доклад на Американо-Китайска комисия за икономика и сигурност.

Докладът, състоящ се от 39 страници, посочва, че организациите, свързани с Единния фронт (агенция на ЦК на ККП, чиято функция е да управлява отношенията на партията с елити извън нея, както в Китай,така и в чужбина) играят все по-значима роля в китайската външна политика под егидата на президента Си Дзинпин.

В доклада се твърди, че именно това е същността и ролята на Единния фронт - да получава влияние, базиращо се на чувствителни теми като етническите въпроси, политиката и националната идентичност, карайки онези, които се опитват да критикуват властта и курса на партията, да изглеждат страдащи от предразсъдъци и неразбиращи случващото се.

„ККП води активна информационна война срещу Тайван, имаща за цел да възспре движенията за независимост, да подкопае правителството на страната и да назначи политици, както в Тайван, така и в трети страни, които да се застъпят за Китай в борбата му за присъединяване на Тайван“.

Посочва се също, че част от предвидените действия, включват сронсориране на пътувания до Континентален Китай и предлагане на възможности за намиране на работа и осъществяване на търговски сделки. Целта обаче не е да се „промият мозъците“ на населението в подкрепа на обединяването на двете държави, а по-скоро да се създадат размирици, които ККП да може да използва в своя полза и да започне военни действия под предтекст, че защитава гражданите си. В тази връзка, част от операциите включват и „усилия за лобирана в трети държави, с цел изкривяване на историята относно статута на Тайван“.

„Този подход на Единния фронт в Тайван е очевиден – там операциите включват спонсорирането на организираната престъпност с цел дестабилизация на обществото, което на свой ред ще доведе до намеса в политическата ситуация, като накара демокрацията на тайванците да се обърне срещу тях“.

В доклада се отбелязва участието на Чанг Ан-ле, председател на CUPP (Тайванска партия, насърчаваща връзките с Континентален Китай) в атаката срещу демократични активисти от Хонконг по време на визитата им в Таоюан.

По време на пристигането си на международното летище в Таоюан на 7 януари миналата година, делегацията се сблъсква с над 100 демонстранти, свързани с CUPP, като някои от тях носят маски, под чието прикритие се опитват да стигнат и до физическа конфронтация с пристигащите.

В доклада се споменава и изявление от декември 2017 г. на Нова партия (New Party) относно намерението й да създаде свой собствен вътрешен отдел за връзка с Континентален Китай. Разследвания на тайвански власти доказват, че тази партия получава финансиране от Пекин, както някои нейни членове са обвинени и в шпионаж.

Изводите на доклада са, че Единният фронт на ЦК на ККП се опитва да създаде достатъчно много поддръжници на правилните места, за да може да променя мнения и политически курсове в своя полза, без директно да афишира и налага свото присъсвие и/или влияние.

„Пекин се стреми да вмени своите възгледи, вярвайки, че чужденците са по-склонни да се поддадат на пропаганда, идваща от не-китайци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Усмивката

    7 23 Отговор
    Е то,като че ли писано за България и Русия бе.Няма нужда да проучват .Ще си спестят от труда.
  • 2 СССРБарета

    30 8 Отговор
    видяха че Русия прекалено твърд орех и си потрошиха зъбите дебелите мазни кравари и затова обърнаха поглед към Китай! но докато Русия стои до Китай и там може да си до трошат останалите зъби!

    Коментиран от #3

  • 3 Да да

    5 24 Отговор

    До коментар #2 от "СССРБарета":

    Не знам какви филми гледаш, но най-голямата опасност за пРосия е Китай! На изборите след 20 год. когато Пусин сдаде власта, следващият ще е с по-опънати от него очи!
  • 4 Си Дзинпин

    18 2 Отговор
    Янките, като вземат пари от нас не реват, че искаме да ги дестабилизираме.
  • 5 Джудже

    22 0 Отговор
    Е това е, когато крадеца вика дружте крадеца. Американците не дестабилизират, а явно демократизират държави, като Ирак, Сирия и т.н, и т.н. Те не само спонсорират, а и оказват военна подкрепа на престъпни групировки.
  • 6 Препатил

    18 1 Отговор
    САЩ са най- миролюбивата , бореща се за справедливост държава ! ХА. ХА ХА ХА , хо хо хо , хи хи хи . . . .
  • 7 Чан Кай Ши

    17 1 Отговор
    Тайван е китайски !
  • 8 среднощен

    5 5 Отговор
    "Нищо ново под слънцето"...! Но и "това ще мине"...!?
  • 9 патриотъ

    1 0 Отговор
    Един по-добър съюз между Китай и Русия ще спре агресията на янките и света може да заживее по-спокойно.