9 Септември, 2018 23:30 1 588 3

25% от хората по света не се движат достатъчно

  • спорт-
  • движение-
  • калории-
  • тренировка

Препоръките на СЗО са за най-малко 150 минути умерено физическо натоварване или 75 минути активни тренировки седмично

25% от хората по света не се движат достатъчно - 1
Снимка: Shutterstock

Повече от четвърт от хората в света са по-застрашени от диабет, рак, сърдечносъдови заболявания и деменция, защото не се движат достатъчно, пише в доклад на Световната здравна организация (СЗО).

Над 1,4 милиарда души не спазват препоръките на СЗО за най-малко 150 минути умерено физическо натоварване или 75 минути активни тренировки или физическа работа седмично.

"За разлика от другите рискове за здравето, недостатъчната физическа активност не намалява по света" - каза ръководителят на изследването Регина Гутхолд от СЗО.

По данни за 2016 г. 27,5 процента от възрастното население в света не се движи достатъчно. Спадът е само с един процент спрямо 2001 г.

Обездвижването се е увеличило най-много както в богати западни държави като Германия и САЩ, така и в латиноамерикански държави, като Аржентина и Бразилия.

Най-малко се движат в Кувейт, Американска Самоа, Саудитска Арабия и Ирак. Там по-малко от 50 процента от възрастното население достига минималната граница за движение, препоръчвана от СЗО.

Най-малко обездвижени хора има в Уганда и Мозамбик - по 6 процента.

В богатите държави хората все повече седят, докато са на работа и в свободното време. Положението се влошава и от транспорта.

В бедните държави работата и придвижването все още изискват повече физически усилия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    0 8 Отговор
    Aмерика има най-много програми за движение постоянно спортуват и играят баскетбол ! Постоянно се спортува в USA спорта е чест там ! A ние тук взехме от комунизма само мързел и нагло крадене !

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 юрист

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Вижте, проблемът не е в спортуването, а в количеството вреден стрес, което се натрупва у хората. Също така е време всички хора да разберат поне 2 основни медицински аксиоми: 1. 80% от всички болести се отключват с “ключа“, наречен “вреден стрес“- лаически казано
    2. Отслабването или напълняването на 1 човек се контролира от производството на човешките хормони. Да- СПОМАГАТЕЛНИ ФАКТОРИ са начина на хранене и спортуването, но един ЗДРАВ човек НЯМА НУЖДА от диети , освен ако не е профи спортист, а 1 болен човек Н Е ТРЯБВА да се самолекува, а трябва да има диета , съобразена ТОЧНО със заболяването му, начинът му на живот и с количеството вреден стрес, което поема ежедневно. Всичко останало са приказки за наивници. Нашият проблем- на българите- е, че в младостта си даваме здраве за пари, а в зрелостта си даваме пари за здраве, но за съжаление, това е остатък от соца- навремето сме ходили на работа и с 39.5 градуса температура и ако човек отиде на лекар, МУ СЕ ПОДИГРАВАХА и казваха, че е симулант. Така, че- не сте прав!
Новини по държави: