Last news in Fakti

7 Септември, 2018 17:37 14 366 54

Путин предупреди за кошмарна провокация в Сирия

  • идлиб-
  • сирия-
  • русия-
  • иран-
  • турция-
  • провокация-
  • бунтовници-
  • путин-
  • химическо

Ще се размине ли кървавата баня в Идлиб?

Путин предупреди за кошмарна провокация в Сирия - 1
Снимка: БТА/ AP

Незаконните въоръжени групировки в Сирия подготвят провокации, включително и използването на химическо оръжие. За такъв сценарий предупреди руският президент Владимир Путин, цитиран от „Интерфакс“.

По неговите думи екстремистките групировки в настоящия момент са съсредоточили усилията си в зоните за деескалация в Идлиб. На 4 септември руските Въздушно-космически сили извършиха бомбардировки в провинцията. Сред унищожените цели е бил и склад за взривни вещества, посочиха от Москва.

В Техеран се проведе тристранна среща между президентите на Иран, Турция и Русия – Хасан Рухани, Реджеп Ердоган и Владимир Путин. Тема на разговорите беше именно Идлиб и възможността за ескалация на напрежението и дори нова хуманитарна криза. Северозападната провинция е последният бастион на бунтовниците, и режимът на Башар Асад се готви за мащабна военна операция, с която да спечели гражданската война. Турция обаче се противопоставя, защото това може да доведе до нова бежанска вълна.

Турският президент Реджеп Ердоган предупреди, че в Идлиб може да се стигне до „кървава баня“. Той не иска ескалиране на напрежението. Ердоган заяви, че всяка военна офанзива в тази провинция ще предизвика „катастрофа“ и голяма хуманитарна трагедия, предаде „Хюриет дейли нюз“. Турция и Русия, които поддържат отлични отношения, са на различни мнения по казуса „Идлиб“. Русия, както е известно, е най-близкият съюзник на режима в Дамаск.

„Легитимното сирийско правителство има право и трябва в крайна сметка да поеме контрола над цялата територия на страната“, каза Путин. Според него терористични елементи продължават да организират провокации и да използват дронове от Идлиб срещу руски военни. „Не можем да игнорираме това. Трябва заедно да решим проблема“, каза Путин на колегите си. Часове преди старта на разговорите между тримата лидери новият американски пратеник за Сирия Джим Джефри заяви, че има доказателства, че правителствените сили се подготвят да употреба на химически оръжия.

Путин предупреди за кошмарна провокация в Сирия
Снимка: БТА/ AP


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мерт

    87 28 Отговор
    Русия и Турция вече са " братски народи", докато Русия - Турция - Иран са заедно, САЩ могат само да лаят като бездомни куче

    Коментиран от #4

  • 2 12345

    103 16 Отговор
    Интересното обаче е, че Русия, Турция, Иран решават съдбата на Сирия, Без Сащ?! Сащ, отива в последна дупка полека полека.

    Коментиран от #29

  • 3 Kcaniba

    17 74 Отговор
    Няма да ти мине номера вовка!

    Коментиран от #17

  • 4 колкото

    13 40 Отговор

    До коментар #1 от "Мерт":

    са братски чеченският и руският народ толкова са братя руснаците и турците.просто руските политици както и нашите не се интересуват от желанието на избирателите и гледат интересите на 100-на богаташи и продават дедите си за рубли,лири или каквото и да е там .то и боко се е взел с ердо но определено българите нямаме братя турци

    Коментиран от #8, #26

  • 5 Синан

    9 6 Отговор
    Турция е достигнала пълния си капацитет по отношение на приемането на бежанци. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като с това даде да се разбере, че Анкара няма желание да приеме повече мигранти в случай на бежански потоци от сирийската провинция Идлиб при евентуално нападение на сирийските правителствени сили и съюзниците им. Тримата президенти на главните външни играчи - Русия, Иран и Турция - в дългогодишната война в Сирия, се срещнаха в Техеран, за да обсъдят съдбата на Идлиб, след като противникови фракции там се подготвят за вероятно последната голяма битка в продължаващия повече от 7 години конфликт. Ердоган настоя за примирие в Идлиб, докато руският президент Владимир Путин се обяви против такова примирие, защото терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") и Фронт "Ал Нусра" не са част от мирните преговори.

    В коментарите си в Техеран, които са били излъчени на живо по турската телевизия, Ердоган е заявил, че всяко нападение срещу Идлиб ще доведе до бедствие и милиони цивилни ще се насочат към турската граница.
    Турция вече приютява около 3,5 млн. сирийски бежанци.

    Коментиран от #9

  • 6 българче

    72 15 Отговор
    Историята със Скрипал и историята с химическите оръжия на Саддам и на Асад е с едни и същи сценаристи.
    Тази история вече заприлича на "дързост и красота", само трябва да се номерират епизодите.
  • 7 там е проблемът

    21 1 Отговор
    И ако някой ви попита,кой яде ла**ата в Сирия,да не вземете нещо да се объркате: ''Турция компенсира семействата на сирийски бунтовници''!! https://fakti.bg/world/327194-turcia-kompensira-semeistvata-na-siriiski-buntovnici
  • 8 Синан

    33 23 Отговор

    До коментар #4 от "колкото":

    На кого му дреме какво имат или нямат българите. Кой ви брой за живи... Докато Русия и Турция са в повече от отлични взаимоотношения, вие българите без армия къде се тикате? 5-6 милиона руски туристи са в Турция, Русия маха визите за турски граждани, ракети, газ, АЕЦ, и мн. др. Кога Русия ще прави такива неща с България..

    Коментиран от #10, #38, #43

  • 9 Хасан

    12 15 Отговор

    До коментар #5 от "Синан":

    аа не си прав...мощната турска икономика се нуждае от попълнения...сега както падна лирата заработихме на 3 смени и не насмогваме с персонала. а и това не са бежанци а наши братя и няма проблем 80 млн турция да го поеме...т.е да поеме нови инженери и лекари !! освен това мюсулманите сме 1 млрд и за нас семейството е на първо място и всеки мюсулманин по света е готов да приеме оше един брат...за сестра не съм убеден . ние мюсулманите сме много солидарни помежду си и не сме оставили никой да бедства ...тва катар ,саудитска арабия,кувейт приемат на поразия ...щото човещината е в основата на вярата ни...ей на честен кръст

    Коментиран от #11, #25, #39

  • 10 ами дреме

    7 10 Отговор

    До коментар #8 от "Синан":

    на хората имащи родова памет !!! помнещи къде и срещу кого са оставили костите им дедите им в многото войни на русия срещу турция...но има индивиди които за пари биха продали и майка си та да са живи и здрави. а това което изброяваш русия няма да го построи даром или да приеме турски лири...но ако искат да им ги подарят ...парите са си техни

    Коментиран от #44

  • 11 Месут

    17 22 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Горския жалък българино.. само това ти остана, да пишеш глупости. България не може една проста Румъния да настигне по качество на живот, къде си ми тръгнал да коментираш Велика Турция или Русия.. Докато Русия и Турция са заедно, в България пиете по една студено вода от" братушките ви"

    Коментиран от #12, #23

  • 12 живея

    6 11 Отговор

    До коментар #11 от "Месут":

    в най -добрият град за живеене в света(вече няколко години е на първо място) в собствено жилище платено кеш !! и стандарта ми ...не се оплаквам а това какво правите вие в България и за стандарта си е ваш проблем .....шналст ду ??
  • 13 Лъжливото овчарче от Мокша

    5 14 Отговор
    Ходи в тайгата да ми береш гъби , удмурт , кой ти вярва на теб

    Коментиран от #14

  • 14 !!!

    7 4 Отговор

    До коментар #13 от "Лъжливото овчарче от Мокша":

    Кой чува теб,-амеба балканска?
  • 15 LeeannDickson

    0 10 Отговор
    Аз правя над $ 7k на месец, работещи на непълен работен ден. Продължих да чувам други хора да ми кажат колко пари могат да направят онлайн, затова реших да го разгледам. Е, всичко беше вярно и напълно промени живота ми.

    Това е мястото, където започнах..>> Ecash10.COM
  • 16 LeeannDickson

    0 12 Отговор
    Аз правя над $ 7k на месец, работещи на непълен работен ден. Продължих да чувам други хора да ми кажат колко пари могат да направят онлайн, затова реших да го разгледам. Е, всичко беше вярно и напълно промени живота ми.

    Това е мястото, където започнах..>> Ecash10.COM

    Коментиран от #20

  • 17 Монгомъри

    13 3 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Ще мине,не се коси!
    ТЕБ ще поканят в качество на тоалетна хартия за гости на банкета !
  • 18 LeeannDickson

    0 12 Отговор
    Аз правя над $ 7k на месец, работещи на непълен работен ден. Продължих да чувам други хора да ми кажат колко пари могат да направят онлайн, затова реших да го разгледам. Е, всичко беше вярно и напълно промени живота ми.

    Това е мястото, където започнах..>> Ecash10.COM
  • 19 Инкогнито

    10 3 Отговор
    Еми да им раздадът по един противогаз за да са спокойни сирийците в Идлиб какво толкова? Или да вземат мрежи за пеперуди и да ловят хим.бомби в движение толкова ли е сложно?!!
  • 20 Руски свине

    3 15 Отговор

    До коментар #16 от "LeeannDickson":

    Ти в кое НПО работиш? Ще се прехвърля там и аз искам толкова пари на месец сега изкарвам едва 70$ на месец и нещо не са ми достатъчни
  • 21 999

    11 2 Отговор
    Русия, Иран и Турция излязоха със съвместно изявление след срещата между лидерите на страните в Техеран, в което се подчертава, че "не може да има военно решение на сирийския конфликт и че той може да приключи само чрез преговорен политически процес". След срещата между президентите Владимир Путин, Хасан Рохани и Реджеп Ердоган в Техеран, лидерите на трите страни препотвърдиха своята решимост за "продължаване на съвместните усилия, насочени към ускоряване на ръководения от Сирия процес за постигане на политическо уреждане". Отправя се призив към ООН и нейните хуманитарни агенции да увеличат помощта си за Сирия, за да създадат условия за безопасно и доброволно завръщане на бежанците по домовете им.

    Трите страни са се договорили да проведат следващата тристранна среща в Русия по покана на руския президент Владимир Путин.
  • 22 Наджи Шенсой

    4 22 Отговор
    Пече се рабутата , скоро ще са упече -кой кум ,кой сват то ще се разбере.
    Ама още русначета ще идат в гроба млади и зелени

    Коментиран от #24

  • 23 Хитър Петър

    5 11 Отговор

    До коментар #11 от "Месут":

    За Румъня, заплатите са им като софийските горе-долу, цените са им двойни(Букурещ), а що се отнася до братушките, по-добре е да не ни се месят много. Заради тях турците ще забравят и ЕС и НАТО и когато изпаднат в беда, те ще им кажат, както на нас каза някога Елицн-Това си е ваш проблем оправяй те се.
  • 24 Мамси Джейс

    11 4 Отговор

    До коментар #22 от "Наджи Шенсой":

    Ююю сигурин ли си бе? Ниякуй щи си пиче на шиш и щи мириши на кравешко печино!!
  • 25 АлиСокан

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Ти не си Хасан и не си мюсюлманин,смърдиш на тор ,да беше един ибрик да си вземеш от тези дето викаше че минават през Капитан Андреево.
  • 26 Братя нямаш

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "колкото":

    Но пък за сметка на това имаш много "баджанаци".
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 оха

    11 4 Отговор

    До коментар #2 от "12345":

    Това е най лошото как така янките няма да участват в подялбата-и зтова фнансират терористи.
  • 30 моко бъчвата

    3 7 Отговор
    Путин очаква кога ще го убият.
  • 31 Kcaniba

    4 7 Отговор
    Рублата поевтиня рекордно,80 рубли за 1€
  • 32 Kcaniba

    3 8 Отговор
    100 рубли= 0.02 бг.лв.
  • 33 Баба Ванга

    9 11 Отговор
    Свето ке стане по добър когато Владимир Владимирович легне до Владимир Илич в мавзолея.
  • 34 За Башар

    11 3 Отговор
    Сирийския режим и Башар Асад победиха факт,остава Идлиб,който е вече почти в ръцете на законната власт в Сирия!
  • 35 москвич-ГОЛЯМА БРАКМА

    2 11 Отговор
    Виждам путин при кобзон много скоро време е кочината расия да бъде пепел
  • 36 стоян георгиев

    5 4 Отговор
    идлиб е свирен ,но към турция ще тръгнат поне милион бежанци,после ще тръгнат и към нас.

    Коментиран от #42

  • 37 се се се ре УМРЕ урааааааааааааа

    5 14 Отговор
    Време е кочината расия да бъде пепел а путин при садам кадафи и кобзон

    Коментиран от #46, #48

  • 38 разбирач

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Синан":

    Синан,ти в България ли живееш или в облаците? Ако живееш в Турция не се бъркай в нашите дела и политики моля.Днес Путин и Джолан са приятели, утре вашите пак ще напранят някаква глупост и ще се хванат за гушите.Колкото до АЕЦ доста ще почакате, дори ние първи ще се сдобием с нова ядрена мощност.Видяхме някакво подобие на хеликоптер,скоро очаквам и новите телефоти които щели да бъдат по-добри от американските.
  • 39 ХАСАН

    1 10 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Пак пишеш от мое име..да ти го турим на гяурското дупе

    Коментиран от #40

  • 40 Доктор Ох Боли

    0 6 Отговор

    До коментар #39 от "ХАСАН":

    .... ха хаха....ама тоа човек ти дига рейтинга уе..... ха ха хах.......аааааа...... Ти трее си му благодарен...... ха ха хаха....
  • 41 Сириец

    8 0 Отговор
    Колкото и да вика, международият престъпник Ердоган, президентът Асанд, чрез Путин, го изясни. След Идлиб следват Ал Баб, Африн и ... Хатай.
  • 42 Трол

    8 1 Отговор

    До коментар #36 от "стоян георгиев":

    През миналата година Турция е приела близо половин милион бежанци. Цифрата е под 450 000. От тях, над 23 % са...иракчани, 10.2% са...афганистанци и 7.7% сирийци. Така че Десоууу, без паника твоите милиони, милиарди ги има само в болното ти козяшко въображение! Хайде кукло, лек ден и да си пиеш хапчетата редовно!

    Коментиран от #51

  • 43 Йскск

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Синан":

    Когато нашите политици спрат да плюят Русия и да ни настройват срещу нея

    Коментиран от #47

  • 44 Цанко

    2 7 Отговор

    До коментар #10 от "ами дреме":

    Има и едни руски кости, които се въргалят из Добруджа като нашественици и окупатори! Има едни руски кости, които насъскаха сърбите да нападнат младото българско царство, при което, тези същите кости се изтеглиха предателски от армията ни! Нищо, така или иначе, младите български капитани, и без "братушките" разбиха на пух и прах, братската на педерусия - сърбия!
  • 45 Путкин

    1 3 Отговор
    Новия "собственик" на православието - Путин, който гордо се снима между Реджеб и Хасан днес, защото са хора упражняващи диктатура ?! Може би му го мушкат и затова са толкоз влюбени и русия е страната с най много мюсулмани в Европа!
  • 46 Анатоли

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "се се се ре УМРЕ урааааааааааааа":

    А ти ще си останеш доживотен помяр
  • 47 Rambaldievskievichus

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Йскск":

    А ти и тия (не тея) като теб що плюете и злобеете по Америка, бе, а!? Що!?

    Коментиран от #52

  • 48 Rambaldievskievichus

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "се се се ре УМРЕ урааааааааааааа":

    Амин! Дай, Боже!
  • 49 Едо

    1 0 Отговор
    ЯСНО Е, ЧЕ ТЕЗИ ГНУСНИ ОБИДИ И ЗАКАНИ, МЕЖДУ ВПРОЧЕМ, ПУСКАНИ ДА МИНАТ ОТ ПРОКЛЕТИЯ, ИНТРИГАНТСКИ ЕКИП НА ,,ФАКТИ", СА ДЕЛО НА ИСЛЯМСКИ ФАНАТИЦИ ОТ ЕДНА СТРАНА И РАБОТА НА БЕЗБОЖНИ ФАНАТИЦИ, ОТ ДРУГА. ДАВАМ ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЗА ФАНАТИЗЪМ: НЕБИБЛЕЙСКА ВЯРА! БИБЛЕЙСКАТА ЕСХАТОЛОГИЯ СЕ ЗАНИМАВА С ВЪПРОСИТЕ НА ПОСЛЕДНИТЕ ВРЕМЕНА, НЕПОСРЕДСТВЕНО ПРЕДИ, ПО ВРЕМЕ И СЛЕД БЛАГОСЛОВЕНОТО ВТОРО ПРИШЕСТВИЕ НА НАШИЯТ ГОСПОД ИИСУС ХРИСТОС. СЛАВА НА ИМЕТО МУ! ТОВА Е ИЗВЕСТНО НА КОНСЕРВАТИВНИТЕ ХРИСТИЯНИ ОТ ПРОРОЧЕСТВАТА. ПИСАНО Е:,, Аз Съм Господ, Който изявявам края от самото Начало". ПРИЗНАВАМ, ЧЕ КАТО ХРИСТИЯНИН-ФУНДАМЕНТАЛИСТ ПРИЧИНЯВАМ ГЛАВОБОЛИЕ НА БЕЗБОЖНИЦИТЕ, НО ИСЛЯМСКИТЕ ФУНДАМЕНТАЛИСТИ НАПРАВО ВИ РЕЖАТ ГЛАВИТЕ! ТУКА ВИЖДАМ МАЛКА РАЗЛИКА. А СЕГА-ЗА ХРИСТИЯНИНА-ФУНДАМЕНТАЛИСТ ПУТИН. МНОГО ЗАБЛУДЕНИ, ПРЕДУБЕДЕНИ ХРИСТИЯНИ И МНОГО ПОВЕЧЕ МЮСЮЛМАНИ КАЗВАТ, ЧЕ РУСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ Е АНТИХРИСТ. НИЩО ПОДОБНО! ЕТО КАКВО КАЗВА ПИСАНИЕТО:,, Който отрича, че Иисус Христос Е МЕСИЯТА, той е АНТИХРИСТ". ПО-ЯСНО НЯМА КАК ДА БЪДЕ. ОСВЕН ТОВА, ПУБЛИЧНА ТАЙНА Е, ЧЕ НАЙ МОГЪЩИТЕ ХРИСТИЯНСКИ ДЪРЖАВИ САЩ И РУСИЯ СА ГАРАНТИ ЗА ПОСТРОЯВАНЕТО НА ТРЕТИЯ ХРАМ В ЕРУСАЛИМ. ИЗРАЕЛ, КОЙТО Е БОЖИЯТ НАРОД, ОТДАВНА Е ПРИГОТВИЛ ВСИЧКО МАТЕРИАЛНО, НО МНОГО ПО-ВАЖНА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВИСОКАТА МУ ДУХОВНА ГОТОВНОСТ.
  • 50 За България

    1 1 Отговор
    Въпреки че това съобщение не е свързано напълно с темата се чувствам длъжен или може би просто имам нужда да го напиша някъде.Знам,че положението в Сирия не е цветущо ,но нашата държава също пропада ,макар и не толкова радикално.Държавата ни в момента е управлявана от мафиоти ,които я съсипват (не е само нашата страна ,но точно нашата ще се погуби ,защото не е достатъчно влиятелна , точно обратното, тя се влияе).Това ,което ядем и пием ни убива и на всичкото отгоре и яденето ,и пиенето са на високи цени, историята ни все повече и повече се опитват да я затрият ,а самата истина е ,че българите са оставили следа почти в цяла Европа,точно България (при хан Тервел ) е осводила Европа от нашествието на арабите ,но не Европа освободи нас ,когато ние имахме нужда,но сега това няма значение.Важното е ,че нашата държава е била една от най-великите и точно тя има опасност да се разпадне заради управлението ни.Хора събудете се ,трябва да направим нещо и да запазим поне малкото , което е останало от нас, корупцията е навсякъде и ние само си затваряме очите ,но е време да ги отворим и да кажем НЕ на властта и да се освободим от това робство!!!
  • 51 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Трол":

    миналата година бе спокоина по отношение на сирииците,но що не провериш колко сириици се намират на територията на турция?
  • 52 Дкск

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Rambaldievskievichus":

    Защото тя съсипа страната ни,скъпият ни Бойко им лиже краката както и на още няколко други държави и затова сме на тоя хал.
  • 53 Политолог

    0 0 Отговор
    "Да хванеш единия лидер и да удариш другия". Как се намериха и съюзиха все страни с деспотични режими, с никаква демокрация, безправни народи: Иран, Сирия, Турция, Русия.

    Коментиран от #54

  • 54 не е така

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Политолог":

    Дано не си политолог в действителност. А като си започнал с откровенията кажи и за кастовата система в израел. Черни НИКОГА няма не е имало и няма да има във висшите политически и финансови среди. Отделно, че тяхното не е политика а религиозен фанатизъм!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания