Last news in Fakti

11 Октомври, 2018 20:30 1 615 0

Лекари съветват: Забравете за солариума

  • солариум-
  • лекар-
  • ултравиолетови лъчи-
  • рак-
  • меланом

Здравните власти във Франция настояват за забрана на соларните студиа

Лекари съветват: Забравете за солариума - 1

Френските здравни власти настояват за забраната на соларните студиа поради високия риск от ракови заболявания, предаде AFP.

Агенцията цитира становище на Френската агенция за здравна безопасност, която препоръчва преустановяване практиките на изкуствения слънчев загар и на продажбата на устройства с ултравиолетови лъчи за естетични цели.

Според френските специалисти, които предупреждаваха за опасностите от солариумите още от 2015 година, вече са налице неопровержими данни за риска от рак, на който се излагат ползвателите им.

Поради тази причина агенцията настоява пред френското здравно министерство за държавна намеса в сектора. Припомня се, че Бразилия и Австралия вече са забранили соларните студиа.

По медицински данни на Международния център за онкологични изследвания лицата, които поне веднъж са ползвали услугите на соларно студио преди да навършат 35 години са били изложени с 59 процента по-висок риск да развият кожeн меланом.

Счита се, че във Франция 43 процента от регистрираните случаи на меланом при младите хора са свързани с ползването на солариуми преди да навършат 30 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: