Last news in Fakti

13 Октомври, 2018 14:25 2 446 0

Алпинисти загинаха в Непал

  • непал-
  • загинали-
  • изкачване-
  • връх

Масивно свлачище погреба лагер на връх Гурджа

Алпинисти загинаха в Непал - 1
Снимка: Shutterstock

Най-малко девет алпинисти са загинали в Непал, в следствие на масивно свлачище. Природната стихия е заровила напълно основния лагер на връх Гурджа на 7193 метра надморска височина. Той е разположен в склона на южната стена на връх Духалагири в Западен Непал.

Сред загиналите са и петима корейски алпинисти - от Koreanway Gurja Himal Expedition 2018, както и ръководителят на екипа Ким Чанг-хо. Сред идентифицираните жертви са още Лий Яехун, Рим Ил-джин, Юо Манджийк и Джоун Джон-мо.

В лагера алпинистите са изчаквали подобряване на метеорологичните условия, за да продължат изкачването си.

Смята се, че сред жертвите е и южнокорейският алпинист Ким Чан-хо. Той се прочу през 2013 г. като най-бързия катерач, който е покорил 14-те най-високи върхове в света без да ползва допълнително кислород.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА