Last news in Fakti

28 Октомври, 2018 20:39 2 614 5

Грузия има убедителен нов президент?

  • грузия-
  • саломе зурабишвили-
  • грузинска мечта-
  • григол вашадзе

Независимата Саломе Зурабишвили беше избрана още на първия тур 

Грузия има убедителен нов президент? - 1
Снимки: БТА/АР

Независимата Саломе Зурабишвили, подкрепяна от управляващата партия "Грузинска мечта", печели президентските избори в Грузия още на произведения първи тур, сочи проучване екзит пол, цитирано от ТАСС.

Според анкетата на излизане от избирателни секции, проведена от компанията "Психопроект", Зурабишвили получава 52,3 процента от гласовете. Втори с 28,1 на сто е бившият министър на външните работи Григол Вашадзе - кандидатът на основната опозиционна сила, партията "Единно национално движение", и още 10 формации. Трети с 9,2% е бившият председател на парламента Давид Бакрадзе, издигнат от партия "Европейска Грузия".

Проучването е било проведено по поръчка на управляващата партия "Грузинска мечта".

Друг екзит пол, проведен по поръчка на телевизия "Рустави 2", обаче дава по около 40 процента на Зурабишвили и Вашадзе при 10 процента за Бакрадзе.

Тази медия е близка до "Единното национално движение" - партията на живеещия в изгнание бивш грузински президент Михаил Саакашвили.

За победа на първия тур е необходима подкрепа от над 50 процента.

66-годишната Саломе Зурабишвили е родена във Франция, като родителите й са емигранти от Грузия. Тя е била френски посланик в Грузия, преди да стане грузински министър на външните работи в периода 2004-2005 г.

Грузия има убедителен нов президент?

Конституционни промени отслабиха правомощията на президента в Грузия. В резултат прякото избиране на държавен глава в страната бе отменено и де факто това бяха последните президентски избори в страната. Отсега нататък президентът ще се избира от парламента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СОРОСОИДИТЕ АКО НЕ МОГАТ

    11 4 Отговор
    ДА НАЛОЖАТ ТИП ПЛЕВНЕЛИЕВ СЛАГАТ ЖЕНА ТИП МЕРКЕЛ. ГРУЗИЯ ША ИЗГОРИ.

    Коментиран от #2

  • 2 Диди

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "СОРОСОИДИТЕ АКО НЕ МОГАТ":

    Сега Путин и Грузия ли ще дестабилизира,така както прави в Украйна. Грузия ще иска да стане член на ЕС.Скоро и Беларус ще се отърве от руското робство.Какво ще прави Путин???

    Коментиран от #3

  • 3 НА ПУТИН ПАТЛАКА ША МУ Е ЗАРЕДЕН

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Диди":

    ПАТЛАКА С БОЙНИ ПАТРОНИ ЗА ДА ТА ИЗДУМТИ КЪТ МУ ПРЕСЕЧЕТЕ ГРАНИЦАТА ИЛИ ПЪК АКО ПОЛЗВА ДРУГО ВОЕННО ИЗДЕЛИЕ МОЖЕ ДА ПРЕМЕСТИ ГРАНИЦАТА И ДА ГРАНИЧИ С КОЙТО СИ ПОИСКА.ДАЙТЕ ПОВОД.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Анъ Хъ Мъ н

    2 0 Отговор
    "Кви' полицай,кви' 5 лева,кво' робство та гони ва Ханъм?"...Грузия си е дестабилизирана и си е така от много време!!! Хохолия върви по сценария и пътя на Югославия.Беларус е в съюз с Казахстан и Россия.Правилно е да питаш- Ко' ша праят протежетата на ония плешив Помияр сенатерчето Мак'кейн,който гний.Такива,като него правят дестабилизации,и майдани.Той трябваше да придобие контрола над газовата инфраструктура и преносно мрежа в Хохолия...Така,че тия тъпи реторични въпросчета другаде,моето Момиче!