8 Ноември, 2018 09:42 1 223 8

ЕНП отправи предупреждение към Орбан

  • енп-
  • ес-
  • виктор орбан-
  • унгария-
  • партия-
  • фидес

Ценностите на ЕС са изложени на сериозна заплаха

ЕНП отправи предупреждение към Орбан - 1
Снимка: БТА/ AP

Най-голямото политическо обединение в ЕС - Европейската народна партия (ЕНП), предупреди унгарския премиер Виктор Орбан, че може да обмисли да изхвърли неговата партия ФИДЕС от състава си поради притеснения за действията й относно върховенството на закона и запазването на демократичните свободи, предаде Ройтерс.

На годишния си конгрес в Хелзинки дясноцентристката ЕНП прие специална резолюция, с която иска от Унгария да зачита ценностите и свободите, на които се основава ЕС, и заявява, че те са изложени на сериозна заплаха. В резолюцията не се споменава изрично Будапеща, но представители на ЕНП, в чийто състав влиза и Християндемократическият съюз на германската канцлерка Ангела Меркел, заяви, че тя има за цел да изпрати послание към Орбан и ФИДЕС.

"Популисткият и националистки екстремизъм, дезинформацията, дискриминацията и заплахите срещу върховенството на закона са най-голямата заплаха срещу свободата и демокрацията в Европа от вдигането на Желязната завеса", се казва в резолюцията. "Подчертаваме, че ЕС е основан на ценностите на уважение към човешкото достойнство, свобода, демокрация и върховенство на закона" и се призовават всички членове на ЕНП да спазват, уважават и подкрепят тези принципи.

Австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна е ротационен председател на ЕС, заяви, че ценностите на блока са свещени, независимо към коя партия принадлежи премиерът "и дали това е в Унгария, Румъния, Полша, Малта, Гърция или Италия". През последната година тези шест страни бяха обвинени в неспазване на ценностите на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виктор Орбан

    29 2 Отговор
    Тия ценности да си ги пробутват по прайд парадите в Мюнхен и Берлин!
  • 2 Инкогнито

    17 2 Отговор
    Тези ценности са само на част от Западно Европейските държави и голяма част от членките в ЕС не ги споделят което поставя цялата схема на ЕС под?
  • 3 боцмана

    20 1 Отговор
    Че кой не спазва човешкото достойнство и свобода. Искам само да попитам могат ли да се смятат за човешки същества , терористи , убийци , търговци на дрога и хора, крадци педофили , насилници и т.н.?
  • 4 1234

    13 0 Отговор
    Предупреждение за Орбан и еврогейски шут за михлюзите от ДСБ, дето само папкат парите на Сорос и не си плащат членския внос !!!
  • 5 Гостът

    19 0 Отговор
    Щом все повече държави не ги спазват тия ценности,значи не са толкова ценни.Да си самоунищожаваш държавата заради някакви не дотам обмислени " ценности" е престъпно.
  • 6 Borislav Popov

    1 12 Отговор
    Орбан ще забели бананата в най скоро време, помнете ми думата .
  • 7 Какво ЕНП?

    10 0 Отговор
    Догодина на изборите ще му кажем : "Довиждане и сбогом". Хората започнаха да проумя ватерпол, че ценностите на Сорос, наричани "еврогейски" носят само беди и нещастия.
  • 8 ТОЧКАТА

    4 1 Отговор
    ПОПУЛИСТКИ!!!???ПОПУЛ---НАРОД!!!Това ли е заплахата----НАРОДЪТ?....Много лесно решавате проблема...АКО НЕ ИСКАТЕ НАЦИОНАЛИСТИ/комунисти,социалисти,НАРОД/ НЕ ГО СЪЗДАВАЙТЕ!!!!Не създавайте само МИЛИОНЕРИ ,а и СРЕДНА КЛАСА.
Новини по държави: