Last news in Fakti

9 Ноември, 2018 18:34 1 389 2

Германският президент не иска агресивен национализъм

  • щайнмайер-
  • германия-
  • национализъм-
  • патриотизъм

Държавният глава призова за демократичен патриотизъм

Германският президент не иска агресивен национализъм - 1
Снимка: БТА/ AP

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова германците да възприемат просветения, "демократичен" патриотизъм и да отхвърлят агресивния национализъм, придаващ романтичен характер на историята на Германия, предаде AP. Щайнмайер добави, че признаването и съхраняването на спомена за тъмното нацистко минало на Германия трябва да се смята за сила, а не за слабост. Той каза това в реч в германския парламент по случай стогодишнината от провъзгласяването на германската република след Първата световна война.

На 9 ноември се отбелязват още годишнините от нацисткия погром срещу евреите през 1938 г., известен като Кристалната нощ, и от падането на Берлинската стена през 1989 г., което за много хора ознаменува края на Студената война. Като упрек към крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", Щайнмайер призова германците да отхвърлят тези, които искат изключване на малцинствата.

По-късно днес Централният съвет на евреите в Германия, Щайнмайер и канцлерът Ангела Меркел ще участват в церемония в Берлин за отбелязване на 80-годишнината от Кристалната нощ, отбелязва ДПА. Председателят на Централния съвет на евреите в Германия Йозеф Шустер и Меркел ще произнесат речи в синагогата на улица "Рике" в Берлин, които ще бъдат излъчени на живо по германската обществена телевизия. Сред гостите ще са фигури от политическите, научните, индустриалните и църковните среди, както и представители на сферата на културата.

В синагогата на улица "Рике" има места за над 2000 души, което я прави най-голямата в Германия и втората най-голяма в Европа след централната синагога в Будапеща. По време на погрома синагогата първоначално е подпалена, но скоро след това районният полицейски началник дава заповед пожарът да бъде изгасен, защото заплашвал да обхване и околните сгради. Религиозни служби в синагогата продължавало да има до 1940 г., но германската армия иззела сградата за склад. При погрома, който започва на 9 ноември 1938 г., са разграбени и опожарени стотици синагоги и еврейски магазини, десетки хиляди евреи са публично унижени и депортирани, а най-малко 100 са убити.

Началото на организираната кампания на нацисткия режим на насилие срещу еврейското население в Германия става известно като "Кристалната нощ", защото улиците били осеяни със стъкла от счупените прозорци на еврейските къщи. При погрома нацистите опустошават 7500 еврейски магазина и институции в цяла Германия. Те подпалват повечето от синагогите и еврейските молитвени домове, които в цялата страна са общо около 1200, разрушават еврейски гробища и нахлуват в жилищни домове.

Броят на загиналите е неясен. Нацисткият режим говори за 91 мъртви евреи. Историците предполагат, че живота си в резултат на погрома са загубили над 1300 души. По време на насилието над 30 000 са транспортирани в концентрационни лагери. Нацистите посочват като причина за размириците убийството в Париж на германския дипломат Ернст фон Рат на 7 ноември 1938 г. Извършителят е 17-годишен евреин на име Хершел Гринспан. Властите в Берлин забраниха планирана за днес демонстрация на десни екстремисти в района на централната жп гара, решение, което председателят на Централния съвет на евреите в Германия Шустер приветства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куку руку ку

    5 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Германският президент не иска агресивен национализъм"... Да го каже пред германките, изнасилени, пребити от мигранти.
  • 2 сноу

    0 0 Отговор
    То това безмозъчно плямпало, се почудиха как да се оттърват от него ,та президент го направиха, аналогично с нашия Плювлан.
Новини по държави: