10 Ноември, 2018 18:48 2 959 10

Откриха паметна плоча по случай примирието през 1918 година

  • германия-
  • франция-
  • първа световна война-
  • плоча

Тук престъпната горделивост на Германската империя беше победена от свободните народи, които се надяваше да пороби

Откриха паметна плоча по случай примирието през 1918 година - 1
Снимки: АР/БТА

Паметна плоча за примирието от 1918 г. беше официално открита днес от президента на Франция Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел. Церемонията се състоя на Поляната на примирието в Северна Франция, където беte отбелязан краят на Първата световна война.

За пръв път от 1945 г. там се срещат френски и германски ръководители. Именно на това място на 11 ноември 1918 г. във вагон-ресторант съюзниците и Германия подписват примирието, което слага края на война, взела 18 милиона жертви.

Паметната плоча е поставена пред съществуващия надпис, който определя поляната като мястото, където "престъпната горделивост на Германската империя беше победена от свободните народи, които се надяваше да пороби".

Върху паметната плоча на немски и френски език е изписано: „На стогодишнината от примирието от 11 ноември 1918 г. Еманюел Макрон, президент на Френската република, и Ангела Меркел, канцлер на Федерална република Германия, потвърдиха тук ценността на френско-германското помирение в служба на Европа и мира."

Откриха паметна плоча по случай примирието през 1918 година
Снимка: АР/БТА


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ganio

    19 3 Отговор
    Вижте колко са интимни. Мисля че Макрон иска да я опъне.

    Коментиран от #5, #8

  • 2 ganio

    20 2 Отговор
    По време на ПСВ България почти успява да изпълни националния идеал като обединява почти всички територии населени с българи(без Източна Тракия).
  • 3 Щайнер

    23 0 Отговор
    Да примирие друг път ! подписан е договор за разграбването на германски територии и репарации , които в един момент стигат до унизително непосилни за изплащане количества и после как могло да съществува такова животно като Хитлер и как той не бил прав а бил луд

    Коментиран от #4, #6

  • 4 плевен

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Щайнер":

    Било е примирие. Но иначе си забавно високопарен и объркан.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 бирник

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Щайнер":

    Ограниченията и териториалните промени, наложени на Германия и не само, станаха една отпричините за WW2. Хитлер бил такъв, бил инакъв, но никой не му отрича приноса за умиротворяването на Германия и изправянето и на крака. Между другото третият райх е бил много по-социална държава от руската кочина сега.
  • 7 Зайко Байко многознайко

    9 0 Отговор
    През 1871 година, по време на Френско-пруската война, Германия освобождава двете територии, населени с над 90% германци. През 1919 по силата на Версайския мирен договор Елзас и Лотарингия са окупирани от Франция. През 1940 Германия повторно освобождава тези земи, а накрая през 1945 година са офицална територия на Франция. В опит да бъдат асимилирани германците в двете провинции от 1970 г. немският език е забранен за изучаване в училищата. Франсетата също не са китка за мирисане, нищо, че се правят на миротворци. Алжир, Тунис, Мароко, там ако знаете, какви издевателства са правили, испанската инквизиция ще ви се стори, като разходка в Дисниленд. Макарон е герантофил а тиква ръководители страдат от биполярно разтройство на психиката си т.е. те са обществено опасни. Le Grand Nacion e на колене и ако не дойде някой, като Де Гол или още по-добре Жан-Мари Льо Пен франсетата скоро ще станат арабска колония. Помнете, какво съм казал!
  • 8 Мъдъров

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "ganio":

    Макарон е геронтофил. Той от малък има влечение към бабите. Вече знае как да реши оредялата им вълна.
  • 9 onq s konq

    3 0 Отговор
    Тия двамката както се гушкат като гълъбчета да не връхлети изневиделица Великият Путин с камазо!!!:):)

    Коментиран от #10

  • 10 Диди

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    ЯЯЯ!!! Ти си взел да поумняваш-крайно време ти беше, само така!!!За две години живот в Германия стигнах до просешка тояга - в България си ми беше по гот!
Новини по държави: