Last news in Fakti

22 Ноември, 2018 22:30 5 217 12

Въглехидратите може да са ключът към дълголетието

  • въглехидрати-
  • диета-
  • протеин

Общата физическа форма на мишките, хранени с повече въглехидрати и малко протеини, се подобрява

Въглехидратите може да са ключът към дълголетието - 1
Снимка: Shutterstock

Непрекъснато ни повтарят да избягваме въглехидратите, ако искаме да сме стройни. Нископротеиновата диета с много въглехидрати обаче може да е ключът към дълголетието и да предпазва от деменция, съобщи в. Daily Mail.

Учени от университета в Сидни установиха, че общата физическа форма на мишките, хранени с повече въглехидрати и малко протеини, се подобрява, както и психичното им здраве. Освен това те запомнят по-добре. Авторите на изследването се надяват това да бъде потвърдено и за хората.

Резултатите показаха за първи път сходен защитен ефект за мозъка на нископротеиновата диета с много въглехидрати като този от ограничаването на калориите. Известно е вече, че гладуването удължава живота, макар и да не се препоръчва за хората.

Високовъглехидратната диета подобрява състоянието на хипокампуса - тази част от мозъка, която отговаря за ученето и паметта.

Нископротеиновите диети с много въглехидрати не са нова мода. Хората на японския остров Окинава и в много части на Средиземноморието отдавна се хранят така.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бала

    15 3 Отговор
    в България се храним с хляб ,сол и картофи

    Коментиран от #4

  • 2 експерта

    9 0 Отговор
    ДОБРО УТРО
  • 3 160

    12 2 Отговор
    Въглехидратите са всичко - в една пълнозърнеста филия има всички аминокиселини които по изкуствен начин се добавят в една доза протеини за спортисти. НО ЗА ДА СА ВКУСНИ ВЪГЛЕХИДРАТИТЕ трябва да са добре приготвени - Италиянска кухня - пици и паста, или Китайска - добре изпипани оризи, а също и картофите добре приготвени са най-вкусното нещо
  • 4 160

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "бала":

    В България се ядат кебачета, майонези, всякакви меса, мъжете са кат толстолопи, имаше един бездомник - даваха му от един плод и зеленчук лук и картофи и си ги печеше на печицата за греене, така цяла година - беше станал като културист
  • 5 Зайко Байко многознайко

    12 1 Отговор
    Обичам зеленчук, но растнал на кост! Дълголетието и общото здравословно състояние е заключено в нашия геном! Другото са алабалистики, кадруване , реклама и лобизъм. Движете се , там е разковничето на успеха.

    Коментиран от #8

  • 6 Сорос

    5 3 Отговор
    Думкайте пици , пържени картофки , донати и бира и ще живеете минимум 100 години !
  • 7 742

    6 1 Отговор
    да бе, набивай само пасти и ще видиш какво става, като почнат да те болят ставите на 30-35 голямо дълголетие те чака
  • 8 Чичо Скрюч

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Зайко Байко многознайко":

    Зайко Байко , истина е ! По-малко ядене и повече движение ! Това е формулата за здраве и дълголетие !
  • 9 МАЙНАТА ВИ

    2 2 Отговор
    Абе в тоя сайт, се специалисти се изказват,
    ама от всичко разбират.
    То небяха военни спрц.,
    полит спец., демографски спецове сега и диетолози!
    Затова и цялата кочина България е на това дередже.
    Аман от многознайковци , я
    се хванете за някаква по-по
    полезна работа!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 160

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "НВ-ВМ сладурка":

    Толстолоби са щот не се движат - живеят в корите си и затова не могат да храносмилят въглехидратите - организма не ги приема, трябва само крехко месце което да не затормозява работата на препълненият стомах, инак червата са им пълни с газове от обездвижването, ама ти го знаеш ,кво да ти разправям, яжте само месо
  • 12 Пълни глупости

    1 0 Отговор
    Хора, въглехидратите да източник на енергия за човешкият организъм. Научно е доказана и въглехидрстната зависимост, тоест мозъка търси най-лесния начин за набавяне на енергия, а това са всичките вафли, бисквити, кроасан и т.н. След като консумираме повече отколкото можем да изразходим, тялото ги превръща в мазнини, и започва да ги трупа, понеже не може да ги изразходи.
    Замислете се и друго - дали има разлика между хранене и напълване на стомаха. Защото масово е второто!!!
Новини по държави: