23 Ноември, 2018 08:20 1 212 2

Франция наложи санкции срещу 18 саудитци

  • джамал хашоги-
  • франция-
  • санкции-
  • саудитска арабия-
  • убийство

Убийството на Хашоги е крайно тежко престъпление, обявиха от Париж

Франция наложи санкции срещу 18 саудитци - 1
Снимка: БТА/ AP

Франция обяви, че налага санкции, включително забрана за влизане в страната, на 18 поданици на Саудитска Арабия, свързани с убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, предаде Ройтерс.

"Убийството на Хашоги е крайно тежко престъпление, което освен това е срещу свободата на пресата и голяма част от правата на човека", се казва в съобщението на френското външно министерство. "Франция призовава да бъде хвърлена цялата светлина върху начина, по който е бил извършен подобен акт. Очакваме от саудитските власти прозрачен, подробен и изчерпателен отговор", заявява ведомството.

Министерството предупреждава, че може да последват и други санкции в хода на разследването на случая. Правителството на Финландия обяви, че се присъединява към страните, които са престанали да изнасят оръжие за Саудитска Арабия заради войната в Йемен, предаде AP. Хелзинки обяви още, че спира военния износ и за Обединените арабски емирства също заради "тревожната хуманитарна ситуация в Йемен". ОАЕ са съюзници на Рияд във войната срещу шиитските бунтовници в Йемен.

По-рано и Дания съобщи, че прекратява военните доставки за Саудитска Арабия заради войната в Йемен и убийството на Хашоги. Същевременно президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че не вижда достатъчно доказателства, за да бъде обвиняван саудитският престолонаследник за ликвидирането на коментатора на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хост

    3 1 Отговор
    Еврогейатлантическата солидарност-в действие!

    Коментиран от #2

  • 2 Bubbles

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "хост":

    Ти в кой век живееш бе?
    А после ревеш че българските медии били зависими от от тоя и от оня и не били обективни.
    Айде помисли си дали това не е същото тоя журналист дали не са го утрепали щото не е бил угоден на приц Чаршаф ал нещо си!
Новини по държави: