Last news in Fakti

25 Ноември, 2018 17:17 4 215 4

Стивън Хокинг - велик и след смъртта

  • стивън хокинг-
  • инвалидна количка

Технология, използвана в инвалидната количка на учения, помогна на парализирани пациенти

Стивън Хокинг - велик и след смъртта - 1
Снимка: Shutterstock

Уникална технология позволи на парализирани пациенти да изписват текст върху екрана на таблет и да общуват с други хора, съобщава сп. IEEE Spectrum.

Учени от Масачузетския технологичен институт и университета Браун приспособили технология, базирана върху интерфейса на компютъра на Стивън Хокинг, като целта била да се лекуват пациенти с големи поражения на нервните окончания. С помощта на компютърния интерфейс BCI учените успели да проследят движението на очите на парализирани пациенти. Тестването на технологията показало, че базираната върху инвалидната количка на Хокинг електронна система дава възможност на пациентите да общуват с други хора.

Изследването на пациенти с частична парализа разкрило, че системата BrainGate2 има голям потенциал, що се отнася до използването й в рамките на комплексна възстановителна терапия. Трима участници, засегнати от "болестта на Хокинг" - амиотрофична латерална склероза, започнали успешно да контактуват с външния свят.

Учените отбелязват, че с помощта на специален дешифратор засегнатите от амиотрофична латерална склероза ще могат да изписват до 30 символа в минута в електронната поща и текстовите програми. Ако клиничните изследвания са успешни, системата ще бъде препоръчана за използване в болниците.

Починалият през месец март британски физик Стивън Хокинг е първият засегнат от амиотрофична латерална склероза пациент, за когото подобна система бе създадена и приспособена за ежедневно ползване. Той бе засегнат от заболяването на 23-годишна възраст.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 899

    12 8 Отговор
    велик

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Франкчайз хокинг

    8 0 Отговор
    Технологията в количката е дело на огромен брой велики и неизвестни специалисти. Великото на Хокинг е търпението. Не всеки може да седи в инвалидна коюичка десетилетия.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.