Last news in Fakti

27 Ноември, 2018 15:24 1 810 1

Битката за Брекзит се пренася на малкия екран

  • джереми корбин-
  • тереза мей-
  • брекзит-
  • великобритания-
  • ес

Тереза Мей предизвика Джереми Корбин да участва в дебат по сделката с ЕС

Битката за Брекзит се пренася на малкия екран - 1
Снимки: БТА/АР

Британският министър-председател Тереза Мей хвърли ръкавица на лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин като го призова на телевизионен дебат на живо за Брекзит, предаде Reuters.

Мей направи това дни преди труден вот в парламента, където тя се опитва да спечели подкрепа за договорената с ЕС сделка. Тя каза, че форматът на дебата ще бъде определен от медията. Екипът на Корбин бързо прие предложението, което накара други партии и обявяващи се срещу Брекзит групи също да настояват и техни представители да участват в дебата.

Лидерите на две по-малки опозиционни партии - Либералните демократи и Шотландската национална партия (ШНП), също поискаха да участват в дебата по телевизията.

"Министър-председателят и лидерът на опозицията представляват само мнението на ограничен дял от британската общественост по този въпрос", написа зам.-председателят на ШНП Кийт Браун в отворено писмо до Sky News.

"Смятам да обясня защо според мен тази сделка е правилната сделка за Обединеното кралство - и, да, готова съм да обсъждам това с Джереми Корбин", каза Мей, като уточни: "Защото имам план. А той няма".

Битката за Брекзит се пренася на малкия екран

Това ще е първи пряк сблъсък на Мей с лейбъристкия лидер на живо по телевизията, след като тя отказа всякакво участие в дебати преди последните парламентарни избори.

След като постигна споразумение с Европейския съюз през почивните дни, Мей предприе национална кампания за осигуряване на подкрепа за нейната сделка, макар да остана смутена, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че сделката изглежда като "сделка в интерес на ЕС".

Шансовете на Мей да получи парламентарна подкрепа за споразумението изглеждат малки, тъй като критики се чуват от всички посоки, включително от северноирландската партия, която осигурява парламентарно мнозинство на нейното консервативно правителство.

През последното десетилетие дебатите на политическите лидери се превърнаха в традиция, а през 2015 г. форматът им беше плод на неколкомесечни пазарлъци. Но ограниченото време, с което разполагат сега, този път принуждава политическите партии да се договорят за дни.

Битката за Брекзит се пренася на малкия екран

Ако бъде договорен формат, дебатът се очаква да бъде на 9 декември, два дни преди депутатите да гласуват дали да подкрепят сделката за Брекзит, което ще е един от най-значимите моменти в работата на парламента от десетилетия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 британец

    0 0 Отговор
    Крайно време е да излезете! Вие съботирате ЕС! " брекзит значи брекзит"
Новини по държави: