28 Ноември, 2018 16:17 2 980 9

Белгийските протестъри успяха, дизелът поевтиня чувствително

  • белгия-
  • протест-
  • горива-
  • бензин-
  • дизел

Цената на горивото достигна равнищата от август

Белгийските протестъри успяха, дизелът поевтиня чувствително - 1
Снимка: БТА/АР

Протестът на белгийските "жълти жилетки" постигна целта си и цената на дизела достигна равнищата от август, съобщиха местни медии.

Понижената цена се отнася и при продажбата на мазут за отопление. Този резултат идва на фона на остри противоречия в обществото, довели до зрелищен сблъсък между средната класа и най-бедните слоеве от населението.

Местни медии поясниха похвата при ценообразуването на горивата в страната. Справката показа, че 50-65 на сто от цената на бензиноколонките съставлявав акциз и ДДС. Уточнено бе, че правителството има правомощията да променя размера на акциза и колкото по-евтин е петролът на международните борси, толкова повече акцизът нараства, според прилаганата формула. В крайната цена стойността на горивото е едва около една трета.

Правителството по-рано призна, че е предприело плавно и постоянно повишение на акциза на дизела, за да успее да приложи данъчната си реформа. Тази реформа предвижда облекчаване на данъчната тежест и с нейното прилагане "дупката" в бюджета се запълва от по-висок акциз на горивата. Цялата тази политика доведе до допълнително обедняване на хората с ниски доходи, показаха множество анализи.

Въпросът е особено чувствителен, тъй като в Белгия две трети от автомобилите са дизелови заради дългогодишната правителствена политика в подкрепа на използването на това гориво.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Emperorex

    18 10 Отговор
    Глупости през ден съм в Белгия и цените през последните седмици са паднали точно 5-6 цента колкото и в другите държави.Аман от фалшиви новини.
  • 3 АРЕС

    5 6 Отговор
    Като не ти разбира шишарката какви глупости пишеш.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Иван

    5 3 Отговор
    Фейк
  • 6 Пеньо

    17 1 Отговор
    Смешно! По тази логика излиза, че и нашите успяха! Да, ама не съвсем! Световните цени паднаха и гадините-монополисти не посмяха да задържат същите цени!
  • 7 onq s konq

    20 1 Отговор
    Уж НИЕ сме бедни и караме "пушещи дизелаци",а излиза че една ПОЧЕТНА ЗАПАДНА ДЪРЖАВА като Белгия има 2/3 ТВЪРД ДИЗЕЛОВ АВТОПАРК?!

    Коментиран от #9

  • 8 РАМБО

    1 1 Отговор
    В никоя държава нафтата НЕ Е с 14 ст. ПО-СКЪПА от бензина ! Така че всичко е лъжа и манипулация на свещенната крава - Лукойл-Нефтохим ! И бензинджиите нека не реват - и да не караш дизел цената му удря всички стоки , най - вече хляба !
  • 9 От Европа

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    И в Германия и Франция е така, както и в Англия! Служебните автомобили всички са дизелови, тъй като ползваха данъчни облекчения до съвсем скоро, а в белите държави около 60% от новите автомобили са служебни
Новини по държави: