Last news in Fakti

29 Ноември, 2018 20:23 13 386 47

Лук! За това говори цяла Турция

  • турция-
  • лук-
  • криза

Турците са бесни: само за година цената на лука е скочила тройно

Лук! За това говори цяла Турция - 1

Турците са бесни: само за година цената на лука е скочила тройно. А както знаем, лукът е ключов елемент от турската кухня. Лучената криза е обаче само върхът на айсберга. Милиони турци едва свързват двата края.

Турция в лучена криза" - под това заглавие германският вестник „Райнише Пост" публикува кореспонденция от Истанбул, в която става дума не само за поскъпването на лука, но и за икономическото затъване на страната като цяло. Ето по-важното от статията:

Лук! За това говорят всички в Турция днес. Истанбулски зарзаватчия обяснява пред репортер на германския вестник, че от миналата година досега цената на лука е скочила тройно. А лукът е ключов елемент от турската кухня, без него приготовляването на храна е просто немислимо. Ето защо турците са бесни на правителството си. Още повече, че инфлацията и без това е висока. Тъй че президентът Ердоган неслучайно взе лучената криза на „ръчно управление". Не я ли реши, избирателите може да го накажат още на местните избори през март догодина.

Кой е виновен?

Според експертите, цената на лука е скочила поради различни причини: слаба реколта, големи загуби заради лошите условия на складиране, прекалено много посредници по веригата между производителите и потребителите. Към това се добавя и годишната инфлация от 25 процента - най-високата от 15 години насам. За по-изгодни климатични условия правителството не може да се погрижи. Може обаче да води по-добра икономическа и финансова политика - през последната година турската лира изгуби на моменти 40% от стойността си спрямо долара, което също допринесе за високата инфлация. Милиони турци, които трябва да преживяват с минималната работна заплата от 270 евро, вече изобщо не могат да свързват двата края.

Вината за лучената криза Ердоган приписва на коварни заговори. Президентът дори обяви война на търговците на едро, които уж задържали големи количества, за да надуват цената. Шумните претърсвания на складове имат за цел да успокоят избирателите. Но това си е чисто шоу, твърдят критично настроени наблюдатели. Журналистът Миргюн Чабаш изчислява, че дори конфискацията на 100 тона лук от складовете едва ли ще реши проблема в една страна, където годишно се продават 2 милиона тона. А аграрният експерт Али Екбер Йълдъръм се опасява, че конфискациите могат допълнително да повишат цената на лука. Новата реколта излиза едва през април и ако складовете отсега са опразнени, възниква въпросът какво ще ядем през това време, написа Йълдъръм в Туитър.

Към лучената криза Ердоган се отнася така, както правителството му действа и в битката срещу инфлацията: Анкара едва ли не забранява проблемите. Президентският зет и министър на финансите Берат Албайрак нареди на водещи турски фирми да свалят цените, за да бъде озаптено обезценяването на лирата. Недоволството на хората заради инфлацията може да създаде много проблеми на управляващата Партия на справедливостта и развитието на местните избори след четири месеца. Според допитванията, три четвърти от избирателите смятат, че Турция е в криза, докато Ердоган непрекъснато хвали цъфтящата икономика. В страната зачестяват фалитите, хората вече не могат да си плащат сметките, предприемачите и потребителите гледат с песимизъм към бъдещето.

"Странно изказване за човек, който живее в палат с 1000 стаи"

Докато специалистите настояват за структурни реформи, Ердоган залага на държавни конюнктурни програми. Турският президент обяви някаква национална „мобилизация за работни места и инвестиции", но досега още не е разкрил как ще я финансира. Скептиците смятат, че правителството ще представи сметката пред избирателите едва след вота на 31 март.

В предизборни периоди Ердоган по традиция залага на поляризацията: опитва се да мобилизира привържениците си, като сатанизира всички инакомислещи. Избирателите на опозиционната Републиканска народна партия (РНП) били хора, които „обират само крема от тортата", каза Ердоган тази седмица. Мухарем Индже от РНП не му остане длъжен. "Странно изказване за човек, който живее в палат с 1000 стаи и лети насам-натам с нов служебен самолет за 500 милиона долара", каза Индже.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боцмана

    35 6 Отговор
    Вай завалиите !!!
  • 2 Васил Денов

    68 16 Отговор
    Това е цената на султаната. Всички фюрери довеждат държавите си до катастрофа. Язък ,че Турция вървеше добре.

    Коментиран от #46

  • 3 БОЛИ МЕ

    28 11 Отговор
    МНОГО ЗА ПУЙКИСТАНСКИЯТ ЛУК ! ДОГАНЯ КОЛКО ПРОЦЕНТА АЗИАТСКИ НОВИНИ ВИ Е ЗАЛОЖИЛ ?
  • 4 Салам Алеко

    29 7 Отговор
    Европа да прати на турците лук, че милиони едва свързват третия край!
  • 5 Джанго

    51 1 Отговор
    Като нямат лук, да ядат баклава!

    Коментиран от #16

  • 6 КГБ Териер

    35 5 Отговор
    Поради високата цена на кромида са минали на Агнешко!!
  • 7 482

    38 7 Отговор
    Ами те сами си го избраха. Какво сега се жалват?
  • 8 Скункс

    31 6 Отговор
    Американците и долара са виновни.
  • 9 555

    45 7 Отговор
    Хахахахахааа...айде сега -на кого да вярваме...Дури вчера -онзи ден ни убеждаваше че Одрин хранел цяла България...сега излиза че Великата Турция,с великата икономика не може да си произведе лук за собствено потребление...циркаджий!!!!!!!!!!!!!...голем смееееех!!!!!!!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Скункс

    10 3 Отговор
    Хюмнета??
  • 12 onq s konq

    34 4 Отговор
    За чесъна обаче има медийно затъмнение
  • 13 пак ли

    44 11 Отговор
    Стига с този лук, ще се справят с тази измислена криза, какъв трябва да си мързел за да си гладен в Турция, навсякъде изобилие, имат всичко.И не хранят социални слаби цигани с 5 деца,както при нас,защото имат държава и нямат такава циганска престъпност.

    Коментиран от #37

  • 14 Гладна Турция

    26 10 Отговор
    Хляб, образование и свобода! Това е което нуждае Турция. A не религиозен фанатизъм, мъчения и оръдия.
  • 15 Да де

    33 5 Отговор
    Как ще се справят с 270 евро? Да питат нас българските пенсионери как се справяме с 70 евро пенсия, и не само тази година, а от години,даже ще си спестят по 200 евро на месец.
  • 16 El Torro

    11 3 Отговор

    До коментар #5 от "Джанго":

    То и баклавата се прави с лук.
  • 17 гоСт

    40 8 Отговор
    Смешна статийка,защо не пишат за България,как се изкарва със 100 евро?Бензин,лекарства, хляб...всичко е в пъти по-скъпо от Турция !Един въпрос ,след като в България има "всичко"ами изнасяйте ,продавайте и вие нещо на турците ама НЯМА!

    Коментиран от #18, #20

  • 18 Скункс

    16 19 Отговор

    До коментар #17 от "гоСт":

    Дрънкаш глупости,я виж колко струва алкохола и месото в Турция.В пъти по-скъпо от България.
  • 19 Гого

    26 8 Отговор
    Минималната заплата в Турция е 400 евро що не дойдат да видят как Българите живеят у нас стоките са завишени в 5-6 пъти.

    Коментиран от #21

  • 20 радвай се бе

    11 7 Отговор

    До коментар #17 от "гоСт":

    ...в последните години поради стагнацията в тютюневия бизнес ,това е добра възможност за тебе и тук подвизаващия се помачор да изкарат някое и друго инфлационно лире....че да водите лятото Айшето и чаветата на ол инклузив....хахаха!!!!

    Коментиран от #34

  • 21 Мемет

    10 6 Отговор

    До коментар #19 от "Гого":

    вече за нашата работа в Турция, не се нуждаем нито от 400 (само в нашето въображение) нито от 200 (целуваме и крака за толкова много) долара. ние имаме Аллах.

    Коментиран от #29

  • 22 Мария

    39 1 Отговор
    ХАРЕСА МИ ЗАБЕЛЕЖКАТА ЗА ТУРСКИТЕ ЦИГАНИ.ТАМ ТЕ СИ ЗНАЯТ МЯСТОТО И ДЪРЖАВАТА НЕ СТРАДА ОТ ЛИБЕРАСТИЧНИ КОМПЛЕКСИ ЧЕ ТРЯБВА ДА ИМ ХРАНИ ЧААВЕТАТА. ТРЯБВА ДА ОБМЕНИМ ОПИТ С КОМШИИТЕ ПО ЦИГАНСКИЯ ПРОБЛЕМ.

    Коментиран от #43

  • 23 Скункс

    15 16 Отговор
    Само да попитам между циганин и помак има ли разлика?

    Коментиран от #28, #36, #42, #47

  • 24 Иван

    17 5 Отговор
    Кой им е виновен,нали те болшинството гласуваха за Султан Ердоган....
  • 25 Джони

    19 3 Отговор
    Що ли похватихе на смахнатия паша много ми приличат на похватите на един пожарникар . И двамата викат " стабилни и цъфтящи сме " , ама и двете държави под ръководството на тези неграмотници ( между другото и ердо го подканят няколко пъти да си покаже дипломите ама той не искал ) летят в дълбокото .

    Коментиран от #27

  • 26 Наблюдател

    11 6 Отговор
    Предната тъпня на DW !
  • 27 Така е

    10 1 Отговор

    До коментар #25 от "Джони":

    ...нищо ново под слънцето,Джони...балкански синдром,какво да се прави...разликата е в това че поне нашия криво-ляво го изтърпяват (все още)докато с мустакатия маймун само се е...ват и подиграват...пръдна Дони-лирата се срина,щракна с пръсти --пастора отлетя мигом...не му трябват долари и евро-имал си аллах---да ,ама трийсет години се молят в грешната посока...и още..и още изцепки на анадолския клоун....хубавото е че и тук има доста клоунчета,да ни разсмиват
  • 28 да тикажа като питаш

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Скункс":

    ..като им чета коментарите...май че НЕ...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 vasik atanasova

    3 6 Отговор
    хубави новини за моите уши
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 А защо лукът

    8 4 Отговор
    По българските магазини е турски?
  • 33 Много лют турският лук

    4 7 Отговор
    Белят го край Босфора, а в Койнаре му текът сополите на абдал Алеко и булгурпланктонът.

    Коментиран от #39

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Шаран БГ

    12 1 Отговор
    Това е написано с единствена цел : ОТВЛИЧАНЕ НА ВНИМАНИЕТО от нашата " йоФтения"!! Санким не мъркайте толкова - не виждате ли,братята турци какъв скъп лук ядат ?Сега и тях да ги мислим....Също като "скъпото електричество на датчаните."..И те са завалиите за съжаление - сън не ме лови - как ли я карат братята датчани.... Прав бе оня , дето написа, че " има нещо гнило в Датската държава"! А то какво било ?
    Пишете за евтинията в Нигерия, Танзания и Кения !!Нашите властници като ни смъкнат и гащите, да бЕгаме там, че там и печки не палят , няма Я и Софийската топлофикация.........
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Салам Алеко

    6 4 Отговор

    До коментар #33 от "Много лют турският лук":

    Без лук не им е вкусно свинското, нали? Ами хапвайте тогава сланина с праз бе!
  • 40 ХАСАН

    4 4 Отговор
    Поредната доза антитурска пропаганда на немците! Еодоган е с много по голямо световно влияние от Меркел и Макрон взкти заедно! Германия губи международно влияние превръщайки се в периферия на събитията!

    Коментиран от #45

  • 41 ХАСАН

    2 3 Отговор
    Навремето така съжалявахме гърците че не могат да изплащат пенсиите си от...800евро че даже и Бойко им даде пари от солидарност!
  • 42 Дурхан

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Скункс":

    Ами 35 години те управлява влашки циганин след това дръндарски циганин!хахаэп
  • 43 ХАСАН

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "Мария":

    Права си! ..да си видяла в България цигански проблем в турските райони?? Да си чула циганин да нападне турски старици по селата? Просто ние турците си-решаваме проблема сами .демек циганина се учи от българина ...
  • 44 Граф фон Хасан

    0 1 Отговор
    Турците сме най-важните хора в света, аристократи. В кръвта ни текат величие и превъзходство. Не ни пука за лука. Лукът и чесъна са за варварите некултурни германци, които никой в ​​света не зачита. Ние ядем ягоди и хайвер.
  • 45 Прясна новина

    0 1 Отговор

    До коментар #40 от "ХАСАН":

    Има нова "антитурска" изложба на Американския Пентагон до Конгреса. Прочете ли я? Единственото нещо, което не казва срещу Турция, е, че Ердоган трябва да има съдбата на Саддам. Но и това ще се каже ...
  • 46 Българин с Турска Майка

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Васил Денов":

    Ататюрковите ценности, които се прилагаха преди 15на години, трябва народа да си ги налага.. ама пуст прост народ...
  • 47 antimediator

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Скункс":

    Миризливец, недей да обиждаш помаците!
    Аз съм българин , но имам очи да видя , че това са едни много работливи и коректни хора!
    А,ти, сигурно си 100% ариец и потомствен аристократ ?!
    Има ли значение кой какъв е, важното е да е човек, а съдейки по приказките ти си един Бай Ганьо.
Новини по държави: