6 Декември, 2018 16:00 4 197 19

Индия купува още една подводница от Русия (ВИДЕО)

  • индия-
  • подводница-
  • шчука-б

Азиатската страна няма собствен атомен подводен флот

Индия смята да вземе още една подводница на лизинг от Русия. Цената е 3,3 милиарда долара, пише "РБК", като се позовава на индийски медии.

Според изданието "Индия тудей" Москва и Делхи приключват преговорите за лизинг на още една руска подводница от клас "Шчука-Б" освен взетата вече под аренда атомна подводница "Нерпа" от същия клас. През 2012 г. тя бе включена в индийските военноморски сили с името "Чакра". Тогава Индия плати за 10-годишния й лизинг над 900 милиона долара.

По данни на "Индия тудей" миналата седмица от Русия се е върнала делегация индийски военни и финансисти, огледали атомните подводници "Братск" и "Самара", които в момента са на ремонт в Северодвинск. Щом военноморското командване в Делхи направи своя избор, съответната подводница ще бъде ремонтирана из основи и ще бъде сменен ядреният й реактор.

Делхи е склонил да плати исканата сума. Това ще е най-голямата сделка на Москва с Индия след договора за покупка на руски зенитни комплекси С-400 за 5,4 милиарда долара.

Индия няма собствен атомен подводен флот. През 2009 г. тя успя да спусне на вода първата си атомна подводница собствено производство "Арихант", способна да изстрелва балистични ракети.

След шест години тя бе приета на въоръжение, а през 2018 г. излезе от строя поради повреда.

На 5 ноември бе съобщено, че първата построена в Индия подводница с ядрен двигател неотдавна е извършила първото "възпиращо патрулиране". Така в случай на вражеска атака Делхи вече разполага с възможности да изстрелва ядрени оръжия от суша, въздух и море.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    34 8 Отговор
    сороснята е в траур.
    Пак амерските баклуци никой не ги ще!!!

    Коментиран от #18

  • 2 1234

    3 19 Отговор
    Срещу колко кила чай?

    Коментиран от #12

  • 3 КГБ Териер

    27 5 Отговор
    По - добрите подводници са руските подводници!

    Коментиран от #8

  • 4 Само питам

    7 25 Отговор
    После да няма "Она утонула"?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Borislav Popov

    25 3 Отговор
    Ама подводници не само за Индия ! ... За Алжир замина пета подводница закупена от Русия .Шестата се строи в Санкт Петербург. Дизелово -електрически подводници е купил и Виетнам като има договор за още две.
  • 7 цирк московски

    4 25 Отговор
    Интересно е ,че технологично ,Индия е доста по-напред от Русия.По-добре индийците да си направят собствени подводници ,вместо да купуват някаква скрап от изостанала държава като русия.

    Коментиран от #10

  • 8 876

    5 24 Отговор

    До коментар #3 от "КГБ Териер":

    Русия има -няма 10-тина читави подводници.Всичко останало са някакви дизелови корита и ковчези като на Северна Корея.Руските подводници са просто една шега пред американските.Не случайно Русия вече започна да копира САЩ във всяко едно отношение.

    Коментиран от #11, #15, #17

  • 9 Баба Ванга

    4 15 Отговор
    Индийскиот Курск ке иде при рускио.

    Коментиран от #14

  • 10 12345

    12 3 Отговор

    До коментар #7 от "цирк московски":

    Прочети цялата статия и тогава пиши глупости. Там си пише, че индийците са произвели една собствена подводница, която 2016 е била приета на въоръжение, но 2018 се е повредила и е излязла от строя. Явно са преценили, че производството на подводници не им се удава и купуват от Русия.
  • 11 Borislav Popov

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "876":

    Май обратното става ! Обора преоткрива дизелово електрическите подводници !!............................................. -"Интересно е, че дизеловите подводници отново се превръщат в интерес и за САЩ. След като американците използваха една шведска подводница за учения и експерименти, започнаха преговори с Германия и Швеция за евентуално закупуване на техни подводници."
  • 12 Петър

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "1234":

    Бая скъп ще е чаят като гледам струва точно 3,3 милиарда или ти беше скучно да прочетеш статията,а.?
  • 13 Петър

    9 2 Отговор
    Ха..ха... забавен си пич..! Ако Индия е по-технологична страна от Русия,значи и ние сме толкова напред в Европа та Германия ни диша праха,смешно... нали..? Айде сега малко се замислете защо Такива големи страни като Китай,Индия,че и Пакистан,Турция предпочитат да купуват оръжия от Русия..? Глупави ли са тези страни,или не...щото аз смятам че не са..!
  • 14 Нострадамус

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Баба Ванга":

    Ей...бабишкер ке ти купим най-големио вибратор от магазино че да мирясаш най-сетне..!
  • 15 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "876":

    Тва бабати ли ти го каза? А тя го е чула от сина на оня от 3тия етаж
  • 16 ЯКААААА РУСКА МАШИНА

    3 1 Отговор
    И БУНАЦИ КЪТ ИНДИЙЦИТЕ НИ МОАТ Я СТРОШИ.....
  • 17 Петър

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "876":

    Ама ти сериозно ли я пишеш тая глупост или не..? Щото ако си сериозен,значи си много слабо информиран да не кажа друга дума че ще се обидиш. Айде да бъда по-конкретен искаш ли..? Само от последната серия тип „Ясен” атомни подводници руснаците имат 8 бр.които са на бойно дежурство и си изпълняват мисии. От този тип още 3 ще бъдат готови до края на 2019г.Това са подводници клас 4,многоцелеви т.е.цели могат да им бъдат както други подводници,кораби,цели на сушата,.Американския им аналог са .„Вирджиния” основно но въоръжението им е по-слабо. Стратегическите тип „Борей” са 7,или 8 тежък разрушител въоръжение -балистични ракети основно. За „Щука М” както и за „Акула” няма да говоря вобще. Другата половина от подводния флот им е от дизел-електрически подводници тип„Варшавянка” Американците я наричат „Черна дупка” щото шума от нея в децибели ако се сравнява с атомна подводница е 50% по-тиха. Това с думи прости означава че фоновия шум в океана -това са звуците от различни бозайници като делфини,китове,косатки и др.е по-силен от шума на „Варшавянка” И това пак е клас 4 подводница,а още по-тревожното за американците е че в момента се провеждат тестове на единствената в света до този момент подводница клас 5 „Хъский” Така че не ми пиши глупости за подводниците на руснаците човек. Прочети малко ТТ данни за едните и другите и тогава пиши ако мислиш че можеш да спориш..!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Джордж Буш

    0 0 Отговор
    Хо-Хо-Хо
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания