Last news in Fakti

9 Септември, 2019 22:00 7 378 7

Видовете кюфтета по света

  • кюфте-
  • кюфтета-
  • видове-
  • кайма-
  • храна

Голямо разнообразие от вкусове

Видовете кюфтета по света - 1
Снимка: Shutterstock

Ако смятате, че кюфтетата са най-вкусни пържени, грешите. Кюфтета се консумират по целия свят, във всякакви вариации, като най-важното при тях са подправките, които се слагат в каймата. Спорно е откъде произлизат, но за тяхна родина се смята Арабския полуостров. Foodpanda разгледа различни видове от храната, оформена като глобус и превърнала се в истински фаворит.

Африка и Турция - Кюфтета с кускус - Подправени с канела и кафява захар, тази рецепта наистина ще разшири вашите хоризонти за кюфтето.

Франция - Кюфтета със сос от червено вино.

Германия - Немски кюфтета с гъбен сос - Наричат ги „шатц“, което означава съкровище.

Корея - Остъклени кюфтета - Корейската дума за кюфте означава „нещо кръгло”. Кюфтето се покрива с глазура от соев сос, захар, винен оцет.

Ливан - Кюфтета с кисело мляко - Приготвят се по традиционен начин и задължително се хапват с пръсти, като се потапят в кисело мляко.

Испания - Кюфтета почти без месо - Предимно се правят с малко кайма и много овесена каша,
която дори няма да усетите.

Швеция - Мъжки шотландски кюфтета - Те имат свой специален празник. Легендата гласи, че група шотландци, които се посетили Швеция, приготвяли специални кюфтета, с които се хранели и били неописуемо силни и здрави.

Виетнам - Виетнамски телешки кюфтета в доматен сос - тази рецепта е позната и в България, но във Виетнам е допълнена с парченца воден кестен.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Забравихте да споменете

    31 2 Отговор
    1"изборни кюфтета" вътре с кучешко, котешко, и други месо с изтекла годност, за специалните гласоподаватели!2 "Суджук кюфте" топкачествено месо, дадено с много проклятия за топкачествено хора, които ръководят стадото из обора!

    Коментиран от #7

  • 2 Бате Гойко

    4 16 Отговор
    Яжте ми кюфтетата и кебапчето с бял сос!
  • 3 Предник

    7 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Виетнамски телешки кюфтета...."

    Тук има нещо объркано в рецептата, май!

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Лора

    7 1 Отговор
    Всичките ги бих опитала, защото обичам кюфтета...!
  • 5 веселяк

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Предник":

    Бау бау...
  • 6 Кой68

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Предник":

    Преди може би 30-35 години и повече живееха доста виетнамци които строиха панелките.....Та може и от туй да е "объркването".
  • 7 Кой68

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Забравихте да споменете":

    Кюфтетата на баба са най-вкусни -тигана и върху печката на дърва.Питката омесена и изпечена във фурната.......Който е израсал на село/преди да отиде 1 клас в града/или ваканцийте ще ме разбере......