Last news in Fakti

14 Септември, 2019 22:30 2 274 7

Най-обичаните сосове по света

  • сосове-
  • бешамел-
  • песто-
  • храна-
  • ястия-
  • гуакамоле-
  • тартар

Богатство на вкусове

Сосът, тази неизменна съставка, с която консумираме почти всичко, заема едно от челните места в любимите добавки на хората. Древните римляни се гордеели със своя гарум - течна подправка, направена от оцет и риба. Скумрия или риба тон се държи на слънце в продължение на няколко месеца, след което се вари и се добавя оцет към рибената основа, както и сол, черен пипер, зехтин и вино. Днес най-предпочитаните сосове са кетчуп, майонеза и горчица. Но почти всяка държава си има свой традиционен, с който гали сетивата. Foodpanda разгледа най-известните традиционни течни добавки. Днес са измислени толкова много рецепти за сосове, че броят им почти надвишава количеството храна, за което са предназначени

Популярните китайски сосове

Всеки сос се състои от течна основа (риба, месо, гъби, зеленчуков бульон, сметана, мляко, заквасена сметана) и пълнител (допълнителни съставки) - яйчни жълтъци, зеленчуци, плодове, подправки, ароматни билки. Пълнежът може да се приготви с или без брашно. Консистенцията на всички се дели на течна и гъста (т. нар. капки). В сосовете се добавят вино, сирене, натрошени ядки, мед. Брашното, царевичното нишесте и картофеното нишесте обикновено се използват за сгъстяване на соята.

Сос Бешамел (Франция)

Консумира се с риба, морски дарове, месо, зеленчуци, лазаня, мусака. Основата му е мляко, масло и брашно. Има много вариации на френския млечен сос. Бешамелът се приготвя със смесен бульон (месен или зеленчуков - за вегетариански ястия) със сметана, дижонска горчица, настърган кашкавал, лук, шалот и гъби.

Сос песто (Италия)

Консумира се с тостове, макаронени изделия, спагети, лазаня, ориз, картофено пюре, месни и рибни ястия. Той се приготвя основно със зехтин, босилек, чесън, кедрови ядки и лимон. Предимства на пестото е, че процесът на готвене е много прост. Не е необходимо да правите нищо: да пържите или варите. Пестото се приготвя със сушени домати, този сос е отлична алтернатива на пицата с пълнеж от домати, перфектното допълнение към печене на фурна или зеленчуци на скара.

Червен сос (Швеция)

Подходящ за гювечи и месо. В основата му са боровинки, вино и нишесте. Той е с високо съдържание на витамини. Сладко-киселият му вкус създава прекрасна хармония с ястия от червено месо.

Сос Тартар (Франция)

Хапва се с риба (варена, пържена и печена), морски дарове, зеленчуци, меса, яйца, студено печено. Води се един от най-сложните сосове, защото е с много компоненти, като яйца, гъби, краставица и др.

Гуакамоле (Мексико)

Подходяща добавка за царевичен чипс, хляб, мексиканска кухня. Гуакамоле е националното мексиканско ястие. На външен вид по-скоро прилича на лека закуска, въпреки че името на ястието буквално се превежда като "сос от авокадо".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 hmhmhm

    9 7 Отговор
    чувАл съм , че нЕкои обичат и бел сос натурал ... но требе смуканье !
  • 2 Ирина

    10 3 Отговор
    Майонезата е най-масовият и най-обичан сос, но тукашните журнарасти не са чували за него :D

    Коментиран от #3

  • 3 Рошко

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Ирина":

    олио яйца и консерванти ,да ти е сладко

    Коментиран от #4

  • 4 Иво

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    Яйца в купешката майонеза също няма.
    А ако ядеш хот-дог с майонеза, значи си ял от виско на тоя свят.( Имам предвид цялата Менделеева таблица.)

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 От контингента

    4 0 Отговор
    То се знае кой сос обичат...! Всеки сос си е за нещо, гуакамоле не е сос...!

    Коментиран от #7

  • 7 Поне..

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "От контингента":

    За мен, гуакамолето много бързо потъмнява и оттам не го харесвам...!