Last news in Fakti

14 Октомври, 2019 07:11 13 072 67

Сблъсък! Сирийската армия ще спира турската операция

  • сирия-
  • кюрди-
  • башар асад-
  • турция

Кюрдите обявиха споразумение с Дамаск за разполагане на армията на Асад близо до северната граница

Сблъсък! Сирийската армия ще спира турската операция - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Сирийските кюрди съобщиха, че са постигнали споразумение с Дамаск за разполагане на сирийската армия близо до границата с Турция, предаде Франс прес.

"За да отговорим на турската агресия и да ѝ сложим край, сключихме споразумение със сирийското правителство армията да се разположи по протежение на турско-сирийската граница с цел да бъдат подкрепени Сирийските демократични сили (СДС)", заяви в комюнике кюрдската администрация в Северна Сирия.

От комюникето става ясно, че освен да окаже подкрепа на СДС, към сирийската армия е отправен апел да освободи всички селища, завзети от турските сили и техните съюзници.

Сирийската държавна агенция САНА заяви по-рано, че сирийската армия изпраща войски в Северна Сирия, които да се противопоставят на турската офанзива.

"Части на сирийската армия пътуват към Северна Сирия, за да се противопоставят на турската агресия на сирийска територия", съобщи САНА.

В края на миналата година Анкара заплаши, че ще започне операция срещу кюрдските сили в Сирия.

Дълго време изолирани и подлагани на дискриминация от централното правителство в Дамаск, кюрдите установиха де факто автономия в Северна Сирия след началото на сирийската гражданска война през 2011 г.

Дамаск не признава кюрдската автономия, като в миналото сирийските власти дори наричаха кюрдите "предатели" заради съюза им с Вашингтон в борбата срещу джихадистите.

Заради опасения от евентуална турска офанзива кюрдите започнаха миналата година преговори с Дамаск.

"Русия и сирийският режим направиха предложения, които могат да спасят живота на милиони хора, които живеят под наша закрила. Ние не се доверяваме на техните обещания. Ако трябва да съм честен, трудно е да знаем на кого да се доверим. Знаем, че ще се наложи да правим трудни компромиси с Москва и Башар Асад, ако си сътрудничим с тях. Ако трябва обаче да избираме между компромисите и геноцида на нашия народ, със сигурност ще изберем нашият народ да живее", пише в публикувана вчера в списание "Форин полиси" статия високопоставеният командир от Сирийските демократични сили Мазлум Абди.

Американският министър на отбраната Марк Еспър обяви вчера, че от Северна Сирия ще бъдат изтеглени до хиляда американски войници (почти всички американски войници в Сирия). Еспър заяви, че ситуацията в Сирия е станала непоносима за американските сили, за които има опасност да се озоват по средата на сблъсъка между Турция и кюрдските сили.

Обявяването на 6 октомври на изтеглянето на американските сили от Северна Сирия провокира възмущение в Съединените щати дори сред най-големите поддръжници на президента Доналд Тръмп в Републиканската партия.

Сблъсък! Сирийската армия ще спира турската операция

На фона на критиките в САЩ Тръмп започна от понеделник да заплашва Турция, че "изцяло ще унищожи икономиката ѝ", ако турските сили не действат сдържано по време на офанзивата си в Северна Сирия.

Съединените щати заявиха в петък, че са готови във всеки един момент да задействат санкции срещу Анкара.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    56 26 Отговор
    Ердоган вече ще подвие опашка.

    Коментиран от #37

  • 2 Надежди говежди

    17 42 Отговор
    Сега и Асад подпукат кюрдотерорягите хаха
  • 3 Пираня

    31 9 Отговор
    Вече всичко зависи от смелоста на Русия. Ще затвори ли небето???? Ако го направи всички араби ще са в краката му. Кой кой кой ще владее небето????

    Коментиран от #14

  • 4 Бродника

    79 20 Отговор
    Дано Русия ни освободи от ГЕРБ и Соросоядите

    Коментиран от #65

  • 5 ЦВЕТАН

    60 3 Отговор
    Янките бягат като мишки.
  • 6 куку руку ку

    62 6 Отговор
    Факти "Дългo врeмe изoлирaни и пoдлaгaни нa диcкриминaция oт цeнтрaлнoтo прaвитeлcтвo в Дaмacк, кюрдитe уcтaнoвихa дe фaктo aвтoнoмия в Ceвeрнa Cирия cлeд нaчaлoтo нa cирийcкaтa грaждaнcкa вoйнa прeз 2011 г."

    Кюрдите се полакомиха за петролните залежи и съвсем охотно, под крилото на сащ, си воюваха срещу Асад. А по принуда воюваха и срещу ИДИЛ. На практика контролираха територия по-голяма от тази, на която живеят. А дори и там където има кюрди, те са само 25% от населението. Само че сега разбраха колко струват американците като съюзници.
    Трябва и ние да се замислим

    Коментиран от #8, #33

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пираня

    35 1 Отговор

    До коментар #6 от "куку руку ку":

    Всичко е вярно освен това че Асад нито за веднъж не си е и помослел да напада кюрдите!!!!! Дори и в Африн където нямаха нищо общо със САЩ той не ги нападна. Също и кюрдите не са нападали САА просто то ва са факти а иначе наистина бяха подтискани сега нещата ще се променят, но всички под едно знаем и един флаг.

    Коментиран от #9

  • 9 И кое е това знаме

    6 13 Отговор

    До коментар #8 от "Пираня":

    Кюрдското ли хахахсИ
  • 10 Който си мисли

    29 8 Отговор
    Че Асад ще сключи споразумение с терористи искащи да откъснат парче от земята на Сирия значи не е внимавал в час хахаха
  • 11 Нефт

    30 1 Отговор
    Казват че кюрдите искат да ползват нефта който в северна Сирия е в изобилие а Турция се противопоставя и не желае да се пипат залежите. Явно интересите са твърде значителни в тази точка.
  • 12 ???

    14 1 Отговор
    Черен хумор:На СДС тогава станах член, на всички хора виках братя.
  • 13 Терористите в отчаянието си

    33 10 Отговор
    Включиха лъжите. Как хем са сключили споразумение с Асад, хем отправят апел към него хахаха. Истината е, че интересите на Асад и на Ердоган по отношение на терористите съвпадат и следователно и двамата ще ги трепят. Терористите се съюзиха с американците и предадоха Асад
    Никой не обича предателите.

    Коментиран от #15

  • 14 СссереМ

    8 35 Отговор

    До коментар #3 от "Пираня":

    И как русия ще затвори небето,то нали вече уж е затворено,май ще се наложи ф16-те на ердогрух да опукат пак няколко летящи москвича.

    Коментиран от #17

  • 15 Анти милиционер

    42 24 Отговор

    До коментар #13 от "Терористите в отчаянието си":

    Там единственият терорист е Турция. Няма други терористи в Северна Сирия.

    Коментиран от #18

  • 16 Аскерът вече контролира зоната

    22 28 Отговор
    Навлязъл е на 30 км и изцяло контролира път U4. Специалните сили разчистват вече домовете един по един. Много от терористите се предават, а по-голямата част захвърлиха оръжие и се смесиха с цивилните. Операцията е към края си и протече с изненадваща лекота и ефективност. Само 2 жертви от турска страна срещу 525 от терористите.

    Коментиран от #21

  • 17 Пираня

    25 0 Отговор

    До коментар #14 от "СссереМ":

    Явно не си наясно с конфликта. Русия затвори небето на запад от ефрат, САЩ на изток. Всеки който лети там трябваше да иска разрешение. Когато Турция нападна Африн и Албаб на запад искаха разрешение. Сега обаче САЩ се предадоха и небето на изток от Ефрат остана отворено някой трябва да го покрие.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Взимай едно одеало

    5 8 Отговор

    До коментар #17 от "Пираня":

    И бягай да го покриваш хахаха
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Пираня

    18 10 Отговор

    До коментар #16 от "Аскерът вече контролира зоната":

    Явно нищо не си разбрал тази магистрала е в полето и терористите лесно могат просто да анихилират за секунда, когато самолетите дойдат, става въпрос за малък участък от 350км граница. Единственият успех засега е Тал абияд. Да много символично как градът от който Турция снабдяваше терористие сега падна първи, може това да е началото отново на възхода на ИД, всички обаче се надяваме да не е.

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Да да, така е

    5 12 Отговор

    До коментар #21 от "Пираня":

    Само ти си разбралият...сега се успокой и си изпий жълтото хапче. :)

    Коментиран от #25

  • 24 Приятел

    13 16 Отговор
    Израел ако подкрепи КЮРДИТЕ става
    Кюрдистан на там вървят нещата

    Коментиран от #26, #29

  • 25 Пираня

    12 1 Отговор

    До коментар #23 от "Да да, така е":

    Коментарите ти винаги са безсмислени, но за сметка на това са супер тъпи. Защо изобщо ги правиш да се излагаш?
  • 26 Пираня

    12 4 Отговор

    До коментар #24 от "Приятел":

    Хасане пак ли ти, скрии се някъде при терористите на топло.
  • 27 Иван

    17 5 Отговор
    Работата въобще не ходи на добре. Вчера излезе информация, че резервистите на Израел щели да влизат да помагат на кюрдите, сега и сирийците. Май ще стане мазало там

    Коментиран от #31

  • 28 Знам знам🙄

    17 12 Отговор
    Нормално. Време беше. А да видим обаче дали ще му разрешат руснаците да ползва авиация. Стане ли това всичко приключва. Ше трябва да се обявява война официално. И те тогава вече ще обесят Ердо за топките насред истанбул. Самите му граждани.

    Коментиран от #30

  • 29 Много акота станаха

    21 3 Отговор

    До коментар #24 от "Приятел":

    Та докато чакаме Израел да подкрепи терористите (той не е спирал да ги подкрепя)междувременно и франсетата започват да се изнизват от там :)
  • 30 Хахаха

    10 4 Отговор

    До коментар #28 от "Знам знам🙄":

    Тя операцията започна с авиация бре неразбралият. Ти сега ли разбра

    Коментиран от #52

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Никой

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "куку руку ку":

    Знаем какви съюзници са, не е нужно да се замисляме. Използват хората да им вадят кестените от огъня или да смучат блага от териториите им. И са на всяко гърне мерудия, но като потърсиш парите, ти става ясно каква е демокрацията им
  • 34 Безкрайни са чудесата на Аллах

    14 6 Отговор
    Аскерът мачка кьопеците там, а хленченето и квиченето им се носят от тук...
  • 35 Мехмед

    11 3 Отговор
    Асад да не е луд да се съюзява с отцепници.
  • 36 Хахаха

    14 5 Отговор
    Те американците не успяха да спрат победоносният аскер някакви събрани от кол и въже ще ги спрат....надежди говежди.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Барчо

    18 1 Отговор
    Невероятно хитър ход на Асад и Ердо. В района се намират джихадисти, независимо под какво наименование са под физическата, икономическата и тактико-информационна протекция на обора. Та... Турция напада не на шега и започва яка чистка, като кравите си свиват опашките и изоставят доскорошните си отрочета на произвола на съдбата. Под угрозата да бъдат напълно ликвидирани същите СДС дето вдигнаха джабалата срещу Асад му се молят да бъдат защитени. Сирийските войски законно отиват там и ги минават през месомелачката. СДС спира да съществува, джихадистите под ножа и войната приключва. Шапка и свалям. Стига това да е замисъла и той да бъде изпълнен.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 соросоидни кърлежи

    7 2 Отговор
    Кюрди и те са правят на балансьори, ама не много опитни и все стъпват върху подводни камъни..и опс, сега ще видим до къде ще стигнат сирийските сили ....до никъде, ще спрат там където ердоган стигнал и точка.
  • 41 ЪРП

    2 1 Отговор
    ........."в миналото сирийските власти дори наричаха кюрдите "предатели" заради съюза им с Вашингтон в борбата срещу джихадистите"..........ХАХАХАХА...ЕТО КАК СЕ ПРОМИВА ОБЩЕСТВЕНОТО САМОЗЪЗНАНИЕ
    НЯМА КАК ГОВЕДАР БОЙС ДА СЪЗДАДЪТ ТЕРОРЯГИТЕ И ЧРЕЗ ТЯХ ДА СПРЕТНАТ ПРЕВРАТ В СИРИЯ И ПОСЛЕ ДА "БОРЯТ" СРЕЩУ СОБСТВЕНОТО СИ УРОДЛИВО СЪЗДАНИЕ
  • 42 Разрушителя

    6 10 Отговор
    Мачкай те, пуйките.... Давай Сирия, давайте Кюрди! Изравнете ги със пясъка!
  • 43 Разрушителя

    3 6 Отговор
    Мачкай те, пуйките.... Давай Сирия, давайте Кюрди! Изравнете ги със пясъка!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Yavuz

    10 2 Отговор
    Асад ако имаше сили щеше да си освободи земите от PYD- PKK .Значи Турция накара САЩ да се изнесат от този район сега ще допусне един палячо.
  • 46 Скараджия

    7 3 Отговор
    Само да не стане сега че видиш ли понеже Сирийската армия е тръгнала срещу вас да прекратите операцията и да я обявите за успешна стойте и се бийте като мъже шубета .Да видим мощта на турската зган :))

    Коментиран от #50

  • 47 Скараджия

    6 4 Отговор
    Турция може да показва мускули само срещу в пъти по слаб противник от нея и после да се бие в гърдите и да казва колко е велика Турция. Но нека ви видим срещу Сирийската армия и молете се Иран да не влезне в играта че фесеве ще летят :)
  • 48 STEFCO

    6 2 Отговор
    idealno sega veche TR she imat pravo na pılno prochistvane bez da jalyat tsivilni armiyata na siriitsite sa pılen bokluk
  • 49 Тя патакламата свърши бре каскет

    6 4 Отговор

    До коментар #44 от "Скараджия":

    Докато ти спуснат опорките аскерът вече контролира зоната. Сега се изчистват по единично плъховете скрили се в мишите си дупки. Ама ти що си тук още, марш да им помагаш на терен!!!! Хахаха
  • 50 Yavuz

    7 4 Отговор

    До коментар #46 от "Скараджия":

    По отношение на информация доста сте ощетени, интересно след като приключи операцията на ТУРСКАТА АРМИЯ срещу терористите отPYD- ПКК какво ще пишете .

    Коментиран от #51

  • 51 Скараджия

    2 6 Отговор

    До коментар #50 от "Yavuz":

    Интересно ти от къде черпиш информация от турската преса може би :)

    Коментиран от #53, #57

  • 52 Знам знам🙄

    4 2 Отговор

    До коментар #30 от "Хахаха":

    Има един неразбрал. Аз говоря за Сирийската авиация бе мойто муче. Има я и е доста добра в наземните удари. Ще има напалм и касетъчни бомби. Знам че са забранени и двете ама.....

    Коментиран от #59

  • 53 Yavuz

    2 3 Отговор

    До коментар #51 от "Скараджия":

    Турските телевизии предават наживо .Операцията обхваща цяла Северна Сирия, вие от два дена коментирате само Мунбич който е обграден и е въпрос на часове да бъде превзет от турската армия.
  • 54 стоян георгиев

    2 3 Отговор
    тръмп предаде наи-сериозни си съюзник в близкия изток.сега кюрдите ще трябва да приемат армията на асад и ключево ще бъде решениет на путин.ако путин реши да се включи в конфликта на страната на асад воината ще стане глобална.силните периферни играчи също с в риск като израел и иран.

    Коментиран от #58

  • 55 Стоян Димитров

    6 2 Отговор
    Да не забравяме че Турция е в НАТО и то с втората по големина и въоръжения страна след Съединените Щати и с 6та поред армия в света, изключително модерно въоръжена и подготвена. А това означава че която и армия на държава която не е в НАТО бъде нападната то НАТО влиза в конфликта. Дано да не е истина че Третата световна война вече е започнала.
  • 56 Стоян Димитров

    0 2 Отговор
    Да не забравяме че Турция е в НАТО и то с втората по големина и въоръжения страна след Съединените Щати и с 6та поред армия в света, изключително модерно въоръжена и подготвена. А това означава че която и армия на държава която не е в НАТО бъде нападната то НАТО влиза в конфликта. Дано да не е истина че Третата световна война вече е започнала.
  • 57 Не бе, от австралийската черпи

    1 1 Отговор

    До коментар #51 от "Скараджия":

    Дето е на 20000 км от там хахахаха
  • 58 А какво стана с оня коч

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "стоян георгиев":

    Дето вчера го отърва в дерето? Намери ли се?А?
  • 59 Сирийската авиация

    1 4 Отговор

    До коментар #52 от "Знам знам🙄":

    Не лети на изток от Ефрат и там където в небето господстват ефките :)

    Коментиран от #60

  • 60 Знам знам🙄

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "Сирийската авиация":

    Дали бре. Ти нали се сещаш какви точно части пътуват за там. Или да те подсещам. Като стигнат вече няма да господстват ефките. Ще господстват су22 и су25. А май Асадчо получи и 10на су27. Ма де да видим. Нъл знаеш тука си врачуваме само.

    Коментиран от #64

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 И какви части пътуват?

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "Знам знам🙄":

    Я кажи това което лично Асад ти е споделил, а ние не знаем.
  • 65 дончев

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бродника":

    не знам що си мислите че русия воюва еи така от братски чуства нашето освобождение ни струва 32.5 това злато указ 1144 от 1884 г. публикуван в държавен вестник гласи че освобождение ни струва десет и половина милиона руски рубли и 43 копеики което се равнявало за времето си на 32.5т злато
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания