3 Декември, 2019 14:33 4 001 31

Тръмп отново се скара на НАТО

  • отбрана-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • нато

Президентът на САЩ обвини най-вече Германия, че не споделя бремето на общата отбрана

Тръмп отново се скара на НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп повтори старите си критики срещу нечестното според него разпределение на бремето на военните разходи сред страните членки на НАТО, като специално размаха пръст срещу Германия за това, че отделя много по-малка част от брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана, отколкото Съединените щати, предаде ДПА.

"Това не е честно, - каза той на пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Лондон преди срещата на върха на алианса в британската столица. - Не е редно да се възползваш от облагите на НАТО, а после - и от облагите в търговията. . . Не можем да позволим това да продължи да се случва."

"Ние харчим за отбрана между 4 и 4,3 процента от нашия БВП, а Германия - 1, максимум 1,2 процента, при това техният БВП е много по-малък (от американския). Това е нечестно. Несправедливо е също така, че Европейският съюз, много от чиито членове са и в НАТО, се държи много нечестно спрямо САЩ и по търговските въпроси", посочи Тръмп.

Той похвали Столтенберг, за "фантастичната работа", която е свършил като генерален секретар на алианса, убеждавайки много съюзници да повишат военните си разходи.

Тръмп обаче отбеляза, че планираните бъдещи увеличения са твърде недостатъчни, за да компенсират "спестените" военни разходи от предишни години. "Те не са плащали достатъчно по 25-30 години. Прибавете и това отгоре", подчерта американският президент.

Той обаче добави, че неговата политика бързо променя ситуацията, довела до астрономическия търговски дефицит на САЩ с ЕС, и призова Евросъюзът "сериозно да се замисли", защото иначе "ситуацията ще стане много сложна" за европейците.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    19 4 Отговор
    Дончо слагаш си главата в торбата.Колкото и да сте силни да се скараш с целия свят и твоите съюзници не е много умно.

    Коментиран от #2

  • 2 Методи

    24 6 Отговор

    До коментар #1 от "Киро":

    И кое им е силното на краварите? Да си ги бяха премерили със С. Корея или с руснаците в Сирия!

    Коментиран от #6

  • 3 Последния софиянец

    7 13 Отговор
    Прав е човека. САЩ и България дават най голям процент от брутния продукт за отбрана. А немците се скатават и си харчат паричките. Както викаше Седларов :Защо само аз да страдам я?

    Коментиран от #5, #23

  • 4 ПЕНКО

    17 1 Отговор
    ЗА 70 -ТЕ СИ ГОДИНИ -КОГА ,КЪДЕ ,КАК И ЗАЩО НАТЮ Е ОТБРАНИЛ НЯКОЙ СВОЙ ЧЛЕН -/КАТО ОТБРАНИТЕЛЕН СЪЮЗ / ???? КОГА ,КЪДЕ И ЗАЩО НАТЮ Е НАПАДАЛ -ДЪРЖАВИ И НАРОДИ ПО СВОЕ УСМОТРЕНИЕ ??? КОГА И КЪДЕ НАТЮ Е ИЗБИВАЛ ДЕЦА ??? ВОЮВА ЛИ НАТЮ ЗА ПЕТРОЛ И ЛИТИЙ ???
  • 5 Професора

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния софиянец":

    Ти май не разбираш, че българите гушат американците, а техния бюджет за отбрана ди остава в САЩ! От кои немски или италиански фирми за оръжие си купиха америте за техната армия? Искат от НАТО да си подаряват 2% от БВП на краварите!

    Коментиран от #9

  • 6 Те вече победиха.

    3 16 Отговор

    До коментар #2 от "Методи":

    Американците победиха през студената война, така че няма какво да се мерят. А Северна Корея не е атакувана от Америка, заради свойте атомни бомби. Пак американско изобретение.

    Коментиран от #8, #13, #15

  • 7 иван

    17 0 Отговор
    Какво ли ще стане, ако ЕС му отговори, добре, ще харчим по 2% но няма да купуваме американско оръжие, а тези пари ще вложим е разработки за наше.
  • 8 Yamaha

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "Те вече победиха.":

    Добра победа, 26 трилона външен дълг да им е честита победата! Затова сега се чуди кой да изнуди да им купува какпавите оръжия които отстъпват на руските. Натовците се дърпат от амерското въоръжение защото съпостявят с руските оръжия и разбират, че хамерите не предлага нищо ефективно!!! ЕС няма да става спонсор на САЩ. Единсъвения паза им остават ония балъци от Азия Япония и Ю. Корея и мако арабери!

    Коментиран от #10

  • 9 Последния софиянец

    11 3 Отговор

    До коментар #5 от "Професора":

    Май не си схванал иронията. Ясно е че само на нас ни го набиват. В другите европейски страни управляват патриоти, а не герберастки подлоги, които и майка си ще продадат за пет лева.
  • 10 Киро

    3 9 Отговор

    До коментар #8 от "Yamaha":

    23 трилиона общ дълг, 16 трилиона вътрешен.7 трилиона държавен.Средна нетна заплата в сащ-2500 долара, средна в Русия 400 долара.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Монгола

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "Киро":

    Всеки амер дължи по 60 000$ всеки руснак по 2100$! Руски външен дълг 300 милиарда$ кво правиме?

    Коментиран от #16, #18, #21

  • 12 Монгола

    11 4 Отговор

    До коментар #10 от "Киро":

    Какви 7 трилионаждържавен само Барак Обама е изтеглил 11 трилиона за 2 мандата, а Доналд държавника бизнесмена до тук 3,5 трилона!!! Тези изобщо работят ли там?
  • 13 no name no face no number

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Те вече победиха.":

    Хубаво, че предателите им помогнаха, че ако се бяхме сборили нямаха никакъв шанс срещу Изтока ама никакъв.
  • 14 Ввв

    9 1 Отговор
    Скрий се дебел краварино и не размахвай пръст,Германия не ти е Бълхария!!!ЕС трябва веднъж завинаги да си сформира собствена единна армия,тогава ще има мучене от краварника до луната...
  • 15 Победиха студената

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Те вече победиха.":

    вода,но се губят масово на всички фронтове. Срещу С. Корея подвиха опашка и си тръгнаха,като бити пе...аси,същото стана и с Иран,когато им свалиха бойният дрон. Краварите тръгнаха да търсят коалиция срещу тях ама гризнаха дървото и оказали се сами познатото действие с бити пе...аси,същото и в Сирия,там бяха позорно изпратени "силните" с камъни. И те питам в кое са силни,да изнудват България да си купи скапани самолети на рисунки или да държат на власт долната върхушка унищожаваща Бг ш народа и? Да тук вного ги бива,иначе са гола вода и кал в ушите.
  • 16 Тръмп е русофил

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "Монгола":

    Чакаме Тръмп да си свърши работата и САЩ да се разпадне! Слава на Руската федерация, да живеят русофилите!
  • 17 ****

    6 1 Отговор
    Ами на този като му се струва,че е нечестно,да напуска това нато,и да го разтурят тогава веднъж за винаги,какво ще изнудва останалите.
  • 18 Borislav Popov

    2 9 Отговор

    До коментар #11 от "Монгола":

    Всеки американец, дължи 60 000 $ но получава 3000 $ зааплата, всеки руснак дължи 2000 $ но получава 300 $ !! В бедната и разпадащата се Америка, дет уж имала много дългове, годишно се продават !!! 17 милиона автомобила ! А в богатата и цъфтящо-прецъфтяваща Русия се продават само 1.8 милиона автомобила, годишно и то предимно бюджетни марки ! Нека каскетоидния вой за огромния външен дълг на САЩ, да продължи сегааааа !! Та, кво викаш правиме ?

    Коментиран от #24

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мухахахахахаха

    7 2 Отговор

    До коментар #19 от "Румяна Костова по-младата":

    Русия притежава хиперзвукови оръжия, с които може да направи от САЩ пустиня за минути и това те плаши до смърт, затова квичиш на умряло под всяка статия!

    Коментиран от #22

  • 21 Borislav Popov

    1 5 Отговор

    До коментар #11 от "Монгола":

    А в бедната и разлагаща се Великобритания се продават цели 2.5 млн. автомобила монголче, а пък в бедната Германия -3.4 млн. а във
    Франция - 2.1 млн. а в Италия 2.0 млн. автомобила монголче. А общо в целия беден и готов да се разпадне ЕС, се продават общо над 15.5 милиона автомобила, монголче, Аре ся, монголче, почвай пак да виеш, кът хиена, за американския външен дълг и за дълговете на западните държави !! Оппааа, да не забравиш монгнолче и за разпадащия се ЕС да споменеш и на всяка цена да кажеш нещо и за мозъчната смърт на НАТО !!

    Коментиран от #25

  • 22 Borislav Popov

    0 6 Отговор

    До коментар #20 от "Мухахахахахаха":

    Нищо не притежава тойта Русия, на чинка ти лазерното пундето, притежава само, хиперзвуково ! Яж го и ти хиперзвуковия, дано се наситите на хиперзвукови оръжия, най накрая и вие, каскетите.

    Коментиран от #29

  • 23 боцмана

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния софиянец":

    Будалите дават , тарикатите минават метър а мошениците печелят.
  • 24 Румен

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Borislav Popov":

    Всичко е на кредит в САЩ бе Борка-от колите им и къщите до бургерите които плюскат за обяд и вечеря--кредит за който треперят да не се разболеят или да не ги уволнят.Че тогава в кашона и под моста-до края на дните си.САЩ не ми ги хвали-и 5 К да им е средната заплата пак е малко-един бургер с картофки,кола,кафе струва 7-10 долара в що-годе читаво маясто.А имайки предвид че плюскат по 2-3 бургера на ядене май сметките за месец само за бургери са 1 К. Да не говорим за другите разходи-едни цигари са 5 зелено.Метрото в Ню Йорк е 2,75 зелено.Та не смятай парите им като първолак.В САЩ по три поколения плащат кредитите за къщите им,а то да бяха къщи като къщи-картонени бараки.Айде не ми ги фали-че там са като зомбита вече-мъни мъни мъни .Едвам 3 години ги изтраях тези свинематки там.

    Коментиран от #26

  • 25 Монгола

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "Borislav Popov":

    Алооо болната глава ЕС е 400 милиона люде това 15,5мил. автомобила не звучи много хубаво! Средно карат по 10години трошките с гаранция 80 000-100хил. км!

    Коментиран от #27

  • 26 Borislav Popov

    1 4 Отговор

    До коментар #24 от "Румен":

    А бе, Румене, кредит, кредит, но 17 милионе автомобиола са това бе, за 1 година само, икономиката им работи на тия като атомен локомотив ! Седнал си тук за кредити ли да ми пееш, а ти знаеш ли мой чорап, че от 1.8 милиона продадени автомобила в Русия, 60 % са кредитни и тук ли ще ме карате да ви отварям и линкове ла ви давам ?? Писнало ми е да ми трият коментарите тук заради тези линкове !

    Коментиран от #28

  • 27 Borislav Popov

    0 3 Отговор

    До коментар #25 от "Монгола":

    А бе, монголоидче, какво се правиш пак на халосан с прани гащи бе ?? Не виждаш ли, че за ЕС, отделно съм ти дал инфо за страни като Германия, Великобритания, Франция, Италия ? Които имат 2 и 3 пъти по малко население от Русия, но пооотделно всяка една от тях продава повече атомобили от тойта Русия бе, каскет ! Пример - Великобритания, население 64 милиона е продала 2.367 милиона автомобила, а тойта Русия със 146 милиона населенние, е продала 1.8 милиона автомобила !! Кво ша прайм ? П.С. - ЕС има население над 500 милиона, така, че не ги намаляй със 100 млн., монголче !
  • 28 Румен

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "Borislav Popov":

    Аз ти казвам,че дори и хляба им е на кредит-ти ми пееш за кредити на автомобили!?! Осъщнаваш ли въобще за какво ти говоря-за кредитен балон който не може да издържи вечно.И спукването му ще е трагедия за американците.Видях през 2009-2010 как цели квартали се обезлюдяват заради строителният балон.Семействата живеят в колата а багажа им го изхвърлят на патеката пред къщата-банкови служители със полиция-цели квартали човек.Та сухи статистики не ми показвай-че колкото бездомни и наркомани съм видял в САЩ-никаде другаде няма по света-а аз съм обиколил доста.Обиколи и виж и тогава ще разбереш колко си заблуден.Лек ден

    Коментиран от #31

  • 29 Дивуй

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Borislav Popov":

    Нещо май си нервен.Много висите тука и накрая ще скачате сами от прозорците и ще викате руснаците идат.

    Коментиран от #30

  • 30 Borislav Popov

    0 3 Отговор

    До коментар #29 от "Дивуй":

    По съм спокоен от тебе диво, внимавай, да не ти се наложи на теб, да скачаш от прозореца !
  • 31 Borislav Popov

    0 5 Отговор

    До коментар #28 от "Румен":

    Румене, Руменееее, хлябът викаш им бил кредитен и той, а !? По заблудено парче, няма от тебе тук Руменеее, обикалял си ти, около къра на село си обикалял ти, мой чорап !! Балони строителни гърмяли, и щели били да гърмят, изгърмял ти бушона на тебе, вземи поне сложи една по дебела медна телчица, та да издържа поне малко по голямо напрежение !
Новини по държави: