Last news in Fakti

13 Декември, 2019 15:18 5 100 8

Откриха най-ниската точка на сушата

  • антарктида-
  • лед-
  • ниска точка-
  • денман-
  • ледник

Важно откритие в науката

Откриха най-ниската точка на сушата - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Най-ниската точка на континентална земя беше открита в Източна Антарктида под ледника Денман, съобщи Би Би Си.

Пълният с лед каньон достига на дълбочина 3,5 км под морското ниво. Само в океана има по-дълбоки падини. За сравнение най-ниската точка на открита суша на брега на Мъртво море е едва 413 метра под морското ниво.

Откритието е илюстрирано на новата карта на Белия континент, която разкрива формата на твърдата земя под ледената покривка с безпрецедентни подробности. Данните в нея ще помогнат да бъде разбрано как полярният юг може да се промени.

Картата показва например непознати досега хребети, които пречат на отстъпването на топящите се ледници в затоплящия се свят. Има и редица гладки наклонени терени, които ги улесняват. "Това несъмнено е най-точният портрет на това, което лежи под антарктическата ледена покривка" - каза д-р Матийо Морлингем от университета на Калифорния в Ървайн, който е работил по проекта шест години.

Картата попълва празнотите в правените досега изследвания на континента от въздуха с радари. Д-р Морлингем е използвал физически показатели, като запазването на масата, за да попълни пропуските. Проектът "BedMachine Antarctica" беше представен на среща на Американския геофизически съюз, като едновременно с това статия за резултатите са публикувани в сп. "Нейчър Джиосайънс". В него са участвали и специалисти от германския институт "Алфред Вегенер".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    15 13 Отговор
    Да бе ...ами ако са разтопи леда да не мислите че няма да се навири или напълни с вода това място ...пак простотии на псевдо учени от ГЕРБ!Ма как ги е събрал всичките идиоти около него ей...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 явна грешка

    13 1 Отговор
    сравнението е некоректно. някой се опитва да не прави разлика между различните агрегатни състояния на водата. например езерото Байкал е по дълбоко от Мъртво море , но какво от това за статистиката.
  • 5 Бай хой

    13 3 Отговор
    Значи га е пълно с вода не са брои. А га са напълни със замръзнала вода са брои. Бря бря. Туй нящу като екологията с електромобилите. Па и три и половина километра дълбочина си е баят сладководно езеро. Байкал е на 456м надморска дълбочина и 1642м дълбочина.

    Коментиран от #6

  • 6 Бай хой

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Бай хой":

    Надморска височина.
  • 7 Рошко

    11 2 Отговор
    Най дълбоко е у искъру, най високо е у Витоша, и най кухото място на земята е Бокова кратуна
  • 8 знание

    3 1 Отговор
    г-жо Атанасова защо не мислиш като цитираш неверни неща.