Last news in Fakti

5 Март, 2020 21:30 4 296 11

Призив: Румънците да не се прибират за великденските празници

  • румъния-
  • вирус-
  • коронавирус

Милиони румънци живеят и работят в чужбина, като най-много са в Италия

Призив: Румънците да не се прибират за великденските празници - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Мениджърът на Института по заразни болести Матей Балш в Букурещ д-р Адриан Стрейну Черчел предупреди румънците от диаспората да не се прибират за великденските празници, защото рискуват да бъдат поставени под карантина или в изолация, вместо да бъдат със своите близки, съобщава информационният сайт Зиаре.

Ако не е нужно да се приберат, да не идват. Ако трябва задължително да се приберат, да имат предвид, че може да бъдат поставени в изолация в домашни условия (...) или под карантина в институция, в зависимост от района, откъдето пристигат", предупреди лекарят в предаване на телевизия Медика.

Милиони румънци живеят и работят в чужбина, като най-много са в Италия - над милион, сочат данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. В тази страна коронавирусът вече отне живота на над 100 души. Италия се нарежда на трето място в света по заболели от коронавирус след Китай и Южна Корея.

Големи румънски общности живеят също в Германия, Испания, Великобритания, САЩ, Унгария, Франция и Канада.

В самата Румъния до момента има шест потвърдени случая на заразяване с коронавирус, като последният е на мъж, прибрал се от италианската област Ломбардия.

Д-р Адриан Стрейну Черчел отбеляза, че епидемиологичната ситуация е в постоянна динамика и е трудно да се правят оценки за бъдещия развой на ситуацията в страната.

Националният комитет за специални извънредни ситуации е одобрил на заседание вчера четири сценария за развитие на заразата, съобщи още Зиаре. Първият сценарий предвижда до 25 случая на заразени с Ковид-19, вторият - между 25 и 100 случая, третият - между 100 и 2000 случая, и четвъртият - над 2000 заразени. Държавният секретар в министерството на здравеопазването д-р Раед Арафат отбеляза, че властите са длъжни да обмислят тези сценарии, макар това да не означава, че ще се стигне до тях.

Д-р Адриан Стрейну Черчел пък посочи, че колеги от други страни критикували Румъния, че е предприела твърде рестриктивни мерки във връзка с коронавируса.

"Смятаме, че това са най-добрите мерки към сегашния момент. (...) до момента се доказаха като добри", посочи лекарят и изрази надежда нещата да продължат да вървят така.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    16 3 Отговор
    Румънците не си искат мамалигарите за празниците. Да стоят в чужбина да сеят зараза там.

    Коментиран от #9

  • 2 ЕРП

    16 1 Отговор
    И българите също

    Коментиран от #5

  • 3 Роми бе Романци

    8 2 Отговор
    Дето да идат болест носят! Там да седат, мамалигарте да не заразят, ако пък са болни, там да мрът!
  • 4 СЪЩИТЕ СИГАНИ

    13 0 Отговор
    СМЕ И БЪЛГАРИТЕ ОТ СЕВЕРНА ИТАЛИЯ
  • 5 Ломбардо

    2 10 Отговор

    До коментар #2 от "ЕРП":

    Я па го тоя!? Ще си се върна за Великден и стой та гледай. Дреме ми за останалите българи в кочината
  • 6 Novus ordo seclorum

    12 2 Отговор
    Тя Ванга е казала, ще дойдат дни когато хората ще искат да се приберат по родните места, но няма да могат! Стойте си вкъщи на свещената земя, хора!

    Коментиран от #7, #11

  • 7 LAYNOTO metev

    3 7 Отговор

    До коментар #6 от "Novus ordo seclorum":

    a KAZALA LI E VANGA ,KOGA PUBLICHNO SHTE SPRE DA SE NASIRA PROSTAKUT borisOFF,za DA TE DOPUSNAT NAI-POSLE DA MU SMUCHESH TASHACITE,NAVMESTO DA MU OBLIZVASH NASRANIAT GUs?!

    Коментиран от #10

  • 8 😷😷😷

    3 4 Отговор
    Ааа той Баце Боко, ще ги покани тези румънци у нас да дойдат за Великден и българите от Италия, ще покани, а той ще иде при Султана да празнува и те така !
  • 9 Сельо,сельо...

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "така така":

    Много си зле,сельо.
  • 10 Абе,говедо...

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "LAYNOTO metev":

    Даже не ти прочетох коментара. Пиши на кирилица бе, шапшал!
  • 11 Гастарбайтер

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Novus ordo seclorum":

    Ама то и сега не мога, ма Ванго. Предлагат ми на родното ми място презастрояване, мръсен токсичен въздух, безводие, безразсъдни шофьори и 240 крадци в парламента. Като капак и едва 500 евро чисти. Невъзможно е да се върнеш