Last news in Fakti

5 Март, 2020 17:00 5 234 8

Коронавирус: как да си мием правилно ръцете и помагат ли маските

  • вирус-
  • коронавирус-
  • маска-
  • китай

Много важно е също така да се избягва докосването на устата, носа и очите

Коронавирус: как да си мием правилно ръцете и помагат ли маските - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Това е най-сигурната защита от коронавирус: правилното миене на ръцете. Много важно е също така да се избягва докосването на устата, носа и очите. А помагат ли защитните маски? Тук мненията силно се разминават.

Най-сигурната защита не само от коронавируса, а и от всички останали вируси, е правилното и редовно миене на ръцете. При това миенето трябва да продължи достатъчно дълго - колкото два пъти да изпеете песничката "Happy Birthday", препоръчват експертите от Световната здравна организация (СЗО). Ето съветите на СЗО стъпка по стъпка: ръцете се намокрят, взима се достатъчно количество (течен) сапун, който добре да се разтърква по ръцете - не само по дланите, но и задължително между пръстите. При това важни са не само вътрешните части на ръцете - след като те бъдат добре натрити със сапун, трябва да се премине към горните части и с кръгови движения да се обхванат всички места по ръцете. Специално внимание трябва да се отдели и на палците. На финала отново е ред на водата, а след отмиването на сапуна ръцете грижливо се подсушават с хартиена кърпа за еднократна употреба. Желателно е с кърпа да се хваща и крана на чешмата.

Има ли смисъл да носим маска?

А как стоят нещата с предпазните маски? Търсенето им в момента е огромно, но дали осигуряват надеждна защита от коронавируса? Дълго време защитните маски се използват единствено в операционните зали - лекари и медицински сестри ги носят най-вече за да не заразят пациентите си на операционната маса. Това функционира обаче само ако маските се сменят редовно - в болниците най-малко на всеки два часа. Ако маската се носи по-дълго, тя губи защитната си функция.

Но от какво точно предпазва маската? Който носи защитна маска, би могъл да се предпази от капкови инфекции, но само в ограничен мащаб. Вирусът най-често прониква в тялото през устата, носа или очите, но най-важна си остава ролята на ръцете. Затова маската служи не толкова за възпирането на вируса, колкото като един вид преграда, която ни пази от собствените ни ръце. Защото е от огромно значение да се избягва докосването на устата и на носа. Същото важи, впрочем, и за очите.

Наред с операционните маски има и т.нар. полумаски с истинска филтрираща функция. Те са познати предимно от занаятчийския бранш, където служат за защита от вредни за здравето прахови частици и аерозоли. В ЕС този вид маски са класифицирани в три категории на защита (FFP1, FFP2 и FFP3), като само най-високата категория препречва пътя на вируси, бактерии и гъбички.

И при тези маски обаче защитата работи само ако се съблюдават и други предпазни мерки: стриктна хигиена при поставянето на маската, защитни очила, ръкавици и, разбира се, редовно миене на ръцете. Именно такива маски, наред със защитно облекло, се използват в изолаторите, където се полагат грижи за заразени пациенти.

Съмненията на експертите

Пред списание "Фокус" обаче германска фармацевтка твърди, че макар клиентите да са готови да плащат свръхвисоки цени за предлаганите защитни маски, никой от производителите им не гарантира, че те са подходящи и за защита от вируси. Тя и колегите ѝ обяснявали това на клиентите, но те не се интересували от рационални аргументи - искали защитните маски, независимо от това колко висока е цената им.

И от института "Роберт Кох" се съмняват в предпазващото действие на маските. Експертите от института препоръчват носенето на такива маски само на медицинския персонал. За здравите хора маските в делника са безсмислени, казва и председателят на Германското дружество по инфектология Бернд Залцбергер. А според СЗО, носенето на маска може да създаде измамно чувство за сигурност, покрай което да се пренебрегнат основни предпазни мерки като миенето на ръцете. От СЗО изрично подчертават, че обикновените памучни маски са абсолютно неподходящи за защита от коронавируса.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    23 2 Отговор
    Най-добре ще е да се молим да не стигат вируси до нас. Инак специално ние българите сме обречени. Правителството ще реши че е по-добре за икономиката да не се лекуват хората, а просто да се финансират повече погребални агенции.
  • 2 Аз си мия ръцете

    3 7 Отговор
    Само с фистинг. Ръгам си мръсните ръце в птето на китайската напред назад докато не се навлажнят хубаво. И после ги вадя и ги облизвам и готово ръцете са ми чисти.
  • 3 Никола

    2 2 Отговор
    Значи аз няма да хвана, щото съм откачалка на тема хигиена. Ех, остава една вратичка все пак - ако приема храна, която е приготвена от заразен готвач.
  • 4 ****

    4 0 Отговор
    Най добре се мият с вряла вода,и сода каустик,гаранция.

    Коментиран от #5

  • 5 ...

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "****":

    Още по-добре да се отсека.
  • 6 за означенията на маските

    1 0 Отговор
    Защита от твърди частици и аерозоли на водна и/или маслена основа.
    FFP1 – защитава до 4 пъти на МДК
    FFP2 – защитава до 10 пъти на МДК
    FFP3 – защитава до 30 пъти на МДК
    (МДК=максимално допустима концентрация)
    Допълнителни обозначения след FFPx класификацията:
    NR – за еднократна употреба
    R – за няколко пъти
    D – преминали са тест Доломит „D” и предоставят изключително добра защита в среда с високи нива на прах.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Анонимен

    3 0 Отговор
    А как ще се опазим, ако сме в помещение с други заразени след като маските не помагат? Истината е че просто няма как. Затова в Китай и в Италия хората си стоят по домовете.