Last news in Fakti

9 Март, 2020 07:52 57 569 55

Ситуацията в Италия излиза от контрол

  • италия-
  • вирус-
  • коронавирус-
  • китай

До 16 млн. души в Ломбардия и в 14 провинции се нуждаят от специално разрешително за пътуване според новите правила за карантина

Ситуацията в Италия излиза от контрол - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Броят на жертвите на коронавируса в Италия достигна 366 души, а заразяванията са скочили до 7375, съобщиха местните власти, цитирани от Би Би Си. По този начин страната се превърна в най-засегнатата от епидемията след Китай.

До 16 млн. души в Ломбардия и в 14 провинции се нуждаят от специално разрешително за пътуване според новите правила за карантина, които са в сила до 3 април.

Музеите, спортните зали, басейните, дискотеките и залите за игри ще бъдат затворени.

Баровете и ресторантите могат да работят, но клиентите им трябва да седят на най-малко метър разстояние.

Магазините са отворени, търговските центрове и пазарите се очаква да не работят, но аптеките и супермаркетите в тях ще останат отворени.

Двете летища в Милано, „Линате“ и „Малпенса“, както и това във Венеция, работят. Но националната авиокомпания „Алиталия“, каза, че ще извършва само вътрешни полети от „Линате“ и ще спре всичките си полети от „Малпенса“. Международните полети на компанията ще бъдат само от Рим.

Френският министър на здравеопазването Оливие Веран заяви снощи, че Франция ще наложи строга забрана за публични събития с над 1000 присъстващи като част от мерките за борба с разпространението на новия коронавирус и епидемията от Ковид-19.

Първи два случая на заразени с коронавирус бяха регистрирани в Албания, предаде Ройтерс. Става дума за баща и син, завърнали от Италия. Мъжете са в стабилно състояние, без усложнения - съобщиха през нощта срещу понеделник от албанското министерство на здравеопазването.

Преди да бъдат установени положителните проби на двамата албанци, здравните служби са тествали пробите на около 60 души, които са излезли отрицателни. По данни на Ройтерс, около 400 хиляди албанци живеят в Италия на отсрещния бряг на Адриатическо море.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    192 27 Отговор
    Няма да се плашите ножа е дървен. Вируса Барба Ганьос ни мори вече 10 години по ние още сме живи. И сланинката и ракийката искаше да ни забрани само и само да ни умори , ама не му се отдава . Сега седнали с някакъв вирус да ни плашат.
  • 2 ИВАН

    206 33 Отговор
    Доста знаци вече има, че е крайно време човечеството да се поспре с това безкрайно щъкане, насам-натам, с това ламтене за какво ли не - пари, жени, коли, играчки всякакви

    Коментиран от #16, #42

  • 3 някой

    208 8 Отговор
    Циганска нация,като нас, недисциплинирани и с голямо самочувствие. Същите сме и ние. Китай успя да ограничи заразата на първо място с много пари,адекватни мерки и желязна дисциплина от страна на населението.В 10 милионен град като Ухан всички си стояха по къщите. Не се изключва страха като фактор, но хората са дисциплинирани. У нас само като видиш Плевенската болница омешана с ДКЦ и ти става ясно в какво положение сме. По едно минало лошо време болниците бяха разделени от поликлиниките.Болницата е за болнично лечение,за амбулаторно имаше квартални поликлиники. И сега в Плевен ни болница,ни ДКЦ, всичко затворено. От ламтеж,най просто казано.

    Коментиран от #5

  • 4 Сливи за смет

    107 21 Отговор
    На някой му трябва паника и масова психоза.

    Коментиран от #35

  • 5 Трифонов

    195 9 Отговор

    До коментар #3 от "някой":

    Много съм съгласен. Сноще дадоха интервю с една италианка, която се възмущаваше, че знаела хора, дали положителни проби за коронавирус, но все пак отишли на ски. Това е една разхайтена, недисциплинирана сган, също като нас. Ние сме същите!!!
  • 6 Тука е така

    101 6 Отговор
    В маймунските държави правилата важат за другите но не и за мен защото съм тарикат
  • 7 The Gentleman

    100 13 Отговор
    Министъра на образованието се притеснявал, че ако се удължи грипната ваканция децата нямало да успеят да наваксат материала. Иначе казано да се изпълни петилетката е по-важно от безопасността на децата ни. Аз детето си няма да пусна на училище докато в две близки области има коронавирус.

    Коментиран от #31, #46

  • 8 Магелан

    137 14 Отговор
    Дисциплина се придобива в казармата.Когато половината млади мъже не са ходили в казармата,няма как да се получи дисциплирана нация?Като цяло,народнопсихологията на нация от тарикати който половината довчера са ходили с цървули и са носели геги а сега са със скъпи коли ,не търсете дисциплина????

    Коментиран от #9, #19

  • 9 Миризлив пор

    45 33 Отговор

    До коментар #8 от "Магелан":

    Дисциплина има кога знаеш че няма да ти се размине гяволъка. Това за казармата е мит, само простотии, набиваме на крак и обяснения от типа как се напада танк "на нож" кога ти свършат патроните и с приклада можело да му счупиш нещо. Тук се знае че закона е "врата в полето" и за това е така. Обявява се извънредно положение и кои го хванат да нарушава карантината при заразно болните и ако оцелее излиза след 3 години и това е.

    Коментиран от #15, #25

  • 10 Факт!

    46 34 Отговор
    Откога в Америка и Австралия са въвели дистанционно обучение.Особенно с навлизането на компютрите.Тъпото малоумие да киснеш цял ден в даскало или университет и да се плезиш със съучениците.И без тва на нищо не те учат по тия ширини в даскало както и остарели методи на преподаване.
  • 11 SAAB

    67 3 Отговор
    Огромна грешка направиха........оповестиха блокадата 24 часа преди въвеждането и ! Стотици хилади се изнесоха на юг с препълнени влакове и лични автомобили ! Освен това в Милано се правят ,че не ги засяга улици, заведения ,магазини всички са пълни и без маски !

    Коментиран от #12

  • 12 SAAB

    36 2 Отговор

    До коментар #11 от "SAAB":

    Дори тоя главанак от снимката .......носът му е извън маската !
  • 13 Бойко Борисов

    40 10 Отговор
    Като всичко у нас се оправи, ще им пратя "Годжи" да им оправи кризистния щаб, че Италия граничи с Испания и почвам да се тревожа за едни имоти и една манекенка на един приятел
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Румен

    31 7 Отговор

    До коментар #9 от "Миризлив пор":

    Типични разсъждения на мамино синче. Такива като теб си остават мъже с женски полов орган.

    Коментиран от #21

  • 16 Tic Tac

    40 2 Отговор

    До коментар #2 от "ИВАН":

    Крайно време е да спрът разни перверзни мозъци да се правят на господ и да виждат хората само като финикийски знаци.
  • 17 Някой

    61 2 Отговор
    Дискотеки концерти....ясно.
    Какво правим с работата.Реално никой от раб.класа не може да издържи и месец без работа/заплата

    Коментиран от #26

  • 18 Умножете казаните цифри х 1000

    13 9 Отговор
    И може да добиете реална представа за заразените и умрелите
  • 19 гост

    12 42 Отговор

    До коментар #8 от "Магелан":

    пълни глупости. ако беше вярно то на 3-ти март чукача на деситу нямаше да е горе и да говори глупости. нали уж цял живот е бил в казармата? Напротив казармата ни прави тарикати
  • 20 dAtigonaserennn

    56 4 Отговор
    16 милиона разбраха къде е проблема. Не е температурата, не е кашлицата, не е изкарването на болеста. Проблема е карантината и това, че не си на работа. Проблема е, че 14 си под карантина и като свърши, не знаеш дали след два дни пак влизаш 14 под карантина. Ето това е проблема - убиване на икономика и изпразването на джобовете на хората. Ганьо у нас обаче се смее. Той си знае неговото и не се паникьосва. Ганьо, обаче не се сеща, че това което е в Италия, ще дойде и у нас. Ганьо като му бръкнат в джоба ще разбере, че идиотите дето щъкаха из Европа и не взеха мерки да предпазат околните, ще са виновни да остане без пари. И тогава Ганьо ще се сети къде е проблема и ще почнат големите кавги между роднини, приятели и колеги за това кой е виновен Ганьо да остане без заплата, защото е под карантина и не ходи на работа. Всичко това се случва в Италия. Всичко това започна да се случва и в Германия и във Франция. Всичко това ще се случи във всяка държва. Просто при нас събитията се движат с две-три седмици закъснение. И за да ви е спорна седмицата без много да се затормозявате - СЗО на фона на събитията в Иран, обяви, че не се очаква стихване на епидамията лятото, както очакваха само преди седмица.

    Коментиран от #22, #23, #51

  • 21 Миризлив пор

    6 21 Отговор

    До коментар #15 от "Румен":

    Е, ти си знаеш добре дращиш по форумите НО вече сме 21 век, не обявявай на всеослушание, че ще атакуваш танк със щик и имаш шансове. Може да те приберат в някое заведение. Ако искаш може да пратиш синовете си пък после да се гордееш ще президента ти е връчил наградите им посмъртно.
  • 22 Миризлив пор

    24 2 Отговор

    До коментар #20 от "dAtigonaserennn":

    Тук не мисля че някой ще спазва карантината и за това ще мине трудно. Единствения печаливш в случая ще са пенсионните фондове, защото това удря основно възрастни хора.
  • 23 гост

    44 1 Отговор

    До коментар #20 от "dAtigonaserennn":

    Така е. Щом автомобилната идустрия замря и не си позволяват да работят, ау нас бацето вика, че трябва да си работят хората, че ще се отрази зле на икономиката. В Италия отделиха веднага 8.5млрд. евро за проблема, а у нас от два месеца знаят и не се сещат да произвеждат масово маски, за да има по аптеките, от месец няма никъде маски и се продават на 10пъти по-високи цени. Българското управление е неадекватно, а проблем имат адекватните страни, у нас ще е мъртвило при една сериозна епидемия.
  • 24 Novus ordo seclorum

    35 2 Отговор
    Очевидно става дума за умишлено ограничаване на човешки свободи. Ако беше от страх към вируса, нямаше да разрешават събития с под хиляда души. Що за предпазни мерки са да позволиш на хиляда души да се събират ? Нещо не се връзва?

    Коментиран от #36

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Факт!

    21 4 Отговор

    До коментар #17 от "Някой":

    Минаваме всички на помощи бе каун.Дойде времето когато Борисов Ветко Черепа и тн ще ни хранят.Кое не разбра!
  • 27 Генерал-лейтенант антикомунист

    19 46 Отговор
    И кого да слушаме сега? Учените, докторите, военните, властите, полицията, държавните институции или президентът Радев, който на 3-ти март на връх Шипка заяви, че няма такова нещо като коронавирус и зараза и това е блъф измислен от Бойко Борисов за да не се качат хората на връх Шипка за празненствата, но видите ли те били герои и не и зпълнили заповедта и се качили при него на върха!!?? Този нередовен човек дава ли си сметка, че ако беше нормален психически щеше да бъде сложен и изпържен на електрическия стол и ако се върне смъртното наказание е за разстрел, а не за импийчмънт от българският парламент?? Дава ли си Радев сметка, когато си отваря устата, какво бълва от това място на ''главата му''...??

    Коментиран от #37

  • 28 Сатаната

    12 1 Отговор

    До коментар #14 от "Да ти го тура в гъза!":

    Щом Бойко е казал, значи граничи.
  • 29 Станка

    31 2 Отговор
    Вирусът е специално създаден, за да намали средната продължителност на живота. Че то много хора се овълчиха и на 90 години още трупат иманета и пари

    Коментиран от #39

  • 30 мани мани

    5 12 Отговор
    Пролича си какви са мундари тия джагалести маври италиански мангусти водени от мафията. И китайците са си свирепи мундари мърлячи сампури
  • 31 Blackthorn

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "The Gentleman":

    Имаш своето основание. И копачи на канавки са нужни.
  • 32 автор

    11 3 Отговор
    Ама тиквата е на корицата на книгата Бай Ганьо в Гърция7297
  • 33 0123

    28 1 Отговор
    Кокошката срещнала прасето и го попитала ,чуло ли е за коронавируса.Прасето отговорило:- Да чух за вируса. Тогава кокошката казала:- И кога започват да избиват хората?
  • 34 Molekular virologist

    23 3 Отговор
    От години работя в чужбина като вирусолог на молекулярно ниво и съм тясно свързан с работа по SARS вирусите от 10 години. Новият CoVID 19 е капсулиран вирус . В обвивката си ( тази на кампсулата ) съсдържа белтъчини от гостоприемника, т.е. човека. Това го "маскира" и прави неразпознаваем от имунните клетки на заразения. Убива го единствено Chloroquin, който се продава под 3 различни наименования в търговската мрежа. Това е лекарство срещу агентите на малария. Странно защо и трите препарата с активно вещество Chloroquin са спряни за продажба у нас през 2018-та година. Още по-странно е, че тези лекарства се прилагат ефикасно при третиране на лупус и ревматоиден артрит. Нехайството и невежеството са един от големите проблеми на нашата нация. Слава Богу, в Китай ситуацията е добре овладяна, а тук и в Италия най-вероятно се вдига шум с други цели, защото не вярвам Китайците да са изпуснали CoVid 19 при строгите мерки, които се взеха. И дано не са, защото капсулирания CoVid19 има подобно на синдрома на придобитата имунна недостатъчност структура.

    Коментиран от #38, #45

  • 35 епидемиолог

    22 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сливи за смет":

    Прав си. В последните години масово по света хората се надигнаха срещу "правовата" управляваща класа понеже не могат повече да търпят наглите безумици, които им се пробутват "законно". Подозирам, че този вирус не е по-опасен от вирусите, които причинаваха епидемии през изминалите години и също бяха смъртоносни за някои хора. Понеже наближава момента на следващата световна криза (някои я прогнозират за 2023г.) и има опасност да изтърват положението политическите мафии раздухват истерията контролирано за да имат повод да забранят масовите събирания. Голям страх ги тресе. Не само у нас. Навсякъде по света.
  • 36 Епидемиолог

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Novus ordo seclorum":

    Точно!
  • 37 конника без глава

    8 0 Отговор

    До коментар #27 от "Генерал-лейтенант антикомунист":

    Тебе май вече те е изпържила някоя светкавица на полето и ти е отнесла главата.
  • 38 хмм

    8 1 Отговор

    До коментар #34 от "Molekular virologist":

    да и аз го прочетох това някъде в чужда преса..че третира ли хората съ хапчета за спин.
  • 39 комунист

    17 0 Отговор

    До коментар #29 от "Станка":

    Тия дето потомствено си трупат пари от векове няма да ги хване вируса и на 90г. Ще хване само дъртаците дето цял живот са бачкали за да им отпуснат на старини пенсия високопоставените търтеи. Добре, че оная с косата е справедлива и подравнява накрая всички безапелационно. Не ѝ трябва непременно вирус за тая цел. Накрая има комунизъм за всички. Както и да се завъртим,задника ни все е отзад, незащитен. Това е прекрасно.
  • 40 Spoko

    15 1 Отговор
    Изтръгването на човечеството започна... някой отдавна си има ваксина само за твоите хора, има хора има проблем - няма хора няма проблем

    Коментиран от #54

  • 41 къде живеят старите хора

    13 2 Отговор
    Здравеопазването ни е на африканско равнище! Тепърва ще търсим защитни средства за болниците, а колко стриктно ще ги използват е отделен въпрос. Инфекциозните отделения са пълни, но за корона-вирус никой не е изследван. Вирусът засяга фатално предимно възрастни хора, но нали младите го разнасят?
  • 42 Добромир Катев

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "ИВАН":

    Много сте прав за щъкането и ламтежа. Но това идва от безкрайните реклами и промоции. Повечето хора са като овце.

    Коментиран от #47

  • 43 vasik atanasova

    0 2 Отговор
    отивайте в италия
    затварай границите Бойко
    под карантина и градовете къде има болни
    да не се разпространи в цяла България
  • 44 Тъй де

    6 2 Отговор
    Споко, Испанката трае от януари 1918 година до декември 1920.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Аззззз

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "The Gentleman":

    Ами ако пропадане годината, дай боже живи и здрави, догодина пак в същия клас. Тогава обаче пак ще има недоволни.
  • 47 умнокрасив

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "Добромир Катев":

    Така е, да. А откъде идват"безкрайните реклами и промоции" и защо хората са като овце?
  • 48 Перник

    15 1 Отговор
    Новият Световен Ред в действие ! Няма работа, няма пари, няма храна, няма движение на хора, всички заключени и под наблюдение, натикани като термити в жилищата си, у-щата, кината, театрите, моловете, спорта итн. забранени за посещения. Скоро ще ни спрат и водата и в-ха, много сме, почти 7.5 милиарда, трудни за контрол ! Макс. 500 милиона. Даже са много.
  • 49 Кольо

    4 0 Отговор
    Пенсионните системи в цял свят се задъхват защото са обвързани пряко или косвено със социалните помощи. Удобен насочен вирус. Подбира.
  • 50 тцтцтцтцтц

    7 1 Отговор
    Как ги пишете тия заглавия?Стига сте плашили хората. Такива журналисти ,като вас, дето всявате паника- едно време са ги разстрелвали директно. Не ви ли е срам? Ситуацията била извън контрол? Чувате ли се ?
  • 51 Иванов

    9 2 Отговор

    До коментар #20 от "dAtigonaserennn":

    За последното не си прав. Лятно време -корона вируси няма. Тва е известно от много време. И още нещо - в Китай пика премина преди доста време. Там живота започва да се връща в релси- фабриките една по една тръгват.Имам комшия китаец, живее тук от 5 години. Всяка вечер говори с роднините си в Китай. От първа ръка ми е инфото- на телевизия - НЕ ВЯРВАМ.
  • 52 666

    6 0 Отговор
    до първата ракия,стоя винаги на поне 1м разстояние, след 5 та - няма значение,ако са мре - да е от зоб.....
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ПаблоЕскобар

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Spoko":

    Само Белото разбива корона вируса
  • 55 Plovdiv

    2 1 Отговор
    Ако не бяха оповестили, че е нов щам, който поне засега няма уточнено лечение, никой нямаше и да се притесни, камо ли тези паники, истерии и т.н...Ако нещо затрие човешкия род, това ще е простотията и глупостта, които взимат пандемични измерения с тая тотална неспособност на хората да мислят и да правят дори най-прости умозаключения..-.