Last news in Fakti

9 Март, 2020 15:52 3 186 4

Италия забрани събирането на хора дори на погребения

  • коронавирус-
  • погребения-
  • италия-
  • забрана-
  • мерки-
  • северна италия-
  • вирус-
  • зараза

Затвориха музеите и кината, а ресторантите ще работят само до 18 ч.

Италия забрани събирането на хора дори на погребения - 1
Снимка: Shutterstock

Италия на практика отцепи обширни райони от северната си част, включително финансовата столица Милано, в опит да овладее разпространението на коронавируса. С правителствено постановление от 13 страници се доразвиват и затягат въведените от 22 февруари насам мерки. Всички нови правила са в сила до 3 април.

ЗАСЕГНАТИ РАЙОНИ

Областта Ломбардия и провинциите Модена, Парма, Пиаченца, Реджо Емилия, Римини, Пезаро, Урбино, Алесандрия, Асти, Новара, Вербано-Кузио-Осола, Верчели, Падуа, Тревизо и Венеция. Смята се, че в тези райони живеят общо около 16 милиона души.

ДВИЖЕНИЕ

В постановлението се казва, че хората трябва "да избягват всякакви придвижвания в и от" гореизброените територии, както и пътувания в тези райони извън такива "с доказана служебна необходимост или належащи ситуации по здравословни причини". На всички поставени под карантина лица поради заболяване с коронавируса се забранява да напускат домовете си. В постановлението не се споменават доставките на стоки в и от тези райони и не се казва как ще бъдат прилагани правилата.

ЗАБРАНА НА СЪБИРАНИЯ

Преустановяват се всички прояви в държавния и частния сектор, от културната до спортната област, от религиозни дейности до панаирите. На кината, музеите, театрите, пъбовете, училищата по танци, букмейкърските къщи, дискотеките и ски станциите е наредено да затворят. Преустановяват се гражданските и религиозните церемонии, включително траурните. Училищата и университетите остават затворени. Не се спира обаче обучението на здравни специалисти, предаде Нова телевизия.

РЕСТОРАНТИ

Баровете и ресторантите могат да работят само от 6 ч. сутринта до 6 ч. вечерта местно време и само при условие, че могат да гарантират, че клиентите ще седят на разстояние поне един метър едни от други. При неспазване на тези правила работата им ще се преустанови.

МАГАЗИНИ

Магазините може да останат отворени, но само ако гарантират безопасното разстояние от един метър между клиентите. Големите и средните търговски центрове трябва да затварят през уикендите.

СПОРТНИ ПРОЯВИ

Всички спортни събития и състезания се преустановяват, с изключение на професионалните събития, стига да протичат на закрито и под медицинско наблюдение. Гимнастическите зали, спортните центрове, плувните басейни и спа комплексите трябва да затворят.

ЗДРАВЕН СЕКТОР

Отпуските на здравните работници се отменят. Придружителите на пациенти до спешните отделения не може да останат с тях в чакалните без изрично разрешение. Само за един ден починалите от новия вирус в Италия са 133-ма. Така общият брой на фаталните случаи достигна 366. Властите в Рим търпят критики за начина, по който започна карантината в северната част на страната. Според местни медии пътуването всъщност не е ограничено и много хора не са наясно какво е позволено и какво не. В същото време правителството плаши със затвор хората, които не спазват карантината. А под такава са поставени около 16 милиона души. В неделя почти цяла Северна Италия беше обявена за "червена зона".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гргтре

    2 10 Отговор
    Очаквам най добрата новина, Куррнелия, Манолова и Радев заразени с вируса.
  • 2 Питър Бота

    13 1 Отговор
    И кво саноказа 2020-та ша одиме на Марс смартфончета технологии а вируса ни трепе катбчумата през 13-ти век.Да ви сер.ем на развитието!
  • 3 мнение

    3 2 Отговор
    Мерките са добри, но дали ще се спазват?
  • 4 миш

    4 4 Отговор
    Стига с тая Италия,колко новини има там за България.