Last news in Fakti

10 Март, 2020 07:01 16 602 30

Невиждани мерки! Цяла Италия „да си стои вкъщи“

  • коронавирус-
  • италия-
  • вирус-
  • зараза-
  • джузепе конте-
  • мерки-
  • вкъщи-
  • карантина

Цялата страна е под карантина

Невиждани мерки! Цяла Италия „да си стои вкъщи“ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Безпрецедентни мерки за спиране на разпространението на коронавируса ще бъдат въведени в цяла Италия тази сутрин и ще останат в сила до 3 април.

Премиерът Джузепе Конте обяви новината на пресконференция в сградата на Министерския съвет снощи. Малко след това той подписа съответен указ, с който обхватът на действие на мерките, първоначално наложени в неделя в най-тежко засегнатите области в Северна Италия, където живеят около 16 милиона души, се разпростря върху цялата страна с население от 60 милиона човека, включително островите Сицилия и Сардиния.

Италия е най-тежко засегнатата от коронавируса държава в Европа и на второ място по брой заразени и смъртни случаи в света след Китай, откъдето тръгна разпространението на заразата. В страната има над 9000 заразени, 463 от които са починали. "Нашите навици трябва да се променят, трябва да се променят сега, всички ние трябва да жертваме нещо за доброто на Италия", призова премиерът. "Ще подпиша указ, който може да бъде обобщен така: "Оставам си вкъщи", подчерта снощи Конте и уточни, че "вече няма да има червена зона на Апенинския полуостров. Цяла Италия ще стане защитена зона." Италианският премиер обясни, че целта на безпрецедентните мерки е да бъдат защитени най-уязвимите групи от населението. "Стойте си вкъщи", призова той италианците и обяви забрана за всички обществени събирания.

Конте уточни, че ще се разрешава да пътуват само на хора, които пътуват по спешност във връзка със своето здраве или работа или поради други спешни нужди. Нарушителите може да бъдат осъдени на до три месеца затвор или глобени с до 206 евро. Всички хора, които дадат положителна проба за коронавируса или имат температура над 37,5 градуса, ще трябва да си стоят вкъщи. Училищата и университетите в Италия ще останат затворени до 3 април.

Баровете и ресторантите ще имат право да бъдат отворени от 6 до 18 ч., но само при условие че могат да осигурят разстояние от най-малко един метър между клиентите. Магазините ще може да работят също ако бъдат в състояние да гарантират един метър безопасна дистанция за клиентите. Музеите, културните центрове, обществените бани, басейните, спортните зали и други обекти ще бъдат затворени. Всички спортни състезания в страната, включително футболното първенство, ще бъдат спрени също до 3 април.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Енгин Йозкоч

    20 4 Отговор
    В Турция никой нищо не ни казва. Ходим на работа, на пазари, на събития, без никаква пречка, без информация. Някои отиват в чужбина, други идват, няма проверки!

    Коментиран от #6, #7, #19

  • 2 Гошо

    10 5 Отговор
    Нещо за Италия и вируса няма ли да кажете?
  • 3 Некой си

    4 3 Отговор
    Блиц-аджийски заглавия. ( емотикон - зелено повръщащо човече)
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 6 Отговор
    БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРШЯ
  • 5 Въпроса е

    27 3 Отговор
    Въпроса е как функционира целия Европейски съюз? И как ще функционира за напред? Целта на всеки съюз е да защитава здравето и живота на гражданите си. А ситуацията с корона вируса, за който знаеха в целия ЕС още на 23 януари от Ухан лично за мен в Италия е на ръба да излезе от контрол. Жителите на 27 стари държави трябва да задават много много много сериозни въпроси на управляващите ги политици в следващата една година!!!!
  • 6 Гост

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Енгин Йозкоч":

    Новините постоянно информират, защо ЛЪЖЕШ, освен всичко, ти не си турчин!?

    Коментиран от #9

  • 7 Mракобесие

    16 7 Отговор

    До коментар #1 от "Енгин Йозкоч":

    Турция е много напреднала страна. Турция, Северна Корея, Йемен, Сомалия и други развити страни, нямат проблем.

    Коментиран от #17

  • 8 Боко Чумата

    5 14 Отговор
    Епа вирус, като вирус - ще те мине и толкоз. Най-много да получиш наследство, щото трепел дъртите приоритетно... Тва лошо ли е???
  • 9 Ей ... ЛЪЖЕШ

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Пациент, жена, която отиде от Турция в Америка със самолет, има вируса. Медиите на Ердоган ви казаха за това или все още ви разказват фалшиви новини през цялото време?!

    Коментиран от #11, #20

  • 10 Баро Вкаров

    13 5 Отговор
    Само миризмата на Деса от Дулово може да убие коронавируса!Гарантирано от ГЕРБ!
  • 11 Турция проблеми с вируса няма

    4 5 Отговор

    До коментар #9 от "Ей ... ЛЪЖЕШ":

    Дори ви изпрати маски, тестове и защитно облекло даром. Ти питай защо нищо не казват за Гърция където вече има над 200 загинали от коронавируса?

    Коментиран от #16

  • 12 Котарака

    13 4 Отговор
    Е, все пак италианците ще продължат да ходят на работа, както винаги новината е извадена от контекст, за да всява паника.И не ми трийте коментара, има много информационни агенции от цял свят,както и Рай уно,дуе и пр.вече не сме в епохата на вестник ,,РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО,, и ,,ОТЕЧЕСТВЕН ФРОНТ,,
  • 13 Разкрита Тайна

    5 3 Отговор
    Турция има 300 смъртни случая от вируса. на хората не казват нищо. така или иначе те не могат да защитят никой. те знаят, че те биха реагирали с паника. те се страхуват, че икономиката е готова да се срине. разбира се, войните тук-там и туристите това лято, край. просто няма как

    Коментиран от #14, #21, #25

  • 14 Не са 300

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Разкрита Тайна":

    300000000000 са...хахаха

    Коментиран от #15

  • 15 Сюлейман Сойлу

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Не са 300":

    смее се по-добре тоз който се смее последен. ай плачай сеа. хахаха
  • 16 6595

    5 7 Отговор

    До коментар #11 от "Турция проблеми с вируса няма":

    не казват нищо за вируса , защтото тези 3-те държави Турция, Гърция , България са диктаторски държави
  • 17 ттт

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "Mракобесие":

    Всъщност си прав! Това са държавите, в които населението се храни с естествена храна, а не ГМО. Затова и населението им е най-здраво. Това, че имаш технология, с която да закръглиш острите ръбове на неутриното (да не те одраскат) ама не можеш да си произведеш истинска храна и чиста вода, не те прави напреднал.
  • 18 Активист на БСП

    7 1 Отговор
    Да благодарим на USA i ,,Козяк,, за коронавируса !!!
  • 19 Гост 89

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Енгин Йозкоч":

    Телевизия не гледаш ли, защо си мислиш, че всичко е лъжа? А защо американците винаги са"прави"? Ти си промит мозък!
  • 20 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ей ... ЛЪЖЕШ":

    Май лъжеца е "друг". Америка та Америка, ами ходи там де, там всичко е"цветя и рози", но на гробищата,... всеки лъже, само аметикаНите са цвете, да цвете, но с отровен мириз... аре у лЕво
  • 21 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "Разкрита Тайна":

    Кой ги преброи тези 300 случая на заразени в Турция, диванните експерти? Има хора, на които само това им е работата, да всяват паника. Сега почват да броят и за България. Ако заразените от вируса се пазят в тайна, умниците, предоставящи тук изсмукани от пръстите цифри, няма как да ги знаят.
  • 22 The Gentleman

    5 4 Отговор
    Сетиха се откакто заразиха цяла Европа. Само се огледайте, кои българи(роми) ходят да работят в Италия. А самите италианци заради ниският си стандарт отиват да работят в UK. Само в очите на българите и румънците Италия и Гърция са развити нации.

    Коментиран от #29

  • 23 Info

    8 1 Отговор
    Турция има вируса: Имаме случай в щата Мериленд с пациент, който се върна в САЩ от Турция и донесе вируса със себе си, заяви Бари Гласман, изпълнителен директор на окръг Хартфорд, Мериленд. / вестник Baltimore Sun
  • 24 Значи

    3 1 Отговор
    Не съществува това, което преживея! Четох коментарите и това, което потвърждавам, е, че няма по-глупави хора от турците. Наистина по-малакас умираш !! Xa Xa Xa
  • 25 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Разкрита Тайна":

    Първо иди на психиатър,защото си ошасен к за себе и!!!
  • 26 gost

    1 0 Отговор
    Добро решение' но закъсняло. В Бг също трябва да се въведе' но заради алчността и егоизма едва ли. Ще оставят хората да се разболяват
  • 27 Кико

    1 0 Отговор
    Мангу стаите не ги лови нищо, само алах не им прощава и праща земетръси! Тий си знае!
  • 28 Точно скоро даваха такъв филм

    2 0 Отговор
    Сичко заключени в къщи и който са покаже го разстрелваха.Тва е новия ред......
  • 29 Случаен

    3 3 Отговор

    До коментар #22 от "The Gentleman":

    Циганите от Италия се завърнаха преди 5_6 години драги. Следващата вълна булгаристанци преди 2 откогато немогат да си карат бараките с български номера. А балканските елементи могат да плюят по Италия тогава когато италианци дойдат в България да се грижат за български баби срещу 1000 евро или да купуват български бракувани автомобили и да ги карат в Италия. Дотогава можете да ядете само турски домати да слушате чалга и да лъскате бастуна на ерджолан.
  • 30 Предлагам сички да са заразени

    0 2 Отговор
    И кои оцеле оцелее😂😂😂😂така нема да има нужда от карантина