Last news in Fakti

12 Март, 2020 14:44 6 345 2

Швейцария засили мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса

  • коронавирус-
  • швейцария-
  • италия

Швейцария засили мерките за забавянето на разпространението на новия коронавирус, който уби четирима и разболя стотици в алпийската страна, както и опустоши съседна Италия. Това съобщи Reuters.

Правителството в Швейцария заяви, че затваря девет вторични гранични пункта с Италия и насочва трафика към главни маршрути, като все още позволява на хората да стигнат до работните си места.

Южният кантон Тичино, намиращ се на границата с Италия, затвори незадължителните училища, киносалони, ски зони и нощни клубове до края на месеца. Местни политици призоваха дори за предприемането на мерки като тези в Австрия, където влизането на хора от Италия ще бъде забранено.

Федералните служители в Берн обаче не са склонни да наредят затваряне на границите. Причината за това е фактът, че повече от 70 000 работници от Северна Италия, които са примамени от по-високоплатените работни места в частните банки, болници, строителни обекти, ресторанти и фабрики в Южна Швейцария, поддържат икономиката на региона в движение.

„Границата остава отворена за трансгранични пътуващи с разрешителни за работа в страната", заяви швейцарското правителство.

Италия е епицентъра на европейските коронавирусни инфекции с над 600 смъртни и 10 000 потвърдени случаи на коронавирус. Именно за да ограничи разпространението на заразата, страната наложи строги ограничения за пътуване.

Швейцария пък има до момента около 4 смъртни и 650 потвърдени случаи на коронавирус. Границата между двете държави е близо 750 километра, простираща се от западните швейцарски Алпи до Австрия.

Патрик Матис, ръководител на справянето с кризисни ситуации във федералната здравна агенция, каза на пресконференция в Берн, че е възможно първата вълна от инфекции в Швейцария да премине до края на май, но това зависи от много променливи.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    13 1 Отговор
    За да се освободим от вируса трябва световна карантинс от 30 дни не е толкова сложно, но капиталистите са кофти типове, те освен пари друго не виждат
  • 2 ники

    3 1 Отговор
    както в албания например. там става страшно и от утре е забранено на хората да пускат жилището. който руши забраната ще има работа с полицията и армията, които ще патрулират по улиците на най-големите градове. решеват само тешко болните и медиците да се движат.