13 Март, 2020 15:51 12 965 57

САЩ и Китай се обвиняват взаимно за коронавируса

  • коронавирус-
  • конспиративната теория-
  • вирус-
  • сащ-
  • китай-
  • зараза-
  • пандемия

Пекин посочи, че е възможно американската армия да е донесла вируса

САЩ и Китай се обвиняват взаимно за коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Кампанията на китайското правителство да се хвърли съмнение върху произхода на пандемията от коронавируса разгорещи спора със САЩ, като представител на Пекин огласи конспиративни теории, а Вашингтон нарече COVID-19 „вирусът от Ухан“, предаде AFP. Спорът идва в момент, когато Китай се опитва да отклони обвиненията за заразата и да се позиционира като страна, взела решителни мерки и осигурила време на света, като е поставила под карантина огромна част от населението си. С намаляването на случаите на коронавируса в Китай и ръстът им по света Пекин сега отхвърля широко споделяната оценка, че град Ухан е родното място на вируса, предаде БНР.

Конспиративни теории и слухове

Говорителят на външното министерство Чжао Лицзян отиде стъпка по-далеч, като обяви в Туитър, че „може американската армия да е донесла епидемията в Ухан“, без да посочи никакви доказателства. Той подсили твърденията, като постна линк към статия от интернет сайт, известен с публикуването на конспиративни теории за атаките на 11 септември 2001 г. в САЩ. Цензорите, които обикновено са бдителни за слухове, сега позволяват на потребителите в китайските социални медии да разпространяват твърдения, че САЩ стоят зад вируса. Едно видео, показващо американски здравен представител да казва, че някои от жертвите на грип посмъртно са диагностицирани, че имат COVID-19, е сред най-търсените неща тази седмица в Уейбо – китайския еквивалент на Туитър. А Чжао постна клипа в акаунта си в Туитър.

Начало на съмненията

Поставянето под въпрос на произхода на заразата противоречи на първоначалната оценка на Китай за COVID-19, който до момента е погубил почти 5000 души по света. Гао Фу – шеф на китайския Център за контрол на заболяванията и превенция, заяви през януари: „Ние сега знаем, че източникът на вируса са диви животни продавани на рибния пазар“ в Ухан. Властите също разглеждаха Ухан и останалата част от провинцията Хубей като заплаха, тъй като поставиха 56-милионния регион под строга карантина, за да ограничат епидемията. Пекин започна да хвърля съмнения в края на февруари, когато Чжон Наншан – уважаван експерт към Националната здравна комисия, заяви пред журналисти, че „епидемията първо се появи в Китай, но не е задължително произходът ѝ да е от Китай“.

САЩ говорят за „вируса от Ухан“

Междувременно САЩ разгневиха Китай, като използваха термин, свързващ директно страната с вируса. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео го нарече „вирусът от Ухан“, предизвиквайки Пекин да нарече това „окаяна и непочтено“. Президентът на САЩ Доналд Тръмп започна в сряда телевизионното си обръщение към нацията с това, че заразата е „започнала в Китай“. А Робърт О'Брайън – съветник по националната сигурност на САЩ, в сряда настоя, че вирусът произхожда от Ухан. Хвърляйки вина за пандемията върху липсата на сътрудничество от страна на Китай и криенето ѝ след първите случаи, той каза още, че „това е коствало на световната общност два месеца за реакция“ на заплахата. Пекин нарече тези забележки „изключително неморални и безотговорни“.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 24/7

    11 19 Отговор
    Империализмът и четирите годишни времена са виновни 😄
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 така така

    17 67 Отговор
    Еми то какво има да се обвиняват. Вирусът тръгна от Китай. Даже и да приемем абсурдната теория на комунягите, че американци са го пръснали в Китай, пак кой е виновен??? Защо жълтурите не си пазят границите“??“?

    Коментиран от #7, #28

  • 4 Еми то май

    90 11 Отговор
    Това,че САЩ ги наредиха китайците с тоя вирус е вече почти доказано.Вирусолог от СЗО отначалото каза,че вируса е изкуствено създаден и в неговият щамп е вграден азиатски геном...а това отваря много въпросителни.И следейки хронологията на събитията в отношенията м/у САЩ и Китай през последните години с голяма вероятност(нали така е демократично сега)---хайли лайки..-че точно САЩ са пуснали вируса-и то нарочно...

    Коментиран от #19, #38, #40, #52

  • 5 жоро уудстока

    29 9 Отговор
    За по-грамотните:"де жа вю".Защо ли ми изглежда познато като Чернобил?!Криене,конспирации,а забавянето винаги е за сметка на обикновените хора.А ГАДОВЕТЕ ОВЛАСТЕНИ ОТ НАС,си мислят,че са богопомазани.Идват като аслани и си тръгват осрани.Явно простотията и Слънцето са вечни...първото за съжаление.
  • 6 Питам-и знам

    63 11 Отговор
    САЩ избиват милиони по целият свят-та сега за няколко китайци ли да имат съвест?
  • 7 Дельо хайдутин

    36 2 Отговор

    До коментар #3 от "така така":

    А ние българите защо не си пазим границата.!?

    Коментиран от #10

  • 8 ТтТ

    91 13 Отговор
    Някой да е учуден? Вирусите като луда крава,птичи грип,чума по свинете,Ебола и куп още ,са създадени и разпостранени от американците.Те от край време си падат по химията-Виетнам и хиляди тонове Ориндж-Япония и амомни бомби,Сърбия Ирак Либия и бомби с обеднен уран.Някой да е учуден?

    Коментиран от #12

  • 9 другарят

    77 12 Отговор
    Зад всички злини в света стоят бандитите от фашистка Америка! Защо не обяснят за био-лабораториите си в Украйна и Грузия?

    Коментиран от #56

  • 10 така така

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "Дельо хайдутин":

    мене ли питаш???
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ТРОПЧО

    59 7 Отговор

    До коментар #8 от "ТтТ":

    ХЕРО МУСТАФА ДА Я ИЗГОНЯТ ОТ БЪЛГАРИЯ ТЯ ЩЕ КАЗВА КОИ Е КОРУМПИРАН И КОИ НЕ МАИКА И МАНГАЛСКА КВА РАСА Е ТАЯ МЪРЛА АМЕРИКАНСКА ИЗМЕТ ДА Я ПРАЩАТ В ЗИМБАБВЕ

    Коментиран от #16, #20

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Факт

    58 6 Отговор
    САЩ е империята на злото-факт!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Борис

    3 25 Отговор

    До коментар #12 от "ТРОПЧО":

    Тропчо, стига плюмчи форума, ами виж вземи се върни в първи клас, че като те гледам как пишеш неграмотно ми става жал за теб. Колкото си граматически грамотен, толкова си и политически.
  • 17 киро

    49 3 Отговор
    Трябва всички тайни лаборатории на ПЕНТАГОНА да УНИЩОЖЕНИ ! Там се разработват биологични оръжия , забранени със закон (САЩ не ги лови тази забрана , не са ратифицирали тази забрана !)
  • 18 ⚡ Хрониките на Евразия

    20 5 Отговор
    Какво прави армията на САЩ в Китай ?
    😂😂😂

    Коментиран от #31

  • 19 Бреййй

    9 27 Отговор

    До коментар #4 от "Еми то май":

    Е що па в Ухан са го пуснали, а не в Пекин например ? Защо не са го пуснали, така че да пострада политическата върхушка на първо място, а обикновенните, невинни хора ? Русия се смята за основния опонент на хамериканците във военно отношение, що не го пуснаха там ? Толкова нелогично ли действат, уж изпечените диверсанти от ЦРУ ?

    Коментиран от #41

  • 20 Епа

    12 0 Отговор

    До коментар #12 от "ТРОПЧО":

    ще казва, като подслушват навсякъде, естествено е да знае, че да казва. Сигурен съм, че всяка една институция в България, се подслушва от посолството.
  • 21 Биологично оръжие не се проследява!

    36 3 Отговор
    Никой не може да докаже кой и кога е пуснал биологично оръжие! Единствено могат да имат съмнения, но никога не е възможно да се сдобият с доказателства! Затова биологичното оръжие е най-доброто оръжие и е любимото оръжие на САЩ! Давам пример: Пиеш си кафе с лаборант, но по едно време отиваш до кенефа и кафето ти остава при лаборанта. През това време лаборанта ти пуска една бактерийка в кафето. Връщаш се, пиеш от кафето, тръгвате си. След 5 дни си в болницата с тежка бактериална инфекция. Как ще докажеш, че лаборанта те е заразил? НИКАК!!! Можеш само да предполагаш, но не и да докажеш!!! Ето поради тази прична САЩ имат десетки лаборатории по света за производство и разпространение на биологично оръжие!!
  • 22 американски вирус

    35 5 Отговор
    Ко спорите то е ясто откъде е дошъл.Те в Китай и преди са яли всичко тогава що нямаше вирус?
  • 23 ананербе

    47 1 Отговор
    Ето хронологията Коронавируса се появява в Китай точно по време на празненствата по случай китайската Нова година Огнището на вируса е в провинция Хубей и град Ухан ,това е територията където е състредоточена освен индустрията на Китай е инай гъсто населена -(Случайно) а..не мисля ..След това вируса удря и друг противник на сащ и израел-Иран...пак(случайно)...Не ,сега ще попитате ама защо и Италия .-ето ви отговора -На 24 март тази година в Милано беше предвидена и договорена среща между президента на Китай Си Дзипин и италианския премиер Джузепе Конте на която среща трябваше да се подпише заключителния договор и документи за китайския мега проект -Нов път на коприната-Един пояс ,Един път. Според договора северните пристанища Генуа и Венеция трябваше да станат главни портове за фериботите със стоки от Китай ,които да поемат към европа и сега най интересното Милано където сега е огнището на заразата трябваше да стане разпределителен център на китайските стоки.Мислите ли ,че и това е(случайно) .както каза на брифинга си в сряда ръководителя на специалната комисия за борба с епидемията към държавния комитет по здравеопазване на Китай Чонг Наншан ;- Срещу нашата страна беше извършена непредизвикана и подла биологична атака от враждебна нам страна ,която атака цели да възпре развитието на Китай и да развали търговските ни отношения с други страни

    Коментиран от #29

  • 24 Ко Ши Ям

    6 13 Отговор
    Ама руснаците работели още от 2004 год. по антидот за този вирус, а пък вие си спорете !

    Коментиран от #26

  • 25 SAAB

    14 0 Отговор
    И двата варианта са възможни ! Мисля ,че Китай изкупи доста дялове на компании и с това вече са Китайски не EU ......те ще се възстановят бързо.....докато при нас не е добре !
  • 26 SAAB

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ко Ши Ям":

    Не за тоя ...а предишният !
  • 27 одъртял комсомолец

    6 12 Отговор
    Вируса ероятно не е създаден в лаборатория и доколкото разбирам китайците въобще не обвиняват САЩ в подобни действия. Това, което твърдят китайците е, вируса по някаква причина първо се е появил в САЩ, след което на "някой" му е дошло на акъла да прати подарък на Китай. Факте, че сме чели за 0-вият пациент в Китай, в Италия и къде ли не още. За 0-вият пациент в САЩ абсолютно нищо. Очевидно, че китайското разузнаване се е добрало до информация, че короната се е разпространявала в САЩ, доста преди да атакува Китай. Разбира се, поради голямата гъстота на населението в Китай, там вируса имаше ефект на бомба. А иначе кой ще тръгне да създава биологично оръжие, което я убие някой, я не. За такива случаи се предпочитат вируси и бактерии с много по- сериозен ефект!?

    Коментиран от #30

  • 28 Рошко

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "така така":

    Ти нашите опази, с оркестър и емигранти ще ни завладеят, ганьо пак китайчо мисли
  • 29 спосибо

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "ананербе":

    Благодарим ти, "ананербе", защо всички коментари не са от хора, които са се подготвили, като Вас. Благодаря Ви !
  • 30 Е, точно, де

    7 2 Отговор

    До коментар #27 от "одъртял комсомолец":

    То хамериканците това и толкоз си могат, я убие, я - не ! Какво очаквате !
  • 31 Басри Алиев

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "⚡ Хрониките на Евразия":

    Правиха си сметка как да разделят Сибир,но нещо не се получава.Тукашното население пие яко и не го лови вируса.......
  • 32 Guest

    4 19 Отговор
    Коронавирусът ли?
    Комунистическата кочина Китай ще продължи да бълва подобни вируси и в бъдеще, както се случва досега.
    Над половин милиард китайци живеят в пълна мизерия във вътрешността на страната.
    През последните години с увеличение на цената на месото и най-вече на свинското, много китайци се върнаха към традиционните си храни - прилепи, гризачи, кучета и всякаква жива твар изобщо.
    Те нямат елементарни представи за хигиена и санитарни изисквания. Може да видите с очите си какво се случва по пазарите им.
    Този вирус е известен отдавна. Той циркулира между хората и не бе опасен, докато в китайската гмеж не се изроди чрез милиарди мутации, прехвърлян от хора на животни и обратно.
    Отначало живее часове, следващата мутация издържа дни, докато от милиардите комбинации не се пръкне онова, което наричаме Covid - 19. Способен да пробие имунната ни система и да живее дни, докато се размножава.
    Вероятно след няколко месеца паниката ще затихне след драстичните мерки и спиране на разпространението му.
    Но вирусът ще остане.
    За да мутира в следващ, още по-опасен и устойчив вид.
    Трябва да е ясно, че всеки, който влиза и излиза от Китай, трябва да бъде подлаган на минимум двуседмична карантина и задължителни изследвания, за да не се стигне до подобни случаи в следващите години.
    Това трябва да е стандарт и по отношение на стоките и най-вече храните, които пристигат от тази държава.
    Европа, САЩ и останалите нормални държави трябва да предприемат драстични мер

    Коментиран от #46

  • 33 no name no face no number

    12 2 Отговор
    Що да не би да са открили доказателства че не са си съборили кулите сами?,Китай е прав вярвам на китайците и се надявам да отговорят в бъдеще на онези античовеци подобаващо.

    Коментиран от #45

  • 34 no name no face no number

    26 3 Отговор
    Някой от козяк ще каже ли как така до 89 година при двуполюсният свят нямаше вируси и чуми,а след като УСРА подкупиха един пияница и един плешивец да съсипят Изтока и сега гордо обявяват че са спечелили сдудената война( толкова ме е яд че не се сбихме да ги отнесеме тия идиоти били са голо вода) та след като останаха еднолични господари на света и се почнаха ВИРУСОТЕ, ХИМИЧЕСКИТЕ СЛЕДИ, КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ, МАСОВИТЕ УБИЙСТВА, БУМ НА ДРОГАТА И ПРОСТИТУЦИЯТА, РАЗПАД НА БРАКА И СЕМЕЙСТВАТА, АГРЕСИЯ НАД НЕЗАВИСИМИ ДЪРЖАВИ ПО РАЗЛИЧНИ ИЗМИСЛЕНИ ПОВОДИ. ПРОКЛЕТИ ДА СА НАВЕКИ!
  • 35 no name no face no number

    7 1 Отговор
    Ами Фукушима? И тя беше случайност нали
  • 36 Abvabv

    13 2 Отговор
    На мен ми е интересно как вируса стигна фо Иран и Италия. Освен рова- иказа се, че капитализма е гола вода при кризи. Един вирус спря цялата капиталистическа икономика само за месец два. И това си е разбираемо - при капирализма няма резерви, щото намалят печалбата. И затова всичко е на границата да се срине и да изгърми. Сега изгърмя здравната система , пеи нас вососнабдяването, сйоро енвргетиката щото и там няма резерви. А че вируса е изкуствен едва ли някой се съмнява .

    Коментиран от #44

  • 37 Айде нема нужда

    11 1 Отговор
    Родината на Шрек Мустафа е известна с гсдориите си
  • 38 Pokoloko

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Еми то май":

    Щамп?Казва се Щам, отворете речника!
  • 39 Хихи

    4 9 Отговор
    Знам, че американците дадоха на света джипиеса. А лошотиите са само в главите на разни комуноидни малоумняци.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Nemess

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "Бреййй":

    Ако беше малко по развит умствено едвали щеше да питаш за такива тапотии.Много ясно че няма го пуснат в Пекин следите ще са ясни тогава и за слепец.Кажи господин експерт кво прави вируса и в Сирия там жертвите маи са повече и от китаи.Как тоя уж измислен вирус от китаиците се узова едновременно в две държави с които САЩ не са в топли отношения ...сиреч не им лъскат бастуна за разлика от нас😄😄😄

    Коментиран от #43

  • 42 Име

    1 5 Отговор
    Китайците обвиняват САЩ а доказателства нямаааа... Ама то типично за левите и зловредни диктатури. Всичко е базирано на чувства и това какво реално искат да е а не каквото реални е.
  • 43 Име

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "Nemess":

    Кво прави тия вирус в цяла Европа включително и САЩ?? С които Китай няма топли отношения. Макар че реално погледнато Китай няма топли отношения с никоя държава
  • 44 Име

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Abvabv":

    Китай е една от най капиталистическите държави в света
  • 45 Име

    2 5 Отговор

    До коментар #33 от "no name no face no number":

    Прав си не са открили доказателства че САЩ са си съборили кулите защото не са си съборили кулите. А тва да вярваш на Китай си е направо страшно. Тази държава никога не е казвала истината за нищо. Искаш да им вярваш не защото са прави а защото говорят срещу САЩ която е държавата сала ти всичко на този свят с изключение на живота ти макар че майка ти и баща ти може да са гледали порно през интернета докато са те правили а интернета както всичко на тоя свят е американска технология
  • 46 Георги

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "Guest":

    Абсолютна глупост е да се твърди подобно нещо! Или си идиот, или елементарен манипулатор. Миналата година дори американски икономисти обявиха по NBC, че китайците провеждат такава социална реформа, че днес (има се предвид времето, когато говорят икономистите) в Китай процентът на крайно бедните е вече по-нисък от процентът на крайно бедни в САЩ. Нещо повече - тази програма, по която работи китайската държава, предвижда до края на 2022 година крайно бедните и като абсолютен брой да са по-малко от крайно бедните в САЩ. Разговор с един от тези икономисти има и в тубата.
  • 47 Георги

    4 1 Отговор
    Невероятните темпове на икономическо развитие на Китай и невъзможността на САЩ дори да се доближат до подобни, не просто тревожи, а вбесява американците. Явно на някого нервите не се издържали. През второта половина на октомври миналата година край Ухан се провеждат 7-мите Световни летни военни игри, в които участват военни и от САЩ. Първият регистриран с коронавирус е на 17 ноември. Както казват учените, инкубационния период на болестта най-често е 2 седмици, но китайци са регистрирали немалко случаи с 3 и повече седмици. Явно американците са намерили подходящия момент и място. Гнусна държава, но това кой не го знае.

    Коментиран от #49

  • 48 Истина

    5 1 Отговор
    Бил Гейтс: Застрашава ни пандемия
    Много е възможно създатели на вируса да са терористични организации
    - 01 May 2018. Няма нищо случайно, човеконенавистния евреин Бил Гея го каза преди 1 г. и половина, просто изчакаха удобния момент, а колко милиарди ще направи евреийския елит само те си знаят ...
  • 49 Име

    2 5 Отговор

    До коментар #47 от "Георги":

    Само 100 години след създаването си Америка става най богатата държава в света и оттогава не е падала дори и 1 позиция. И най интересното е Америка не копира другите държави както прави Китай а създава нови машини и технологии както и прави революции във вече съществуващи технологии. Докато Франция Германия и Британската империя се състезават кой ще превземе най много туземци великите умове в САЩ които допреди са избягали от собствените си държави защото не са подкрепяли новите технологии създават електричеството и дори се състезават чии патенти са по добри. След това целия свят взима това наготово. Това продължава до ден днешен.
  • 50 мани мани

    2 1 Отговор
    краварите тепърва ще разбират какво е да си имаш работа с дракон :)

    Коментиран от #53

  • 51 ЗЕВС

    2 0 Отговор
    Да се направи масирана ядрена атака за виновниците
  • 52 Димитър

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Еми то май":

    Ей комунистическо зомби имаш много здраве от китайският комунистически вирус и от китайските компании (основни разпространители) плъзнали като скакалци из Европа и останалия свободен свят.
  • 53 Димитър

    2 2 Отговор

    До коментар #50 от "мани мани":

    Ей комунистическо зомби дано не ти се наложи кравар да те мачка. А жълтите крадливи джуджета ще духат американската супа. Най големите крадци на западни технологии и ноу хау са били първо китайците, а на второ място руснаците. Не напразно е че най много мафии по целия свят са руската и китайската мафия. Просто други няма.
  • 54 Шей

    0 0 Отговор
    Е най -после се детиха от къде идва заразата.Браво.
  • 55 Сянка

    0 0 Отговор
    Най после затвориха границата за влизащи в държавата,дано сега се ограничи заразата.
  • 56 Димитър

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "другарят":

    Ей комунистическо зомби дано не ти се наложи кравар да те мачка. А жълтите крадливи джуджета ще духат американската супа. Най големите крадци на западни технологии и ноу хау са били първо китайците, а на второ място руснаците. Не напразно е че най много мафии по целия свят са руската и китайската мафия. Просто други няма.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.