Last news in Fakti

14 Март, 2020 18:31 4 688 27

Психология на страха: какво ни кара да се презапасяваме?

  • коронавирус-
  • страх-
  • магазини-
  • продукти-
  • паника-
  • тоалетна хартия

Заради вируса много продукти бяха буквално разграбени в магазините

Психология на страха: какво ни кара да се презапасяваме? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Професор Яп*, защо някои хора се втурват да пазаруват панически?

Анди Яп: Коронавирусът е невидим враг. А когато човек не вижда своя враг, губи чувството си за контрол. Онези, които имат усещането, че контролът им се изплъзва, се опитват да компенсират това по друг начин. Пазаруването е именно такава практика, която ни позволява да си възвърнем чувството за контрол.

Това означава ли, че ако сега отида в супермаркета и напазарувам, ще се страхувам по-малко от коронавируса?

Нашите изследвания показват, че хората, губещи усещането си за контрол, започват да купуват продукти, за които се предполага, че могат да помогнат за решаването на проблемите, станали причина за това те да загубят чувството си за контрол. С други думи: ако се страхувате от вируса, започвате да се снабдявате с неща, които да ви попречат да се разболеете. Ето защо хората купуват маски и дезинфектанти. Или почистващи препарати, с които да поддържат чисти домовете и офисите си.

Искате да кажете, че няма значение дали тези мерки са ефективни или не. Просто ще се чувствам по-добре и по-сигурен като си купя нещо?!

Да, точно така.

Понеже споменахте за проучванията: какви научни изследвания сте правили относно страха, паниката и начина, по който хората реагират в такива ситуации?

Преди около три-четири години искахме да разберем какво точно се случва, когато хората изпитват страх и стрес. Тогава открихме, че до този момент не е изследван един основен елемент, който съпровожда тези усещания - а именно значението на контрола или усещането за загуба на контрол. Така проведохме поредица от експерименти в супермаркети и в лаборатория. Установихме, че хората, които губят усещането си за контрол, купуват по-функционални продукти, т.е. такива, които им помагат в решаването на дадени проблеми. Преди всичко това са продукти, чрез които те успяват отново да си възвърнат контрола.

Ако контролът е толкова важен за хората, особено в моменти на криза, какво бихте посъветвали хората, за да възстановят усещането си за контрол?

Най-напред ви трябва информация - трябва да разберете какво се случва, какво представлява този вирус, как бихте могли да се заразите и как можете да се лекувате. Но бих посъветвал хората да не прекарват твърде много време в социалните мрежи, защото те представляват един вид ехо-стаи. Една от причините за паническото пазаруване е, че хората виждат снимки и видеоклипове на други хора, които купуват тоалетна хартия и други продукти, които в резултат на това започват да липсват в магазините. Такива гледки и друг път са пораждали истерично пазаруване по целия свят. По време на епидемията от ТОРС, която представлява подобна вирусна инфекция, нямаше чак такава истерия. Хората пазаруваха по-умерено, защото тогава все още не съществуваха тези ехо-стаи и хората не бяха нахлули масово в тях.

* Професор Анди Яп е социален психолог в INSEAD в Сингапур.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рамбо

    6 13 Отговор
    Аз сам спокоен знам че Борисов е моя лидер и само той щени спаси от керонавируса
  • 2 Йозеф

    18 8 Отговор
    Молоумието ги кара да се презапасяват.
  • 3 Фермер

    12 3 Отговор
    Има нещо, което не ни казват.Не може такива драстични мерки в цяла Европа за един обикновен вирус.Явно смъртността е много по висока или има много,много заболели.Такива мерки за дезинфекция,взимат ли се за някакъв тъп вирус? Гледайте видеа от Китай,Турция,Англия дезинфекцират асфалта по улиците?????
  • 4 Петър

    17 1 Отговор
    Аз се опитах да се възпротивя на презапасяването,но жена ми успя да се наложи и издумка 300 лева за простотии дето никога не сме ги купували.
  • 5 Обичам Бойко

    11 3 Отговор
    Ще затрие племето, а това ме кара да се чувствам щастлиФ.
  • 6 презапасяване

    17 8 Отговор
    Презапасяването е най-разумното нещо по време на пандемия, защото така наистина може да се самоизолираш вкъщи. Иначе трябва да ходя 1000 пъти до кварталното магазинче, да се срещам с комшии, с магазинери и да нарушавам карантината.
  • 7 Гаро 25г Радомир

    10 1 Отговор
    Взех си няколко лубриканта да имам, да не свършат, че са продукт от първа необходимост.

    Коментиран от #14

  • 8 Баце

    9 5 Отговор
    нормално е човек да се запази страна храна и санитарни принадлежности и да се изолира в домове си,вместо да ходят всеки ден в магазина и да рискуват да се заразят.не разбирам какво това пречи на тиквата
  • 9 Някой си

    9 2 Отговор
    Отговора е много прост : Политиците и медиите!
  • 10 ей ненормалници

    21 8 Отговор
    Заради вашата простотия да се презапазявате сякаш е започнала атомна война, нормалните не могат да си купят един ляб. Тъпи прости говеда, изпаднали в паника.
  • 11 Обяснение

    8 1 Отговор
    За всеки, който се чуди защо има такива мерки обяснявам - в България ако има 1000 легла инфекциозни отделения, а се разбилеят едновременно 5000-10000 кого точно лекарите ше лекуват?! Сами се досетете! Важно е да се държи НИСКО НИВО НА ЗАБОЛЕЛИ ПО ЕДНО И СЪЩО ВРЕМЕ! Може да е за дълъг период, важно е на всеки да може да се осигури помощ при нужда! ТОЧКА!

    Коментиран от #25

  • 12 нервен ( разбивача на тролове )

    3 9 Отговор
    Няма да чета статията директно ще ви кажа защо се запазват хората ...щото помнят лукановата зима и виденовия глад ...ама дойче зеле няма как да разберат все пак там си нямат бсп

    Коментиран от #13

  • 13 веселяк

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    И теб си нямат!
  • 14 Мара 19г Три могили

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гаро 25г Радомир":

    Дай си телефонния номер.
  • 15 Нормален

    14 2 Отговор
    Отговор на въпроса от статията: Простотията, ония 80%(а според мен и повече), дебилизма, байганьовщината и т.н...Снощи в хранителните магазини беше ад! Крайно възмутен съм от тъпотията на човешкия род(не само тук в БГ)
  • 16 Барба Ганьос Резилос

    1 0 Отговор
    Пеца, като пишеш така , имай жал към хора със счупени ребра....много е болезнено бе брат.....
  • 17 Гост

    2 0 Отговор
    Ами когато свършат парите,Ко правим? И туристи няма да има.
  • 18 Инстинкт за самосъхранение

    1 1 Отговор
    Човекът е животно от кръста на долу и би трябвало да е съвършено духовно извисено същество от кръста на горе. Но в природата първо важи визическото оцеляване тоест храната, после идва ред на маркиране и контрол на територия и най- накрая е инстинкта за запазване и продължаване на вида тоест любов, семейство и челяд. Последните два инстинкта почти се сливат, защото един мъж трябва да се бори за територия за да има жена и деца и после трябва да държи винаги под контрол и територията си и семейството си. Тези дни точно такова поведение имаме и това е нормално. Важно е да го знаем и да не се чувстваме виновни когато ни е страх, защото това е нормално и да бъдем и хора все пак.

    Коментиран от #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гост

    1 0 Отговор
    Първата адекватна статия на Дойче Веле, на която попадам. Ето, че и при тях може да се наблюдава нормална мисъл когато не пишат за политика.
  • 22 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Инстинкт за самосъхранение":

    Излиза, че въпреки технологичния ни напредък, духовно не сме мръднали от времето, в което сме живеели в пещерите. Поне някои от нас.

    Коментиран от #24

  • 23 охааааа

    2 0 Отговор
    Презапасих се само с презервативи.Друго не ме интересува.Да живее ЕС и секс ценностите му!Олее!
  • 24 Инстинкт за самосъхранение

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Така е. Лошото при човека е че имайки разум го използва за да има все повече и повече. Един лъв например си има територия и понякога лъвица и лъвчета но ловува ден за ден но ако имаше разум щеше да намери начин да убива и складира газелите да " има за в бъдеще" но животните не осъзнават че ще умрат. Човекът знае че един ден ще умре и от страх прави всичко възможно да отдалечи този момент.
  • 25 Буби

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Обяснение":

    Точно така
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Полезно инфо

    0 0 Отговор
    Човек, освен полезен, а и да е прекрасен, значи трябва да му се повлияе позитивно във всеки смисъл !
    Няма друг начин !!!