Last news in Fakti

16 Март, 2020 16:28 10 189 23

Учени: Имунотерапия срещу Ковид-19

  • имунотерапия-
  • вирус-
  • коронавирус-
  • сащ-
  • ваксина-
  • пандемия

Американски експерти предлагат като терапия срещу новия вид коронавирус да се използват антитела от кръвта на вече преболедували и излекувани от COVID-19

Учени: Имунотерапия срещу Ковид-19 - 1

Американски учени предлагат като терапия срещу новия вид коронавирус да се използват антитела от кръвта на вече преболедували и излекувани от COVID-19.

Внедряването на този метод на имунотерапия може да стане много бързо и не е необходимо да се чака с разработването на ваксина срещу заболяването.

ado.vbg.slave(9);

Резултатите от изследването са публикувани в списание "The Journal of Clinical Investigation", цитирано от vesti.bg.

Методът на така наречената пасивна терапия с антитела е разработен още през 1890 г. и е широко прилаган през ХХ век при борбата срещу разпространението на морбили, полиомиелит, паротит (заушки) и грип. Изследователите смятат, че този метод ще помогне и сега.

В основата му е създаването на серум, съдържащ вирусни антитела, получени от кръвта на пациенти, които вече са се излекували от коронавирус.

Този серум не е пълноценна ваксина и не може да защити човек напълно от заразяване, но инжектирането му ще осигури временна защита и ще позволи да се забави процеса на разпространение на вируса.

По този начин ще може да се спечели време за създаването на пълноценна ваксина, твърдят учените.

По данни на университета "Джон Хопкинс" до днес от излекуваните от COVID-19 вече са над 77 000 души. Антителата срещу този патоген ще се запази в кръвта им в продължение на месеци, а може и години.

Прилагането на този метод не изисква изследвания или разработки, се казва в прессъобщението.

Той може да бъде развит в рамките на няколко седмици, тъй като се базира на стандартните практики в кръвните банки.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Вълкът

    4 9 Отговор
    Добър дйен, да ви го забодйем! Колко пенсионера останаха в сайта?

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Госあ

    22 3 Отговор
    Чеей бе това то правиха в Китай вече и японците започнаха. Тея антитела могат с фагов дисплей да се намножат, и вече много неамерикански биотех корпорации ги предлагат. Стига внушения,че селяците от великите царевични полета откриват всеки път топлата вода. Антитела, инхибитори, тестове,предпазни средства. Които годжи и наш'те лекарчета отричат 😂 Мисля че дори и те не са толкова задръстени,просто им е спуснато с висше от тиквата.щото царя е гол.

    Коментиран от #16, #17

  • 4 Питам

    21 2 Отговор
    Е това е практика от десетилетия-що се правят на умни краварите?

    Коментиран от #8

  • 5 Антивирус

    11 0 Отговор
    В интерес на истината без да съм с медицинско образование тези дни ми хрумна именно тази идея ! Антителата на излекувалите се от коронавируса са един вид Ноу Хау на организма как да се пребори със заразата . Остава да се надяваме ,че този метод ще проработи и пътя на лекарството до аптеките ще бъде кратък !
  • 6 Бесен Язовец

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Вълкът":

    Тебе те е косила бактерялна кретения в детството и я ще носиш в кръвта си до края на мизерното си съществуване!
  • 7 Познах ли ?

    7 1 Отговор
    До ер-малък помияра : Май си онождан от някой надарен пенсионер и не можеш да го забравиш !
  • 8 незнайко

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Питам":

    Защото по ПРИЗУМЦИЯ са най умни . Следва СМЯХ.
  • 9 Психиятъра

    3 1 Отговор
    ✋✋✋✋✋✋✋ Стойте си в къщи и не дишайте за да не ви се шмугне някоя корона между космите в носната гъба! ✋✋✋✋✋✋ Моля предайте това послание и на вашите близки ✋✋✋✋✋
  • 10 Антикомунист руснак

    6 10 Отговор
    Комунистите и атеистите в България ще мрат от яд, злоба и страх защото са прецакани от Кремъл и нямат нужната противоотрова, а служиха на Кремъл почти 20 години!! В тази страна е твърде вероятно да оцеляваме само ние чистите руснаци и то кръстени в Руската православна църква, защото българската не е православна....Не ви го пожелавам, но е твърде възможно да не доживеете разболяването си от коронавирус и да починете от злоба и страх...На тези, които имат нужната "кръвна група" в произхода си пожелавам успешно справяне с това генно биологично оръжие!! На живите мъртви, атеистите и комунистите пожелавам поне да не умрат от злоба!!

    Коментиран от #23

  • 11 Някой

    8 4 Отговор
    Вижте Италия,стига вече с глупостите...Това е боен вирус,незнам дали го осъзнавате-да сте виждали нещо подобно при грип?

    Коментиран от #12

  • 12 Варава

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Някой":

    Е като знаеш че е боен вирус ко те грее?
  • 13 VENOM

    2 0 Отговор
    Да това е вирус подарен от извънземните на хората!
  • 14 Комуниста

    5 5 Отговор
    Това са капиташистите нападат се вируси могат да пуснат и въшки затазени с HIV важно е да изкарат пари! Преди 1989г нямаше да посмеят да го направят защото членките от,, Вършавския договор " щяха да отговорят с армия на алчняците!
  • 15 Алфа Вълкът

    2 1 Отговор
    А аз казах ли вече , че съм прогнил НЕумен и имам афинитет към големи черни уевЕ. Отивам да търся някой да ме оноди , ако не намеря ще ползвам една дръжка
  • 16 Защо

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    ако антителата помагат,има заболели повторно от тази гадост,след като веднъж вече са се излекували?

    Коментиран от #19, #20

  • 17 ГруЮ

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    Хе-хе, “Новина....поне от 2 седмици зная, че това е основен метод за лечение прилаган от китайските медици.
  • 18 Интересно

    0 2 Отговор
    Тогава болнияда изпие кръвчицата на оздравелия ,и няма нужда да се разкарва по болниците.
  • 19 Госあ

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "Защо":

    Защото вече доказано има два щама,а вируса мутира и съответно епитопите на белтъчните му молекули. По тази причина, ако антитялото е специфично за определен епитоп от вирусен протеин и той мутира,няма да е ефективно. Точно затова е добре да се мине през фагов дисплей за отбор на консервативни антигени от вируса за които имунната система на оздравял пациент е изработила антитяло и да се произвежда само този антиген с надеждата имунната система и на останалите да може да подреди такива антитела. Този метод освен това (фаговия дисплей) позволява да се работи с огромни библиотеки от много пациенти с цел избор на най подходящ антиген/антитяло. Освен това, когато се работи с много оздравели пациенти, може да се направи статистика, освен за по консервативен антиген и за вероятност за пренареждане на антитялото имунната система от повече пациенти. Затова и ваксините според мен не са толкова важни (важни са разбира се и те) ,колкото инхибиторните коктейли в момента и ранната детекция.
  • 20 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Защо":

    Общо взето ти отговорих за подход за избор на антигени за ваксина, иначе това преливане на кръвна плазма ми е малко допотопно...където разчитат да вкарат левкоцити с вече изработени антитела от един пациент на друг и те да предадат сигнала за мултиплициране на имунния отговор на реципиентната имунна система. Но е ефективно...освен ако както казваш вече изработеното антитяло не е за вече мутирал епитоп ,който не е консервативен. Аз бих тръгнал от избор на консервативен епитоп и инжектиране в много затворници след което да взема направо костния им мозък на тези които изработят антитела и да го отглеждам изкуствено в среда, като по този начин има за повече пациенти или периодично им се точи кръв на макс 😄
  • 21 ишо

    0 1 Отговор
    Спокойно българи. Преживяхме комунизЪма, та ще ни плашат с корона вирус. Единственият резултат ще бъде разтоварването на пенсионната система. За което социалният министър самодоволно потрива ръце (очаква и съответни компенсации).
    Аз съм Ишо на 79 години. Т.е. от кандидатите за "разтоварвана"
  • 22 Именно

    0 0 Отговор
    Евала!
    Аз дето съм пълен лаик го разправям от 10 дни вече ... пак добре че са се сетили!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.