16 Март, 2020 17:43 5 589 10

Коронавирус: Извънредни мерки и битка за ваксина

  • коронавирус-
  • ваксина-
  • пандемия-
  • карантина

Най-застрашени от новия коронавирус са по-възрастните хора и онези, които имат хронични заболявания

Коронавирус: Извънредни мерки и битка за ваксина - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кризата с коронавируса се разраства. Опасната болест налага извънредни ограничения в много страни. Бизнесът е изложен на невиждани трудности. Засегнат е целият социален живот.

Над 167 000 са заболелите от коронавирус към днешна дата (16.3). Потвърдени случаи има в поне 136 държави. Политиците приемат нови ограничения на социалния живот, а бизнесът е изправен пред невиждани предизвикателства: супермаркетите едва успяват да отговорят на огромното търсене, докато авиокомпаниите се борят за оцеляване.

В цял свят се борят срещу разпространението на опасния вирус. Австрия въведе специални мерки, които бяха оповестени в петък. Повечето магазини и всички ресторанти остават затворени. Обществените и частни мероприятия са забранени, хората не трябва да се събират на групи по повече от пет човека.

Възрастните хора пазаруват с приоритет

Най-застрашени от новия коронавирус са по-възрастните хора и онези, които имат хронични заболявания. Две австралийски търговски вериги въвеждат специални часови пояси за пазаруване, запазени за по-възрастните и хората с увреждания. Така те ще бъдат предпазени от контакт с евентуално заразени хора, а и ще им се даде възможност да се снабдят с необходимите продукти без да се редят на дълги опашки.

Авиокомпаниите очакват подкрепа

Докато магазините за хранителни стоки са изправени пред предизвикателството да отговорят на голямото търсене, авиокомпаниите отбелязват сериозен спад и са заплашени от сериозни финансови проблеми. „British Airways" остави голяма част от флотата си на земята и обяви, че ще намали броя на полетите през април и май с поне 75%. Намаленият обем на работата засяга все повече служители в авиацията. Нискотарифната авиокомпания „Easyjet" вече потърси помощ: eдинствено подкрепа от правителството можела да помогне за оцеляването на бранша.

Ваксините са за всички

Учени и фармацевтични компании от цял свят се опитват да разработят ваксина срещу Ковид-19. Една от тях е германската „CureVac" от град Тюбинген. С обещания за щедри заплати от САЩ се опитаха да привлекат определени служители на германската фирма на работа отвъд Океана, за да си подсигурят извънредни права над важния медикамент. „Искаме да създадем ваксина за целия свят, а не за отделни държави", гласеше отказът от Тюбинген.

В понеделник друга германска компания - „BioNTech" - също обяви, че е постигнала сериозен напредък в разработването на ваксина срещу Ковид-19. Фирмата очаква да получи разрешение за първите клинични изпитания, които по всяка вероятност ще започнат в края на април.

Кога ще се проведе Европейското първенство по футбол?

В последните седмици повечето големи спортни срещи в Европа са или отменени, или се играят без публика. По данни на Втора германска телевизия (ZDF), УЕФА смята да ще предложи отлагане на Европейското първенство по футбол. То трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли в 12 европейски държави. Сега пред организаторите стоят два варианта: да отложат първенството за лятото на 2021 година или за есента и зимата на тази година. Първият сценарий е по-вероятен, тъй като приемането на втория би означавало разместване на целия календар с футболни срещи.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БГ681

    14 3 Отговор
    Ваксина има още от създаването на новия изкуствен вирус. Сега ще решат кога е най-изгодно да я пуснат.

    Коментиран от #5

  • 3 наблюдател

    5 6 Отговор
    А в Русия какво е положението ? Лукашенко разправя , че било пожар , а на СМИ давали неверни данни . Днес го е казал
  • 4 Този

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Антикомунист руснак":

    Санитарите са заети с корона вируса и не ти обръщат внимание, налЕ ?
  • 5 Колев

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "БГ681":

    Не знам, брат. Короната нали било като спин. А за спина така и не направиха ваксина. Само хапчета, които се пият доживотно. Мисля си и за туй чудо ще направят точбо такова лекарство-до ивотно. Смятай-всички хора на земята за цял живот..

    Коментиран от #7

  • 6 Feghoul

    0 4 Отговор
    Имате ли нужда от финансиране за проект или лична грижа (покупка на автомобил, покупка на жилище, обновяване на дома)? Готови сме да ви предложим кредити от 5000 евро до 1000 000 евро само на цена от 2%. Така че за всяка нужда не се колебайте да се свържете с нас.
    E-MAIL: [email protected]
    Whatsapp: +32 477 29 69 02
  • 7 Оптимист

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Колев":

    Мисля ,че си в грешка ! Излекуваните от коронавирус придобиват имунитет срещу заболяването ! И ваксина ще бъде създадена скоро !
  • 8 Либерален толеразт

    0 0 Отговор
    Аз съм спокоен, че Бил Гейтс ще ни даде ваксини! Той е евреин, а те са много умни и много добри хора.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.