17 Март, 2020 12:18 4 418 3

Коронавирус в условия на гражданска война

  • сирия-
  • коронавирус-
  • война-
  • зараза-
  • световна здравна организация-
  • сзо

Засега сирийските власти не са съобщили за случаи на зараза в страната

Коронавирус в условия на гражданска война - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Световната здравна организация ще започне да изследва за новия коронавирус хората, намиращи се в контролираните от бунтовниците територии в Северозападна Сирия, предаде "Ройтерс".

Това ще стане по-късно през седмицата, заяви Рик Бренан, директор на отдела за Близкия изток в СЗО. Той заяви, че организацията е много обезпокоена от разпространението на пандемията в района на Сирия, където здравната система пострада от дългогодишната гражданска война и където само около половината от медицинските заведения работят.

Близо милион души неотдавна бяха принудени да напуснат домовете си и да живеят в импровизирани и претъпкани лагери там. Засега сирийските власти не са съобщили за случаи на зараза в страната. Те започнаха вече да изследват хора в други части на Сирия.

В съседните Турция и Ирак има случаи на зараза, а в Иран случаите са няколко хиляди и починалите са стотици. Представителят на СЗО каза, че случаите там може да се окажат само една пета от действителните. Причината за това са тестовете за установяване на заразата, които са ограничени само до най-тежките случаи, както е и в някои по-богати европейски страни.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е как ще ли лекувате в Сирия

    8 20 Отговор
    Като руснаците избомбиха болниците?

    Коментиран от #3

  • 2 сектант

    2 12 Отговор
    На бас ще се хвана, че на Асад режима покрай тоя вирус може да му кажете Лека Нощ.
  • 3 Бачо Киро

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Е как ще ли лекувате в Сирия":

    Абе Лекари без граници се оплакваха от американците, не от руснаците, ма карай, щом си рекъл...