18 Март, 2020 10:47 20 281 25

Британският печат съобщи шокиращи факти за пандемията

  • великобритания-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • борис джонсън

Досега въведените мерки за социално дистанциране бяха временни, оттук нататък те трябва да останат в сила до намиране на ваксина или лечение, може би за година или повече

Британският печат съобщи шокиращи факти за пандемията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британските издания се спират обстойно на коренната промяна в правителствената линия за ограничаване на разпространението на коронавируса в Обединеното кралство.

Вестник "Дейли телеграф" пише, че минути след като министър-председателят Борис Джонсън обяви новите драстични мерки в страната, учените, въз основа на чиито данни беше взето това решение, веднага дадоха брифинг в Лондон, на който изнесоха шокиращи данни. Професор Фъргюсън - водещият епидемиолог в страната и съветник по въпросите на заразата, обясни пред малка група специализирани журналисти защо, ако има 20 000 жертви на коронавируса във Великобритания, това ще е постижение. Алтернативата е 260 000 починали, обясни епидемиологът.

Докато досега въведените мерки за социално дистанциране бяха временни, оттук нататък те трябва да останат в сила до намиране на ваксина или лечение, може би за година или повече. Ако мерките бъдат отменени бързо, много повече хора може да станат жертва на заразата, и това ще е резултат на политически избор, пише изданието, цитирайки учения.

Присъстващите на брифинга бяха изумени от чутото, разказва "Телеграф", а на въпроса дали страната е в състояние на постоянна зараза, отговорът на професор Азра Гани, която е член на изследователския екип, беше "това е нашето разбиране понастоящем". Според проф. Фъргюсън единственият изход от дългосрочни мерки е някаква ваксина или иновативна технология.

"Телеграф" отбелязва, че настоящата стратегия, възприета от правителството в Лондон, е същата като тази на Китай, въведена през януари.

Благотворителни организации предлагат онлайн подкрепа за жертви на домашно насилие в разгара на самоизолацията заради коронавируса, съобщава в. "Индипендънт". Периодът на самоизолация може да се окаже опасен за жени, които са в капан у дома си заедно с насилник, чието поведение може допълнително да се влоши заради хаоса и несигурността, отприщени от епидемията. Приютите за жертви на насилие също са в риск, защото техни служители се заразяват и се налага да се самоизолират. Това е особено опасно за жени с деца, които няма как да си съберат багажа и да си тръгнат, а и партньорът им лесно може да установи къде са отишли, посочва Хера Хюсейн, която е създала организацията "Чейн" (Chayn) и дава онлайн съвети на жертви на домашно и сексуално насилие. Ако насилникът си е у дома, не ходи на работа и усеща липса на контрол върху живота му, както и финансови затруднения, това може да се превърне в "тенджера под налягане" в къщата, предупреждава активистката.

Друго издание - "Гардиън", се спира на по-различен аспект на епидемията - това, че популистите в Европа ще се опитат да извлекат полза от коронавируса и трябва да бъдат спрени. Авторката пише, че ако в пандемията има някаква политическа надежда, тя е, че кризата е як пирон в ковчега на популистката политика. За момента гласът на популистките лидери отслабна, а опитите им вината за коронавируса да се хвърли върху мигрантите, пропускливите граници и силите на глобализацията, бяха рязко и категорично отхвърлени. Има и нещо по-добро, посочва анализът: изглежда правителства, оглавени от популисти като Доналд Тръмп и Борис Джонсън, трябва да се готвят за трудни времена, освен ако не променят поведението си.

Докато никой не е очаквал китайците да оспорват суровите мерки на правителството си срещу коронавируса, то досегашното отношение на италианците засилва чувството за отказ от популизма. Ако Италия може да се вслушва в заповедите на правителството, които допреди няколко седмици бяха възприемани като спорадични и временни, може би сега нещата се обръщат срещу лидера на популистката партия "Лига" Матео Салвини, смята авторката на "Гардиан".

Иска ни се да вярваме, че ще има значителен обрат срещу популизма, отбелязва тя, но много зависи от това дали драконовските мерки, предприети от Италия, Франция и Испания, както и другаде в Европа, променят нещата в очите на хората.

Тревога предизвиква вариантът това да е само първата вълна от поредица епидемии от коронавирус. Ако вирусът мутира, ако е сезонен, ако различната хронология на събитията в отделните държави създаде различни вълни на зараза и кризи, тогава правителствата ще трябва да признаят, че са били необходими диференцирани мерки и че още се учим. Такава вяра и смирение ще са трудно управляемо политическо послание. И с течение на времето правителствата ще се окажат изправени срещу население, покрусено от скръб и икономически обедняло (което е неизбежно), но и разочаровано и гневно, може би готово да се примирява или дори да изисква повече авторитаризъм.

Илюзорно е, че сегашният шок от коронавируса ще насърчи хората да се отвърнат от популизма и ще бележи връщане към правителствата от края на 20 век. Това би било тотално неразбиране за пътя, по който вървим през последните няколко десетилетия. Продължаваме да мислим, че може да се върнем обратно, но това е вече затворена врата, подчертава авторката. Трябва да се придвижим напред в нещо ново, свързано с натрупан опит, знания и информация. Комбинацията от дигитална технология и популистка политика ни доведе до ера на т.нар. популистокрация. Това, което ще ни спаси от популизма в нашето време на холера е способността на плуралистите и истинските демократи да спечелят отново доверието към обективните факти и опита по начини, които имат смисъл за хората. Затова кризата с коронавируса е тест за прогресивната политика - тест за солидарност, но и тест за прозрачност. Това е възможност да стане ясно, че, за да се увеличи доверието в правителството, то трябва да има доверие в гражданите. Именно това ще ни спаси от коронавируса и от вируса на популизма, заключава анализът на "Гардиън".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 индо пакистан

    39 6 Отговор
    Добре, че вече са извън ЕС.

    Коментиран от #4

  • 3 Дельо хайдутин

    26 12 Отговор

    До коментар #1 от "ГАДОВЕ":

    Няма да пукнат щото те го изобретиха и си имат ваксина.
  • 4 Последния софиянец

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "индо пакистан":

    Добре, за тях. ХА ХА ХА!
  • 5 бис

    30 4 Отговор
    мрете май...........ви долна проста - да не забравите да подмиете онова бабе дето му се кланяте все едно е божество.
  • 6 Акълчо

    31 3 Отговор
    от цялата статия нищо не стана ясно...запълвате си редовете
  • 7 Странно

    14 1 Отговор
    Английски медии ,а повече Пепо Нело ги интересува,Педро Санчес и Макрон.Все тези ,които не се подчиняват на директивите спуснати от Белия дом и НАТО .Всички ингилизи при Чърчил.
  • 8 сащ световни терористи

    32 8 Отговор
    Този вирус е създаден в лоборатория,и е вече научно доказано ,че в природата го няма ---от тука на нататък всеки да си прави изводите къде и как е създаден.
  • 9 Бесен Язовец

    10 28 Отговор
    Вируса на Путинизма е по-опасен от корона вируса.

    Коментиран от #12

  • 10 Неофициален неангажиращ зов от руското православие

    11 21 Отговор
    Парадът на глупоста за 9 май на червения площад в Москва ще се "състои" на мукавей в понеделник през 2048 година....Дотогава комунистите, атеистите и атакистите ще го гледат на запис от 2019 г😂😂😂 От другия месец руската армия излиза в карантина с тригодишни неплатени болнични! Очаквам все пак българските атеисти, комунисти и атакисти да се покръстят още тия дни 😂😂😂 Приемете православието, то е за вас, а след това поемете и причастието.... Веднага се покръстете или скоро ще умрете, важен избор бързо направете, православието изберете и кръстник под наем светкавично намерете...!!!😂😂😂 Комунизма зарежете, а живота и парите обикнете...!!! 😜😜 За Страшният Съд се подгответе! За предпочитане е да си изберете някоя от руските църкви в България.... Евреите и ислямистите също да се размислят...

    Коментиран от #11, #15

  • 11 Све

    13 2 Отговор

    До коментар #10 от "Неофициален неангажиращ зов от руското православие":

    Лесно ти е кат толкова прост

    Коментиран от #16

  • 12 Све

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Бесен Язовец":

    Лесно ти е кат толкова прост
  • 13 слаботоков

    7 8 Отговор
    Да мрът всички ингилизи! Боклуци скапани!
  • 14 Гъл

    20 2 Отговор
    Какво разбираме от тази статия? Ами разбираме следното: Британските мъже, масово са изперкали психопати и садисти. И ако ги затворим с жените им, дори с кърмачета и малки деца на ръце, тези британци садисти и психопати, ще ги пребият горките британски жени. И психопатията явно е масова, щом се рискува живота на много хора за да не се допусне. И не само това. Смята се че във всички страни по света , мъже масова са същите психопати! И ако не са, то непременно трябва да им го внушим , че са , за да могат те, дори да не са психопати - да вземат и да станат... И друго научаваме. Каквото и нещастие да се случи на хората, британските медии винаги , ама винаги ще го използват за политическа и не политическа пропаганда. Не са се сетили да казват колко ще са засегнати правата на джендерите при създалата се епидемична ситуация... Британеца е висше същество! Няма спор.
  • 15 слаботоков

    16 2 Отговор

    До коментар #10 от "Неофициален неангажиращ зов от руското православие":

    Абе ти що не си изпиеш хапчетата и престанеш да пишеш глупости! Хайде спри се малко че почваш да ставаш досаден! ! ХАПЧЕТАТА ДА НЕ ЗАБРАВИШ!!!!!
  • 16 Неофициален неангажиращ зов от руското православие

    7 8 Отговор

    До коментар #11 от "Све":

    Не простьо, на тебе ти е 100 пъти по-лесно защото едно изречение не може да съставиш на български!!
  • 17 гххожхг

    14 2 Отговор
    Не , че не съм го очаквал , но англичаните се оказаха доста страхливи създания.
  • 18 Човек

    4 4 Отговор
    Китай ИМА лекарство, не вящсина, за лечение на короната. Произрежда го от февруари, то е аналог на Авиган. Правителството да се опита да го внесе и у нас.
  • 19 Димитричка

    8 1 Отговор
    Ще умрете от акъл в ингилизия! Същата работа като с брекзита. Всеки ден с различни коментари и то все гадни. Ми като ви се мре, мрете. Защо занимавате всички с откачеността си? Даже няма какво да чакате вируса. Пийте отрова и хайде у гроба.

    Коментиран от #20

  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 4 Отговор

    До коментар #19 от "Димитричка":

    ...........брaвo нa AНГЛИЧAНИТE! Нe cлучaйнo тaзи нaция имa тoлкoвa мнoгo cвeтoвни пиcaтeли, пoeти, мaтeмaтици, инжeнeри, пoлитици! Нe e cлучaйнo, чe нaй-прecтижнитe унивeрcитeти ca aнглийcки! Чe oфициaлният eзик нa cвeтa e aнглийcкия! A инaчe нe ги хaрecвaм зa нaдмeннocттa им и бeдитe кoитo ca дoнecли нa Бългaрия....

    Коментиран от #21

  • 21 Nul nove sub sole

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    И ти си изперкал. Виж съотношението бели:цветни. Ако преди 100 години някой би изрекъл 1:1,5 сигурно щяха да го сметнат за луд! Така загиват всички империи!
  • 22 Факт

    2 0 Отговор
    И нито дума за революции, а те винаги следват такива събития, когато човек няма какво да губи?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 влос

    3 0 Отговор
    Долна измет са англичаните,дано този остров потъне завинаги,както предричат
  • 25 влос

    3 0 Отговор
    Да,добре че са извън евросъюза!Не ни интересуват!!!