Last news in Fakti

18 Март, 2020 13:51 8 851 24

И Ердоган се стресна! Турция взима драстични мерки срещу разпространението на Covid-19

  • турция-
  • коронавирус-
  • реджеп ердоган-
  • карантина-
  • пандемия

Само за едно денонощие заразените скочиха двойно и вече са 98 души

И Ердоган се стресна! Турция взима драстични мерки срещу разпространението на Covid-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Tурският президент Реджеп Ердоган се очаква да обяви днес нови мерки за борба с коронавируса в страната. Преди това държавният глава ще председателства заседание, посветено на проблема.

Заседанието се свиква на фона на усложнената от епидемията на коронавируса ситуация в страната. Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи снощи, че е починал първият заразен с коронавирус пациент. Само за едно денонощие заразените с Ковид-19 скочиха двойно и станаха 98 души, посочи още министърът.

Вниманието на здравните власти се насочи към завръщащите се хиляди турски граждани от религиозно поклонение в Мека.

Един от заразените с Ковид-19 се оказа завърнал се с първата група от поклонение. Той бе поставен под карантина още на летището при пристигането в Анкара. Позитивна се оказа и жена, в която бяха установени симптоми на корованирус след като се завърнала от Мека.

По данни на здравните власти около 10 хиляди поклонници са поставени под карантина в Анкара и в Кония.

Карантинираните се настаняват в студентски общежития в Анкара и в град Селчуклу, област Кония. Твърди се, че мнозинството от завърналите се до момента поклонници са от района на Кония. Самолетите директно кацали на летището в Кония и оттам с автобуси, за които се твърди, че са дезинфектирани, а шофьорите със защитно облекло, били откарвани в общежитията под карантина.

Съседната на Кония област Кайсери също бе поставена под карантина.

"Тези дни вероятно ще бъдат най-рисковите в борбата срещу новия коронавирус, тъй като около 21 хиляди души от т.нар. "група с повишен риск" се завръщат на групи в Турция от поклонение в Саудитска Арабия. Рияд преустанови всички международни полети, но кой знае защо разреши на 21 хиляди турски граждани да се се завърнат в страната, макар че в Саудитска Арабия има заразени с коронавирус", коментира колумнистът Фатих Алтайлъ от Хабертюрк.

Увеличени са центровете за тестване на Ковид-19 - след Анкара и Истанбул, центрове са разкрити в Измир, Адана, Бурса и Самсун. Към действащите шест центъра имаме готовност да разкрием нови във всичките 81 окръга на страната, посочи проф. д-р Азап от специализирания научен съвет за борба срещу Ковид-19.

Според здравните власти на изследване се подлагат само онези, които имат симптоми на коронавирус и които са потърсили медицинска помощ. На този етап в частните болници не се извършват тестове, също така не всеки може да се подложи на изследване. Само лекарят е този, който, след като установи симптоми на коронавируса у лицето, назначава изследване.

В същото време се смята, че има и такива, които от страх не отиват на лекар. Има и случаи на избягали от изследване лица.

От понеделник, 16 март, около 18 милиона ученици и близо 7,5 милиона студенти в Турция не посещават учебните занятия. Първите до 31 март, а вторите до 7 април. Според представител на специализирания Научен съвет за борба срещу коронавируса вероятно ваканцията ще бъде удължена.

Турция затвори въздушното си пространство за 9 държави от Шенген - Германия, Франция, Испания, Норвегия, Дания, Белгия, Австрия, Нидерландия, Швеция и Гърция. А преди това с Китай, Иран, Ирак, Италия и Южна Корея, Азербайджан и Грузия.

Преди една седмица бе отменено движението на експресния влак Истанбул-София-Истанбул през ГКПП Капъкуле. На сухопътните ГКПП с България пътниците и шофьорите на тирове се контролират с термокамери.

На 16 март Турция прекъсна връзките с още шест държави - Великобритания, Швеция, Ирландия.

Затворени бяха барове, дискотеки, нощни клубове и увеселителни заведения във всичките 81 окръга.

Подобна мярка е била въвеждана само в периодите на военните преврати в Турция, твърдят наблюдатели.

Отначало препоръчителна, сега карантината стана задължителна за онези, които се завръщат от чужбина, независимо от коя държава, обявиха здравните власти.

Правителството разреши 12-седмичен служебен отпуск за майките заради принудителната ваканция. Редица големи фирми разрешиха на служителите си да работят от вкъщи.

Съдилищата отмениха насрочени съдебни заседания, с изключение на спешните случаи.

Общинският съвет в Одрин закри градския пазар на открито, който масово се посещаваше от българи и гърци в почивните дни.

Взетите досега мерки допринесоха в голяма степен за недопускане на паника. Усеща се обаче тревога и несигурност, както и очаквания, че ще има още случаи на заразени.

Магазините са заредени с хранителни стоки, не се наблюдава презапасяване, информираха от задругата на супермаркетите. Моловете работят нормално, някои на намалено работно време според посещаемостта.

Коронавирусът промени някои традиционни привички на турците. Една от тях е страстта да си правят барбекю на открито в парковете и градините.

Истанбулската община забрани барбекюто и пикниците на открито заради коронавируса.

Фактът, че коронавирусът се предава чрез допир, отказа турците от традиционния навик да се поздравяват, като допират бузите си, или младите да целуват ръка на възрастните.

Висшият съвет към Дирекцията по вероизповеданията /Диянет/ обяви, че лицата, които са били в страни със случаи на Ковид-19, може да извършват петъчната молитва, която се извършва в джамиите и е задължителна за вярващите, в дома си, без да ходят за това в джамията.

По-късно Диянетът изцяло отмени колективните молитви в джамиите, включително традиционната петъчна молитва.

В мегаполиса Истанбул през последните дни се наблюдават повече хора с маски на лицата и с ръкавици., включително в кафенетата някои слагат маски и ръкавици.

Здравните власти предупредиха, че пушенето на наргиле, което е широко разпространено, също крие риск от заразяване с коронавирус. Последва затваряне на кафенетата, продажбите на наргиле, ресторантите и др.

В аптеките в мегаполиса може да се закупят предпазни маски, въпреки че цените се увеличиха няколко пъти.

Турското правителство започна да прилага карантинните мерки още в края на февруари. Информацията за заразата се подава само от оторизирани лица.

В същото време обаче не са малко онези, които смятат, че властите крият истинското положение.

"Не знаем какво ще стане, ако заразените се увеличат, а мисля,че има такава вероятност", казва Мехмет Т., продавач на джиесеми в Истанбул.

Други пък смятат, че опасността се преувеличава, че Турция не е застрашена от епидемия на коронавируса заради пословичната склонност на турците към чистота.

Смята се, че Ковид-19 ще удари сериозно турската икономика.

В социалните медии се разпространяват зловещи сценарии за коронавируса.

Турското здравно министерство например трябваше да опровергае официално пуснат в социалните медии документ и да заяви, че е фалшификат. Във фалшивия документ, написан на официална бланка с гриф тайно, се твърди,че ще бъдат затворени всички работни места.

Водещ от екрана на Фокс ТВ призова населението да не вярва на всичко, което се пише или проповядва от самозванци, а да чете повече и да се съобразява с напътствията на медицинските лица.

Медиите в заглавия призовават хората да си останат в къщи, да избягват контактите с много хора, да излизат навън само в краен случай.

Голяма група популярни певци и изпълнители излязоха с публичен призив "Остани си в къщи, Турция".

Редица специалисти смятат, че със затоплянето на времето през следващите седмици и месеци разпространението на коронавируса може да бъде ограничено.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КгВ

    8 9 Отговор
    Само комунистите не сЪ страхуват! Ще бройм пилците на есен!!!

    Коментиран от #2, #6

  • 2 ТтТ

    10 16 Отговор

    До коментар #1 от "КгВ":

    Според мен най- не засегната икономика в свет е руската!? Да си зад дадът тоя въпрос феновете на световната конспирация!? Тоя път ще се затруднят!
  • 3 Behemoth

    8 24 Отговор
    Късно е всички ще изпукат! Константинопол е наш! ТИКВАТА Василевс !

    Коментиран от #22

  • 4 РЗС

    9 24 Отговор
    както вече разясних в други статии, вируса е пуснат от самите китайци. това е начин да се бетонират като най-голямата икономическа сила. Коя нация има най-много свои поданици по света - китайците. Какво ще стане, ако ги заразиш и ги пуснеш да ходят по света - пандемия. Какво ще направиш ти - ограничаваш заразата, като първи щам в твоето население, той е най-безобиден. Ще умрат няколко хиляди и това е. Изолация за месец. После икономиката ще работи на 101%. Какво става по света - заразата не се взима на сериозно, правителствата я пренебрегват. Заразата се разпространява, мутира и започва да убива все по-голям процент. Държавите изолират населението си. Ти си вече вън от изолация и работиш по 12 часа. Кой печели - китайците, коя икономика ще излети като ракети - китайската. От коя държава ще купува света в изолация - Китай. Кой купува поевтинялото злато на борсата - китайците. Кой печели най-много - Китай. Събудете се - не е трудно да се помисли

    Коментиран от #9

  • 5 Ердо

    10 6 Отговор
    Всички заразени са Гюленисти!
  • 6 Мислещ

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "КгВ":

    Налагащите комунистическа диктатура обвиняват в "комунизъм" несъгласните...
  • 7 Хасан

    6 2 Отговор
    Много съм притеснен! Незнам в аритметична или геометрична прогресия? Много калабалък ще се гътне с туй нещо! Направо много съм притеснен!
  • 8 Болница,,Радост,,

    6 0 Отговор
    Явно район Ломбардия е благоприятна почва и климат за разпространение на Коронавирус .Няма друго логично обяснение на големия брой смъртни случаи, както и района на град Ухан Китай.
  • 9 Той

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "РЗС":

    Ти провери ли цената на златото тези дни?

    Коментиран от #10

  • 10 РЗС

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "Той":

    аз съм стоков брокер, следя цените на всичко. Златото се търгува в момента за 1500 долара, беше 1700 долара преди 10 дни. Нефта е 25 долара в момента, толкова колкото беше през 90те. Има невероятен спад в цените на всичко на борсите. 8% надолу са акциите на английските и американските борси, 1.5% на китайските ще може ли някой да свърже двата края какво става? Хайде да опитаме да познаем коя държава първа ще направи ваксина против вируса, подсказвам с пет букви...

    Коментиран от #20

  • 11 Убавец

    9 7 Отговор
    затворете границите с Турция бе келеши

    Коментиран от #13

  • 12 гост

    7 13 Отговор
    В Турция до преди няколко дена нямаше заразени , ама турчина като разбра,че ще се раздават милиарди и набързо заразените станаха няколко стотин.
  • 13 гост

    11 3 Отговор

    До коментар #11 от "Убавец":

    Че защо да ги затварят , те не ги затвориха преди месец когато всеки разумен човек би направил точно тава за да прекрати заразата в България. Всичко е за пари колкото повече заразени в България толкова повече пари ще получат определен кръг от хора , а нас кучета ни яли ще мрем като пилци .
  • 14 Хасан

    10 9 Отговор
    Да направим Гърция лагер за бежанци ,без туй получиха 900 милиона евро помощ

    Коментиран от #15

  • 15 Goiko Mitich doide

    3 7 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Ти нали си антикомуняга русофоб и си за либерашна еуропа ???Ся нешо ми замясваш на Гръкофоб че си БЪЛГАРОФОБ НИ Е ЯСНО ФОБИЯТА ТИ РЕДЖЕП ИВЕДИШКА Е КЪМ ВСИЧКО ЩО НЕ Е МЮМЮНСКО.БРЕ АДАМ УРУСЧУ ГЪРЦИЯ Е ЛАГЕР ЗА ИЗБЯГАЛИ ОТ ТУРСИКИТО В СРАВНЕНИЕ С КОНЦЕНТРАЦИОННИЯ ЛАГЕР НАРЕЧЕН ТУРЦИЯ.ПОНТУСА РИЗЕ СИНОП ТРАБЗОН АРМЕНЦИ БЪЛГАРИ ГЪРЦИ АСИРИЙЦИ КЮРДИ ВСИЧКИ ВИ ПРЕЧАТ ОТ 60ГОДИНКИ СТЕ В ГРАЖДАНСКА ВОЙНА СЯ И ГЮЛЕНИСТИТЕ НЕ СА ВИ АРНИ.АМИ САМО ЗА 1ДЕНОНОЩИЕ ЗАРАЗЕНИТЕ СКОЧИХА ДВОЙНО УТРЕ ЦИФРАТА ЩЕ Е НАД 400 МИЙТЕ ГИ ТЕЯ РЪЦЕБРЕ В КОЧИНА ЖИВЕЙТЕ БАРЕМ ДОМУСА ДА ВИ Е ХЕЛЯЛ НЕ ДА СЕ КРИЕТЕ.
  • 16 КАСАПИНА

    1 8 Отговор
    Така наречените турци ще хрупат кравая
  • 17 Факти

    5 0 Отговор
    Турция доколкото разбирам затваря сухопътните си граници тази нощ в 24.00 часа с България и Гърция.
  • 18 Късно е, либе, за китка

    1 1 Отговор
    Сега .. късмет. Ей будали, когато всичко свърши, трябва да го обесите.
  • 19 гост

    2 4 Отговор
    Ееееиийй, много лъжат дьонметата бе....още преди няколко дни кмета на Анкара се изпусна и каза истинската бройка на заразените-1800 парчета..затова се е наложило спешно да изгонят студентите посред нощ от общежитията
  • 20 Гостенин

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "РЗС":

    👍👍👍👍👍малко думи,много истина .
  • 21 Osman

    6 3 Отговор
    85 милиона население в Турция и 98 заразени. 7 милиона население в България и 92 заразени плюс двама пукнали.

    Коментиран от #23

  • 22 Рико

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Behemoth":

    Константинопол е твой в твоите сънища😂😂😂
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Сънчо

    0 2 Отговор
    Ама и този ли се стреснал!Е, нали големи ги вадеше как в Турция вирус не прониква и те били по-смели и страшни от всяка епидемия!А сега-напълнил гащите!