Last news in Fakti

19 Март, 2020 07:49 1 518 4

Шотландия се отказва временно от референдума за независимост заради коронавируса

  • шотландия-
  • независимост-
  • референдум-
  • великобритания

Британският премиер Борис Джонсън вече изключи възможността да даде официално разрешение за повеждането на референдума

Шотландия се отказва временно от референдума за независимост заради коронавируса - 1
Снимка: Shutterstock

Шотландското правителство потвърди, че вече не планира провеждане на референдум за независимост тази година. Министърът по конституционни въпроси Майкъл Ръсел заяви, че плановете се отлагат заради пандемията от коронавирус.

Майкъл Ръсел от управляващата Шотландска национална партия каза, че този ход ще позволи на шотландското правителство да посвети цялата си енергия и ресурси за справяне със здравната криза. В писмо до британското правителство Ръсел пише, че референдум за независимост няма да бъде проведен тази година и призовава Лондон да наложи подобна пауза в преговорите с ЕС в процеса по Брекзит. Другите политически партии приветстваха решението за отлагане на референдума.

По-рано тази седмица първият министър на Шотландия Никола Стърджън призова активистите от нейната Шотландска национална партия да прекратят кампанията за референдума по време на кризата около коронавирус.

Британският премиер Борис Джонсън вече изключи възможността да даде официално разрешение за повеждането на референдума, от каквото Стърджън има нужда за да бъде законен. Много от висшите фигури в Шотландската национална партия са признали в частни разговори, че е много малък шанса референдумът да бъде проведен преди шотландските парламентарни избори следващата година.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ърт

    7 1 Отговор
    Дано Шотландия се отцепи от гнусната англия.

    Коментиран от #2

  • 2 среднощен

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "ърт":

    Дано ЕС не се разпадне...? Меркел говори за "солидарност" в Съюза...? Предстоят много тежки икономически и политически процеси в Европа...? Шотландия за сега "утихна" и е доста "раздвоена" в избора си...? Все пак зад "Английската корона" стои и САЩ, а зад "корона 19" - Китай...?
  • 3 странна

    1 1 Отговор
    демокрация имат в англия....ак може един референдум да е незаконен ако в него са участвали 70-80 % от хората и поне 55-60% са за ?? по принцип властта е на народа и народа стои над всичко...дори и конституцията защото конституцията се изработва от ограничен брой хора които могат да преследват интереси различни от тези на мнозинството. а това правителство да разрешава референдум е смешно ако това го иска народа....нали той е работодател на превителството !!!
  • 4 влос

    1 0 Отговор
    Гнусни англичани!Дано потъне целия остров,както предричат!!!