19 Март, 2020 10:21 6 085 38

СЗО похвали Русия за борбата с разпространението на коронавируса

  • русия-
  • коронавирус-
  • сзо-
  • световна здравна организация-
  • пандемия

По данни на руския оперативен щаб за контрол и мониторинг на ситуацията с Ковид-19 към днешна дата в страната има 147 вирусоносители

СЗО похвали Русия за борбата с разпространението на коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските здравни власти са добре подготвени, за да предотвратят евентуално разпространение на коронавирусната инфекция. Това заяви представителката на СЗО в Русия Мелита Вуйнович, пише "Известия".

Вуйнович похвалила по-специално професионално организираната дейност в Москва, насочена към социално дистанциране (social distance) на гражданското население с цел да се намали рискът от заболяване в местата с масово струпване на хора.

По данни на руския оперативен щаб за контрол и мониторинг на ситуацията с Ковид-19 към днешна дата в страната има 147 вирусоносители, посочва вестникът.

Болестта може да започне не само като простудно заболяване, но примерно с мускулна болка или пък да изглежда като чревно разстройство, пише "Московский комсомолец". Здравното министерство на Русия оповести в методически указания за лекарите нови данни за симптомите, предизвиквани от коронавируса според препоръки на експерти от СЗО и от центровете за контрол на заболяването в Китай, Европа и САЩ, информира изданието.

Тези първоначални симптоми може дори да не бъдат придружени с покачване на температурата, подчертава ведомството. Повечето пациенти с потвърдена диагноза обаче развиват картина на остра респираторна вирусна инфекция с висока температура, кашлица - най-вече суха, задух, мускулни болки, умора и др., се напомня в брошурата.

Руските здравни власти приканват болните да пият много течности - 2,5, дори 3,5 литра в денонощие и повече, ако няма противопоказания. При дискомфорт в стомашно-чревния тракт - да вземат ентеросорбенти, а при висока температура например парацетамол.

Вирусът от Китай променя подхода към изборите, заявява в заглавие "Взгляд". Електронният вестник разглежда френските местни избори през уикенда, когато на избирателите бил раздаван антисептичен гел, и първичните избори в САЩ, където в някои щати се гласува на улицата.

Насроченият за 22 април вот за промени в руската конституция, чийто инициатор бе президентът Владимир Путин, ще се състои само при благоприятна епидемиологична обстановка, припомня изданието думи на самия държавен глава. Според руски политолози, цитирани в материала, чуждестранният опит в организирането на избори може да се използва в Русия, а ситуацията поставя въпроса за дистанционно гласуване.

Евентуалната социална истерия може да бъде по-опасна от самия коронавирус, предупреждават руските специалисти.

Хиляди туристи от Русия са блокирани в чужбина заради мерките за борба с новото заболяване - "едни са принуждавани да напускат хотелите, други не ги вземат на борда, на трети направо са им анулирани обратните полети", отбелязва "Комерсант".

Руските власти се опитват да подпомагат тези хора, в ресорните ведомства действат денонощни координационни щабове. Но броят на страните, които си затварят границите и спират въздушния трафик, нараства с всеки ден, изтъква изданието.

След като Москва затвори границите, в Русия ще останат блокирани мнозина нелегални гастарбайтери, пише "Независимая газета".

Всекидневникът припомня указания на президента Путин за по-строг контрол върху мигрантите и описва инициативи, подготвяни от различни ведомства. Вътрешното министерство предлага да депортира мигрантите с вирусни инфекции, споменавайки Ковид-19 и още 15 опасни заболявания. Роспотребнадзор настоява да се разработи информационна система за медицински контрол върху пристигащите в страната.

Мигрантите наистина често са носители на заразни болести като туберкулоза. Мнозина обаче не желаят да се лекуват, избягват прегледи - за целта "просто купуват медицински справки" или пращат на свое място някой друг с подобна външност, обяснява експертът Галина Рогозина.

Предстоящи поправки в Трудовия кодекс на Русия ще осигурят възможност за нов работен режим - непълна дистанционна заетост, който ще даде възможност за официална трудова дейност на фона на пандемията, посочва "Известия".

Руското просветно министерство препоръча на училищата да обявят от 23 март триседмична ваканция или да минат на дистанционно обучение. Ще бъдат изместени датите за матури и ученически олимпиади, информира "Росийская газета".

Вече две седмици хората изкупуват дълготрайните храни от магазините в Русия по-бързо, отколкото веригите смогват да ги зареждат. Експертите обаче са убедени, че няма никакви обективни причини за видимо покачване на цените на дребно, камо ли за стоков дефицит, твърди московският официоз в друг материал.

Днес се очаква Държавната дума да гласува законопроекти, предвиждащи доста по-строги наказания за продажба на подправени лекарства и медицински изделия в интернет, четем в още една статия от "Росийская газета".

Московската патриаршия ще се подчини на италианските власти, решили да затворят всички обществени места в страната, включително православните църкви, и да спрат масовите прояви. Руската православна църква обаче няма намерение да затваря храмове в Русия или "принудително да намалява" броя на вярващите, които ще посетят великденските богослужения, пише "Труд".

Това заяви вчера началникът на отдела за външни църковни връзки в Московската патриаршия митрополит Иларион. По думите му "и по време на Великите пости, и за Великден ще има реални богослужения с реални енориаши", уточнява всекидневникът.

Преди две седмици руският "скандално известен протойерей Димитрий Смирнов" коментирал възможността да бъдат затворени православните църкви в Италия и напомнил на вярващите, че имат право да не се подчиняват на светските власти. Ако тяхно нареждане "противоречи на вярата ни, сме длъжни да го пренебрегнем", заявил свещеникът.

Според него при карантина вярващите биха могли да последват примера на първите християни и да се срещат за богослужения тайно, нощем, добавя "Труд".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русороб

    22 40 Отговор
    Мерките са добри, но лъжат за броя на заразените.

    Коментиран от #15, #19

  • 2 ⛦⛦⛦⛦🇷🇺🇷🇺⛦⛦⛦⛦

    38 19 Отговор
    Слава слава адмирации за президента Владимир Путин и администрацията от Кремъл слава слава...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 де факто

    16 65 Отговор
    Руснаците пуснаха вируса и разкатаха играта на целия свят.Единствената начин с който руснаците се "борят" с коронавируса е чрез лъжи и манипулиране на данните.Руснаците дори незнаят как да сложат диагноза за този вирус.Толкова са изостанали горките.Пневмонията последния месец в Русия е скочила с 37% !

    Коментиран от #11, #13, #27, #36

  • 6 Мммммм

    21 12 Отговор
    Водката е в основата на малкият брои заразени🥛🥛

    Коментиран от #18

  • 7 Дада

    6 29 Отговор
    Смях в залата
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пут

    12 28 Отговор
    СлаБа Рассии!
  • 10 Вашето мнение

    35 9 Отговор
    Това е ужасна новина за сороснята и аз ги разбирам отлично. Русия овладя бича на ес и сащ без никакви проблеми. Комунистически Китай също. Още по-лошо за всички гейгерберунгели в герберландия е, че в малка България има толкова броя заразени, колкото в огромна Русия. Слава на Путин и руския народ. Слава на героите.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Професора

    15 3 Отговор
    Бай Ганя нали е лъжец и си мисли че и всички други лъжат като него. Ще се окаже, че наистина не сте славяни турския ген си е оказал влиянието!
  • 13 Докажи

    15 3 Отговор

    До коментар #5 от "де факто":

    ги тези %, откъде ги имаш?

    Коментиран от #14, #21

  • 14 Вашето мнение

    14 4 Отговор

    До коментар #13 от "Докажи":

    Колкото вожда меу може да докаже % дето бълнува дементиралият му мозък. Сичкото гейгерберунгел е такова зло и нискочело създание.
  • 15 Зъболекар

    26 2 Отговор

    До коментар #1 от "Русороб":

    Боли ли ,боли ли когато Путин ви вади отровните зъбки един по един?!?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Грил

    19 1 Отговор
    Русия има най-добрите вирусологични ,микробиологични ,паразитологични лаборатории.В тях работят отлични лекари/микробиолози,вирусолози, паразитолози/.В момента работят заедно със френските лабораторни лекари и инфекционисти,също с китайски и японски медици.Съвместната им дейност ще доведе до намиране на ваксина.Критики към Русия , Президента Путин не променят истината за ниския брой носители на вируса-147 ,8-излекувани и 0 починали.

    Коментиран от #22, #24

  • 18 Гост

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мммммм":

    И черният горещ чай, който руснаците пият целогодишно и в огромни количества.А топлите напитки са добра профилактична мярка, а на болните облекчават симптомите.
  • 19 Хахо

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русороб":

    кажи ти колко са, нали знаеш?
  • 20 ЙВС

    4 12 Отговор
    Вирусоносителите са излекувани чрез стар, изпитан метод - евтаназия!

    Коментиран от #31

  • 21 Иван

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Докажи":

    От филма в главата му.
  • 22 Вашето мнение

    21 3 Отговор

    До коментар #17 от "Грил":

    Отличен анализ, само ще те допълня. Руснаците са водещи във всички области на науката не от вчера. За гейгерберунгела обаче, последния модел айфон, голямата плазма и западния антомобил са върха на сладоледа, но той не осъзнава, че тези предмети не променят жалкото му съществуване на офца.
  • 23 787

    4 16 Отговор

    До коментар #16 от "Вашето мнение":

    Най лошото е,че техния върховен вожд ни го пусна,затвори кепенците,гепа лекарствата и каза "Оправяйте се"! После ще прати 30 000 войника да броят колко сме останали!И ако още шава някой,бой с дроновете!

    Коментиран от #29, #35

  • 24 Гост

    20 0 Отговор

    До коментар #17 от "Грил":

    Добрите традиции на съветската медицина не са напълно изгубени. В Куба и Русия, въпреки, че нямат най-съвременната техника, се оказва, че разполагат с отлично подготвени медицински кадри.
  • 25 Шляхтиц

    14 1 Отговор
    Една институция да каже нещо хубаво за моята любима ВЕЛИКА РУСИЯ.
  • 26 Госあ

    8 0 Отговор
    Русия също има различен поглед от ЕС https://russiabusinesstoday.com/economy/russian-cold-medicine-sold-online-as-cure-for-coronavirus/ освен с навременното затваряне на границите
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 отново за пример

    10 1 Отговор
    Русия е велика!Ако не успея да емигрирам там ще я нося винаги в сърцето си.Емигрирането там е много трудно понеже доста е ограничено и контролирано със закони.
  • 29 Гост

    10 0 Отговор

    До коментар #23 от "787":

    Пусна ти го рижия, дето се хвали, че ще пусне и ваксина! На Робърт-Кох институт му трябват две години, а на краварите два часа! Айде ми кажи кой ложе да пусне ваксина за два часа, ако преди това не е пуснал вирус?!?! Ей така се забогатява-на гърба на починалите от твоя вирус! Наглост! Човекомразие и парилюбие!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 НКВД

    2 7 Отговор

    До коментар #20 от "ЙВС":

    Не, приложили са иновативното лекарство "Новичок"!
  • 32 Лукашенко

    4 6 Отговор
    Лукашенко каза : В Русия е пожар от коронавирус
  • 33 Гербер натовец

    3 6 Отговор
    Лошо, много лошо, просто ми пропада деня, а и седмицата, като чуя нещо такова за Русия. Като гербер натовец съм възпитан да мразя всичко руско и да боготворя всичко американско. Ужасно се чувствам при такива новини. Знам, че цяла България се чувства зле. Все пак ние единодушно влязохме в НАТО. Дано отмине депресията...
  • 34 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    " КУ ОВАДИС ДОМИНЕ " !!!
  • 35 Geo

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "787":

    http://www.centerforhealthsecurity.org/event201/scenario.html

    Ето кои го пусна вируса - чети и ако можеш мисли но едва ли.
  • 36 Капитан Петко Войвода

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "де факто":

    Да го набия у лайновоза на майкати .............
  • 37 ДедоДъррр

    2 1 Отговор
    В Русия твърдо управлява Путин,
    путьовци командват из България!
  • 38 крот

    0 0 Отговор
    Русия извежда гражданите от град Ухан на военен самолети