Last news in Fakti

20 Март, 2020 15:55 8 620 34

САЩ: Пандемията може да продължи 18 месеца

  • сащ-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • зараза

Възможно е да има недостиг на продукти

САЩ: Пандемията може да продължи 18 месеца - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

План на федералното правителство на Съединените щати за борба с коронавируса предупреждава, че пандемията „ще продължи 18 месеца или по-дълго“ и може да включва „множество вълни“, което ще доведе до недостиг на стоки.

Планът от 100 страници предупреждава, че ще е нужна безпрецедентна реакция и специални президентски правомощия за мобилизиране на частния сектор. Сред мерките е задействаният Закон за военновременното производство от 1950 г., който разрешава на държавния глава да задължи американската индустрия да увеличи производството на консумативи от първа необходимост - като респиратори и защитни облекла за здравните работници, предаде Би Ти Ви.

„Възможно е да има недостиг на продукти за здравеопазването и спешните служби“, предупреждават експертите. „Това включва диагностика, медицински консумативи, лекарства и персонал." Според плана „държавните и местните власти, както и инфраструктурните и комуникационни канали, ще работят под постоянен стрес и могат да станат по-малко надеждни.“ Планът, подготвен „само за вътрешна употреба, а не за публично разпространение“, е бил предоставен на американския вестник „Ню Йорк Таймс“ в момент, когато президентът Доналд Тръмп увеличи усилията за справяне с разпространението на вируса.

След дълго подценяване на ситуацията, казвайки, че по чудо ще изчезне, преди седмица Тръмп обяви национално извънредно положение заради коронавируса. Голяма част от плана има бюрократичен характер, описва координацията между агенциите и действията, някои от които вече са предприети, като затваряне на училищата и отмяна на големи публични събития. Сенатори от Демократическата партия обаче призоваваха за по-агресивни стъпки. „Отговорът на администрацията досега не съответстваше на спешността, която изисква кризата, и все още има стъпки, които можете да предприемете, за да смекчите щетите“, написа в писмо до Тръмп сенатор Боб Менендес, демократ от Ню Джърси.

Друго писмо, изпратено миналата седмица от 57 членове на Демократическата партия, дава подобни препоръки: „По време на Втората световна война страната ни се адаптира към нуждите на времето да произвежда големи количества бомбардировачи, танкове и стоки, които да помогнат за преодоляване на кризата. Ние знаем какви са изискванията на нашето време и трябва да действаме сега, за да отговорим на тези искания.“ В отговор Тръмп затегна мерките със специален закон. Приет през 1950 г., малко след като американските войски отиват на война, защитавайки Южна Корея срещу инвазия от КНДР, Законът за военновременното производство се основава на правомощия, използвани по време на Втората световна война. Текстът упълномощава президента да изисква от предприятията да приоритизират и приемат договори, необходими за национална отбрана.

През годините обхватът му се разширява, за да включи и национални извънредни ситуации. Президентът може да прави директни заеми или гаранции за заем и да поеме ангажименти за закупуване, субсидии или други стимули, за да накара индустрията да помогне в условията на криза. Въпреки всичко направено досега, „разпространението и тежестта на COVID-19 ще бъдат трудни за прогнозиране и характеризиране“, се казва в правителствения план. Основното предупреждение в него е за „значителен недостиг за правителството, частния сектор и отделните потребители в Съединените щати“.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 къде ви е американското производство

    39 12 Отговор
    Молете се за комунистически Китай защото вие нищо полезно за света не произвеждате.

    Коментиран от #14, #16

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бени Хил

    14 0 Отговор
    М-да ! Отворете Ютуб-а и изгледайте клипчетата с Бенджамин Фулфорд. Там всичко е описано...защо,какво,как!
  • 5 Пенчо

    16 1 Отговор
    Триесе месеца направо
  • 6 Интендант

    27 5 Отговор
    САЩ да си гледат ислямска държава.... Световната икономика вече не е тяхна работа

    Коментиран от #32

  • 7 Стига бе

    22 0 Отговор
    нали вчера Тръмп обяви,че всеки момент САЩ ще пуснат ефективно лекарство а сега отправя послание с което слага край на всички очаквания кризата да приключи скоро.
  • 8 бай Дончо

    24 5 Отговор
    койт е прайл вирОса знае най-добре
  • 9 якхий

    18 4 Отговор
    "План" на ФАЩ предвижда пандемията да продължи 18 месеца и да бъдат избити 33 милиона души на планетата, а защо не и повече!

    Коментиран от #29

  • 10 Един

    16 3 Отговор
    Гледайте заразно зло и ще ви се изяснят нещата
  • 11 мани мани

    9 5 Отговор
    супер! искам 10г. да продължи :)
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Димитър

    7 32 Отговор

    До коментар #1 от "къде ви е американското производство":

    Ей руско зомби САЩ са номер едно като икономическа сила в света и номер едно във военната област. Номер едно са в технологиите и ноу хауто. А най големите крадци на западни технологии и ноу хау са Китай и Русия. Засрами се от 1500 годишната история на България. Не бъди жалка руска марионетка, а бъди горд българин европеец.

    Коментиран от #20, #34

  • 15 Дижитъл Енемъл

    15 4 Отговор
    Там може да продължи 18 месеца но в малки държави като България ще продължи най много 6 месеца даже по малко. След изчезването на вируса трябва мерките да се стегнат и да не се пропусйкат чужденци в страната!

    Коментиран от #33

  • 16 Джони

    2 11 Отговор

    До коментар #1 от "къде ви е американското производство":

    Имаш много поздрави от китайския комунистически вирус. Както и от китайските компании и фирми залели Европа, а от там и заразата на европейците от китайския вирус.
  • 17 Джони

    1 9 Отговор
    Имаш много поздрави от китайския комунистически вирус. Както и от китайските компании и фирми залели Европа, а от там и заразата на европейците от китайския вирус. Най големия произведител на ниско качествени стоки и кич в света са китайците. Европа и САЩ трябва да се събудят и да вземат мерки срещу агресивната китайска политика.
  • 18 Том Сойер

    19 1 Отговор
    Там може да продължи и 18 години . Хигиената е нулева. Щом се лекуват с марихуана и се запасяват с оръжие - всеки да си прави сметката колко им е акъла и доверието в службите !
  • 19 Бесен Язовец

    16 2 Отговор
    Краварите са изтрещели тотално! 18 месеца дори по дълго??не е лесно да си неграмотник песимист с ментални отклонения.Явно искат да вземат и кашетата на хамбургеровата нация.
  • 20 Санта Барбара

    15 5 Отговор

    До коментар #14 от "Димитър":

    Номер едно в кое ? В производството на памперси ? То се вижда че по време на криза са пунта мара . Молят се на германците да им направят ваксина. Изпуснаха вируса пък даже ваксина не подготвили ! Сега с техните камъни по тяхната грава.
    Язък за индианците , Ще ги ликвидират напълно.
  • 21 Бесен Язовец

    18 2 Отговор
    Явно в Кравария за да шиеш маски за лице и защтитми облекла трябва да си завършил космонавтика или ядрена физика или може би ги шият на ръка!!! 😁😁😁МОЛЯ СТОЙТЕ СИ ПО ДОМОВЕТЕ ЛУДИТЕ НАВЪН УПРАВЛЯВАТ СВЕТА!!!!
  • 22 Психиятъра

    11 2 Отговор
    Луда крава в обора вдига олелия!
  • 23 така така

    8 1 Отговор
    .. а може и завинаги. Както каже тиквата слънце.
  • 24 Империя

    13 2 Отговор
    Тия американци вече прекалиха много.Пуснаха вируса да навредят не само на Китай а и на целия свят. Те са враг на всички.Защо не се обединят всички силни държави и да изолират веднъж завинаги.Те винаги ще правят зло на целия свят,само и само те да са добре
  • 25 USA

    1 10 Отговор
    USA.... USA.... USA....
  • 26 Нострадамус

    6 0 Отговор
    Не напразно в Атланта - USA се въпръжават с автоматично оръжие. Очакват мародерски банди!
  • 27 документите

    0 1 Отговор
    10 пъти по смъртен е ковид-19 от грип в Австраалия преди 6 мессеца. Но още няма излекуван българин от ковид-19, тестово. Но нелекуван ковид-19, е 100% смъртоносен. И като се срине системат от пре много болни, ще е факт. Но нелекуван ковид-19, е 100% смъртоносен. И като се срине системат от пре много болни, ще е факт. Лабораторно потвърдените случаи на заразени са 272 000, а смъртните 662, грипът за 6 меесеца в Австраалия 2019г. А Италия 1000 човека за месец от коронавируса, при крути мерки и лечение.
  • 28 слаботоков

    8 1 Отговор
    СЛАВА НА РУСИЯ!
  • 29 Geo

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "якхий":

    Сценария е разигран още преди китайците да са чували за вируса и е точно 18 месеца и 65 милиона жертви.

    http://www.centerforhealthsecurity.org/event201/scenario.html

    Та вие си правете заключения от къде се появи вируса.
  • 30 Басри Алиев

    0 0 Отговор
    Вируса е създаден чрез сугестия СВИШЕ,и е с определена цел.Онова което ни следи и ни праща определености е резонанса на Шуман....
  • 31 волен сидеров

    1 0 Отговор
    да,като подхвърляте заразата ту тук ту там още толкова време.дано всички американци да ва утрепе щото го пуснахте туй нещо-демократите особено
  • 32 Е как нищо

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Интендант":

    произвеждат екологично зелено .
  • 33 Dano Dano

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Дижитъл Енемъл":

    Dano da si prav!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.