Last news in Fakti

21 Март, 2020 06:30 54 900 63

"Всичко е наред". В Италия: триаж и лъжи за болните от коронавируса пациенти

  • италия-
  • ломбардия-
  • коронавирус-
  • пандемия

Когато докторите се обаждат, те се стараят да не дават напразни надежди

"Всичко е наред". В Италия: триаж и лъжи за болните от коронавируса пациенти - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

По това време, докторите от интензивното отделение на болницата "Сан Донато" (San Donato) звънят на роднините, за да ги информират за състоянието на 25-те болни от коронавирус в тяхното отделение, които са в критично състояние, упоени и с поставени тръби в гърлата, за да могат да дишат. Обедните часове преди са били време за свиждане в тази миланска болница. Но сега, когато страната се бори с епидемията от коронавирус, която вече отне живота на над 3000 души, посетители не са разрешени. И никой в Италия вече не напуска дома си.

Когато докторите се обаждат, те се стараят да не дават напразни надежди. Те знаят, че всеки един от двама пациенти, поразени от тази зараза, които са под интензивни грижи вероятно ще умре.

Докато епидемията от Covid-19 се разпространява и заразата прогресира, нуждата от легла постоянно нараства, особено заради дихателните проблеми, до които болестта може да доведе. Всеки път, когато се освободи легло, двама анестезиолози се консултират със специалист-реаниматор и интернист, за да решат кой следващ пациент да заеме леглото.

Възрастта и придружаващите заболявания са важни фактори. Но също така е важно и дали пациентът има семейство.

"Трябва да имаме предвид дали по-възрастните пациенти имат семейства, които могат да се погрижат за тях, след като напуснат интензивното отделение, защото те ще имат нужда от помощ", казва Марко Реста, който е заемстник директор на интензивното отделение в болница "Сан Донато".

Дори и да няма никакъв шанс, посочва той, трябва „да погледнем пациента в очите и да му кажем: всичко е наред. И тази лъжа те съсипва".

Най-опустошителната медицинска криза в Италия след Втората световна война принуждава лекари, пациенти и техните семейства да взимат решения, които, според Марко Реста, бивш военен лекар, не му се е налагало до взима дори по време на война.

Реста казва, че 50% от приетите в интензивните отделения пациенти с Covid-19 умират, в сравнение с обичайна смъртност от 12 – 16% за интензивните отделения в цялата страна.

Докторите предупредиха, че Северна Италия, където здравната система е оценена като една от най-ефективните в света, е предвестник на кризата, която вирусната зараза ще донесе на света. Епидемията, която засегна първо северните райони Ломбардия и Венето, постави на колене болничната система и подложи екипите на интензивните отделения на колосално напрежение.

В рамките на три седмици, 1135 души са имали нужда от интензивни грижи в Ломбардия, но в региона има само 800 болнични легла, предназначени за това, според Джакомо Грасели – завеждащ интензивното отделение на болница "Поликлинико" (Policlinico) в Милано, която е отделно от "Сан Денато". Грасели координира работата на всички интензивни екипи в Ломбардия.

Подобни дилеми не са новост в медицинската професия. Когато лекуват пациенти с дихателни затруднения, лекарите от интензивните отделения винаги оценяват шанса им за възстановяване преди да предприемат интубация – инвазивна процедура, която включва поставяне на тръба в устата и надолу в гърлото и дихателния тракт.

Но този голям брой на пациентите означават, че лекарите трябва да избират по-често и по-бързо кой има по-голям шанс за оцеляване – избор, който е особено сложен в католическа страна, която не позволява евтаназия и където населението, според Евростат, е най-застаряващото в Европа, като един от четири възрастни е на или над 65 години.

„Не сме свикнали с такива драстични решения“, казва Реста, 48-годишен анестезиолог.

Италианските лекари казват, че при толкова възрастни пациенти с Covid-19, които проявяват дихателни проблеми, те не могат да дадат шанс на онези, за които има слаба надежда за възстановяване.

Алфредо Визиоли, на 83 години от Кремона, е бил един от тези пациенти. Когато му поставят диагнозата, живее активен живот, у дома с немската си овчарка Олаф, която семейството му е подарило. Грижел се за 79-годишната си съпруга Илеана Скарпанти, която претърпяла инсулт преди две години, казва внучката му Марта Манфреди.

Отначало той има само треска от време на време, но две седмици след като му е поставена диагноза Covid-19, той развива белодробна фиброза - заболяване, в резултат на увредена и наранена тъкан на белите дробове, което затруднява дишането.

Лекарите в болницата в Кремона, град с около 73 000 жители в района на Ломбардия, е трябвало да решат дали да го интубират, за да му помогнат да диша.

"Казаха, че няма смисъл", споделя внучката Манфреди.

Самата Марта отбелязва, че би искала да можеше да държи ръката на дядо си, докато той спи упоен с морфин преди да умре.

Сега Манфреди се притеснява за баба си. Илеана също е заразена с Covid-19 и е в болницата, въпреки че реагира добре на респиратора, който ѝ помага да диша. Никой не е казал на Илеана, че съпругът ѝ е починал.

Координаторът за интензивно лечение в Ломбардия - Грасели посочи, че смята, че досега всички пациенти с разумен шанс да се възстановят и да водят приемаливо качество на живот са били лекувани. „Преди, за някои хора бихме казали „нека им дадем шанс за няколко дни”. Сега трябва да бъдем по-строги", добави той.

Този медицинси триаж се случва и извън болниците (б.р. процес на разпределение (сортировка) на пациентите, чрез определяне на медицински приоритет, в зависимост от степента на спешност и необходимите на пациента диагностика, лечение или транспорт).

В петък кметът на Фиденца, град съвсем близо до региона на Ломбардия, забрани достъпът до местната болница за 19 часа. Болницата е била пълна с пациенти, които са болни от Covid-19, и болничният персонал е работил в продължение на 21 дни без почивка. Целта на затварянето на болницата била тя да може да продължи да функционира, но това означавало за някои хора „че са починали у дома си“, каза кметът Андреа Масари.

Новият коронавирус се появи за първи път в Италия през януари, но епидемилогичното огнище избухна през февруари в малкото градче Кодоньо, на около 60 км югоизточно от Милано. Някои медицински експерти смятат, че заразата може би е била пренесена от някой, който е пътувал до Италия от Германия.

Властите в Рим взеха бързо решение Рим да изолира северната част на страна, като първоначално блокира и въведе карантина в 10 града в Ломбардия и един във областта Венето. Но това не спря вируса. В рамките на една седмица 888 души са били положително тествани за болестта, а 21 са починали. Случаите започнаха да нарастват експоненциално. Първо бяха ударени малките градове, което незабавно натовари малките болници.

От миналата седмица Италия навлезе в пълна самоизолация. Затворени са всички училища, офиси и служби и беше наредено на всички да останат у дома, ако нямат убедителна причина да останат у дома си. Мерките, които се следват и от другите европейски страни, са насочени към спиране на разпространението на коронавируса.

Италианските власти са особено загрижени да забавят появата на вируса в Южна Италия, която има много по-слабо финансирана система от северната част на страната.

Частните болници обикновено са предназначени за платените пациенти, но правителството им нареди да осигуряват безплатно медицинско обслужване на заболелите от Covid-19. Болницата "Сан Донато", която е частна собственост, изпраща на място анестезиолози и други специалисти в най-зле засегнатите градове. Четвърта и пета година студенти по медицина бяха повикани да помагат в болниците. Кардиолози бяха изпратени в спешните отделения и отделенията за Covid-19.

Сега почти всичките операционни в региона на Ломбардия са превърнати в интензивни отделения, каза Грасели – координатор на интензивните грижи. Болничният персонал работи извънредно. Някои заместват заразените си колеги. Пациенти се местят от едно населено място в друго.

Според Грасели, по принцип съотношението на медицинските сестри спрямо пациентите в интензивните отделения в региона е било едно към две. В момента се пада по една медицинска сестра на четирима или петима пациенти. „Тотално сме реорганизирали болничната си система“, посочва той.

Всички заразени хора, които пристигат в болница, изпитващи проблеми с дишането, получават кислород, казва Грасели. Въпросът е до каква степен - и за колко време - да се запазят изкуствено дишащите.

Хората с по-леки проблеми с дишането са свързани с външна машина с маска или, ако пациентът не реагира, с лицева каска. Ако състоянието им се влоши, лекарите трябва да решат дали да ги приемат в интензивно лечение, където ще бъдат интубирани.

Но има проблем: Интубирането може да наложи увреждане на тялото, особено за по-възрастни пациенти, казва Грасели. Дори ако възрастните хора оцелеят, много от тях могат да развият други проблеми, като трудности с ходенето или когнитивни затруднения.

Масовата карантина на населението в Италия добавя емоционален стрес към страданията. Членовете на семейството нямат право да пътуват в линейките с роднините си, а инфекциозните отделения с пациенти с коронавирус са затворени за всеки, който не е лекар или пациент.

Някои пациенти, които не се нуждаят от интензивна грижа, се чувстват затворени в препълнените отделения.

Бившият военен лекар Реста казва, че положението в Ломбардия е по-лошо от войната в Косово през 1999 г., където той служи във въздушен спасителен екип, който превозва пациенти от Албания до Италия.

Винаги, когато пациент с коронавирус е приет в неговата болница, той казва, че служителите пишат имейл на близките му, като ги уверяват, че техният близък ще бъде третиран „като част от семейството“. Болницата се опитва да активира система за видеоконферентни връзки, така че пациентите да могат да виждат своите близки по време обажданията в 13:00 часа.

Лекар, а не роднина, често е последният човек, който умиращите пациенти от Covid-19 виждат.

Близките и роднините не могат дори да се доближат до ковчезите от страх да не се заразят....


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    124 31 Отговор
    През 80-те години, в италианските аптеки 70 %от лекарствата по аптеките са били безполезни, за да печели мафията, така че очаквам тука положението да стане още по страшно, щото държавата е мафия, доста ще оредеем,

    Коментиран от #4

  • 2 ефтаназия с фанта

    31 8 Отговор
    Нов безалкохолен коктейл. Публикувано във факти.бг:'' която не позволява ефтаназия и където...''
  • 3 Реално

    139 15 Отговор
    То със това"всичко е наред" и доста бавната реакция на Евро-парламента дойдохме до тук-хиляди жертви...Докато евро-бюрократите се чудеха и чешеха репите какво да се прави-европейците вече умираха.Четох един експерт от Канада който каза така-Добре че вируса тръгна от Китай-а те взеха много бързо адекватни мерки.Ако беше тръгнал от Европа-сега вече жертвите сред европейците щяха да са стотици хиляди.Виждайки какво става в Китай,евро властите допуснаха престъпно пренебрегване на опасноста."....

    Коментиран от #6, #47

  • 4 Бай Кольо

    28 20 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    От каде имаш тази информация от Ванга ли?

    Коментиран от #12, #13

  • 5 Алфа Вълкът

    63 24 Отговор
    Истинско реалното в случая е, че ЕС са изчислили тези неща - и загубите, и печалбите много преди да вирусът да удари Европа. Испания следва стъпките на Италия и вероятно ще я изпревари по смъртност. Италия е една практически фалирала държава с най-застаряващото население в ЕС. Испания е с най-дълга продължителност на живота в ЕС с външен дълг е почти равен с БВП. По -10000 пенсионера ще е глътка въздух за двете страни. Вероятно ще има и втора вълна зимата, докато създадат ваксина и намерят ефикасен начин за лечение. Догодина по това време очаквай овладяване на вируса.
  • 6 Реалист

    96 29 Отговор

    До коментар #3 от "Реално":

    Всичко е наред, вируса е пуснат на определена дата и ще бъде спрян на определената за това дата. Реакцията на ЕС, не бюрократична, а съвсем запланувана.

    Коментиран от #10

  • 7 дано

    51 12 Отговор
    европейците разберат , че без ес да стане федерация съюза си остава един икономически съюз ...разделен...който не може да подобри и гарантира по-добър живот на хората. без реални правомощия от брюксел не могат да принудят страните да помагат една на друга,не могат да въведат общи мерки по защита било то от болести или от агресори.

    Коментиран от #22

  • 8 Пацо

    107 14 Отговор
    Китай е изпратил 300 лекари плюс всичко необходимо.
    Куба изпрати 53 лекари и сестри.
    Къде е Европа. Къде е Америка.
    Всичко това поражда много въпроси. Тези въпроси след като премине тази гадост трябва да получат отговори.
    Ние сме друга бира. И е още по сложно....

    Коментиран от #14, #16, #18

  • 9 Пако

    103 21 Отговор
    Браво,колкото по-голяма е статията,така със
    сигурност ще се постигне желаният ефект,и
    поне аз съм вече напълно “убеден” че, в Италия
    положението е “трагично”.
    Един въпрос към “новинарите”—Вие,наистина
    ли мислите,че сме идиоти(а идиоти сме,защото
    ви четем простотиите).Онзи ден ни “осведомявате”как колони от военни камиони
    извозват трупове.Вчера ни “осведомявате”че,
    в Италия вече са открили лекарство и,че вече
    е овладяна болестта.Днес ни “осведомявате че,
    в Италия положението е апокалиптично,ее....
    на дедовеца си ли да вервам,или на киека на
    тъпана......
  • 10 Пако

    45 11 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    Така мисля и аз,и в горният ми коментар се
    опитвам да го кажа......
    Радвам се че,има и трезво мислещи хора.
  • 11 На Бай Кольо баткото

    78 19 Отговор
    Предлагам, всички които сме над 65 да вземат да ни ефтаназират. Така хем ще подобрят статистиката за починалите от корона вируса на България, хем ще помогнат на пенсионната система.
    Може да го направят хуманно, с пожарникарска пяна, по-Борисовски!

    Коментиран от #43

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гаспачо

    13 17 Отговор

    До коментар #8 от "Пацо":

    Кажи ни нещо за Турция, Катар. Къде са те? Велики и богати ислямски страни..
  • 15 2020

    66 20 Отговор
    Коронавирус е само един експеримент в световен мащаб за да се види как ще реагират държавите, правителствата и най-вече самите хора. Целта им е да въведат хората в дигиталния свят, дигитални пари, да ципират хората (като всяка една стока с неин баркод) и най-вече да прекъснат връзката между стари и млади! Когато хората са с чип, тогава контрола ще е лесен! В името лекарството ще има цифрата 2020!

    Коментиран от #32

  • 16 Дон Чико

    99 16 Отговор

    До коментар #8 от "Пацо":

    В сърцето на Европа е мор, а евросъюзчето гледа безпомощно отстрани, дъртаците в Европарламента обсъждат глупостите си и това е. Напълно безполезна организация, даже вредна, създаваща само бюрокрация. Единствената компетенция на евросъюзчето са кривината на краставиците и бананите, правата на обратните, разни животинските видове и ... за друго не се сещам. За също е мафията добре да усвоява милиони.
  • 17 мани мани

    104 13 Отговор
    Няма хинин, няма пеницилин и ето ти пандемия... От 20г. ги няма... Изтеглиха ги и ги спряха. Защо? За да може от 2002г. да стават пандемиите. Но отначало 2002/3 не им се получи, но после взе да им се получава... А сега най-вече. Вижте картата и там 'дето има най-малко случаи, то значи си имат от старите илачи и дори си ги произвеждат. А ние сме глупаци!

    Коментиран от #24, #57

  • 18 Госあ

    11 28 Отговор

    До коментар #8 от "Пацо":

    Аааа германците са си окей, имат си маски, тестове и препарати. А Китай са длъжни, даже са закъснели ! 🤣🤣🤣

    Коментиран от #33

  • 19 Не я мисли Италия

    27 5 Отговор
    Така или иначе беше аутсайдер. Друг беше фаворитът. Той вече гони отблизо. Голяма конкуренция, но Турция със 145 000 болни турци, сигурно скоро ще изпревари Италия.
  • 20 1944

    50 1 Отговор
    гьобелс можеше много да научи за пропагандата...
  • 21 Факт!

    28 24 Отговор
    Италианците по жабарски преекспонират.Доказаха се като некадърници.
  • 22 Факт!

    24 29 Отговор

    До коментар #7 от "дано":

    Няма как да стане испанците и италианците са си цигани нищо общо с коравите северни викинги.Как ще станат една федерация.Виж че италианската част на Швейцария е потънала също на другите нищо им няма.Немците и французите си имат собствени лекарства и си лекуват хората.

    Коментиран от #34

  • 23 незнайко

    26 7 Отговор
    Близките и роднините не могат дори да се доближат до ковчезите от страх да не се заразят.... Нали вируса умира след няколко часа ако не е в организма ? Значи този вирус се храни и от ТРУПОВЕ защото ги кремират !!! Ако е така тешко ни и горко !!!
  • 24 незнайко

    33 4 Отговор

    До коментар #17 от "мани мани":

    Замислих се над това което сте написал и съм склонен да Ви повярвам. Забраната дойде от ЕС и ние ЧИННО се подчиняваме !!! Има и доста други лекарство спрени от производство КОИТО СА БИЛИ СУПЕР ЕФЕКТИВНИ !!! ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА БЯЛОТО В ОЧИТЕ СИ И АКО ТО Е ПОСТОЯННО ЗАЧЕРВЕНО ОТ МИНИ КАПИЛЯРИ ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ КАПКИТЕ ПОМАГАЩИ ЗА ТОВА НЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ !!!
  • 25 Лично мнение

    67 13 Отговор
    Докато не чуя истината за Италия от някой личен мой приятел или познат на ниого не вярвам. Считам статията за поръчкова за всяване на страх.

    Коментиран от #31, #38, #55

  • 26 Потапяйте са в бъчви с ракия

    30 6 Отговор
    За 2 седмици и дишаите с шнорхил😂😂😂
  • 27 Джони Инглиш

    41 13 Отговор
    Информацията е силно изкривена и манипулирана, в Италия към статистикта за поччиналите прибавят и починалите от старост и други заболявания, т.е при 400 починали от "коронавирус", реално около 80 наистина са починали в следатвие на заболяването!
  • 28 Айде пак

    22 4 Отговор
    Анатолиии, заигравката в заглавието, ама никак не ти прави чест!
  • 29 Завърнал се от Оня свят

    72 0 Отговор
    Бил съм близо до смъртта и то няколко пъти и винаги максимално съм се мобилизирал без да се подавам на отчаянието и страха ! В стаята в Пирогов където лежах останах жив само аз от 4-ма болни ! И знаете ли кое ме спаси ?! Правех лицеви опори в леглото , но не се давах ! Защо ви казвам всичко това ?! Запомнете ! Духа е това което крепи тялото ! Предадеш ли се , мъртав си !
  • 30 Що пишете глупости

    34 4 Отговор
    Статията ви е пълна с нелепи и безсмислени изрази, директни грешки при превода и личи потресаваща некомпетентност, когато превеждате специлизирани материали. "Интубацията НАЛАГА УВРЕЖДАНЕ НА ОРГАНИЗМА" - бих искал Анатоли Стайков да ми го обясни на майчиния си език, който от неграмотния и неточен превод разбирам, че не владее!
  • 31 АЗ...............

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Лично мнение":

    Аз живея от 20 години в Италия, но преди седмица администратора ви ми показа произхода си, а аз му обещах да не му мътя повече водата. Ако искаш пиши ми на [email protected]
  • 32 Дългия

    5 23 Отговор

    До коментар #15 от "2020":

    Експеримент ама Китайски! Това не им е първия експеримент!
  • 33 Фейк

    22 6 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    Кой те излъга,че германците са в ок?Там ли си?Защото аз съм.Къде има маски,дезинфектанти,а лекарства имаш ли идея как се вземат?Преглед при лекар?А при специалист си записваш час още преди вируса месеци напред.И погребенията чакаш седмица-две,може и месец даде чака ред.Пишете и сравнявате без да имате идея или представа
  • 34 До 22

    10 16 Отговор

    До коментар #22 от "Факт!":

    Абсолютно съм съгласен с теб.Италианците и испанците са точно като етноса-липса на хигиена,мизерници, нечистоплътници.Може би за това плъзна заразата.

    Коментиран от #39

  • 35 Чума

    5 15 Отговор
    Виросът е прехвърлен насам още от Марко Поло! За да накаже фашистките даржави! Не е странно, че получават помощ от комунистически Китай! И от Куба!
  • 36 Мики

    18 0 Отговор
    Братчета, тотално сте изтрещели:>)
  • 37 Мики

    9 0 Отговор
    Чума,ти си директно за лудница. Няма психо,няма нищо_право там без право на помилване;)
  • 38 Хайл

    22 2 Отговор

    До коментар #25 от "Лично мнение":

    Вчера бях там-точно в този район-само кафетата не работят а хора си се разхождат,спортуват,майки с колички видях...всичко което се пише е за всяване на страх и паника...абе някой прави много пари
  • 39 Олеле...честита баня!

    30 4 Отговор

    До коментар #34 от "До 22":

    В Италия не знам,но тук в Испания хората поддържат висока лична хигиена .Преди да говоим с презрение за другите, да погледнем в собствената си кочина. Между другото ,правителството извади двеста милиарда за справяне с пандемията и последиците, на които ти " умньо" дори нулите не можеш да преброиш. Не ги мисли испанците,здравната им система е една от най -добрите в света ,на светлинни години напред от нашата. Бъди здрав.
  • 40 стига вече

    33 6 Отговор
    Престанете да всявате паника с лъжите си. Всичко около този грип е една голяма измама. Починали хора от незнам си какво....ама се раздухва от коронавирус,че умрели....
  • 41 Хахаха

    16 1 Отговор
    Сега психоболници правят на инфекциозни, а след като премине всичко това, ще трябна инфекциозните да правят на психоболници.
    Време е да излязат не само вирусолозите по екраните на ТВ, а и психотерапевтите. За да нямат нужда хората от психиатрите , в последствие.
  • 42 Хитър Петър

    4 1 Отговор
    Строги забрани - от умрял писмо...
  • 43 Дедо,

    20 0 Отговор

    До коментар #11 от "На Бай Кольо баткото":

    пий си ичкията и дръж бабичката за ръката.
    За натам ред няма,на кой к'вото му е писано,
    никой от нас не желае старите хора да си отиват
    от вируси,еле па такива "дизайнерски"!
  • 44 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 3 Отговор
    Eтo eднa зaдaчкa зa завършилите 6 клac: При cрeднa прoдължитeлнocт нa живoтa в Италия 82,54 гoдини, тo кoлкo души щe умрaт зa 1 гoдинa, a зa eдин дeн? /Брoй нa нaceлeниeтo 60 670 000 души/.
    Oтгoвoр: 726 239; 1988
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Джафер

    11 4 Отговор

    До коментар #3 от "Реално":

    Благодарение на :демокрация,права на човека ,глобализъм сме на това дередже .Докато ги има тези извратени понятия няма да има ред и спокойствие в Европа
  • 48 Осмият.

    16 8 Отговор
    Какво ако:
    1. Медията ви вкарва в болницата, втълпявайки ви измишльотина, на която вярвате като хипнотизирани овце?
    2. Какво ако започнете да гледате символиката в нещата и видите, че змията е в медицината, вашият лекар се опитва да ви убие и няма как да ми докажете обратното, защото откакто го осъзнах, тоест 8 месеца, не съм боледувал.
    3. Какво ако цялата ви история е лъжа, на коята учите децата си, горките, докато ги тъпчете с хапчета за тяхното добро и светло бъдещо - да гният в болести и свинщина с дипломи и безсмислие роботизирано.
    4. Какво ако прочетете как действа рициновата отрова и за пореден път се сблъскате със съвпадение - рицина ви убива също както и коронката и не оставя следи - вкарват ви в болницата и за 3 дни треска (пневмония), сбогом, и на прицел са вашите родители, не че нещо буквално се опитват да ви ебат майката, хипнотизирани овце прости.
    5. Какво ако ви кажа, че нямате бог, нямате вяра, религията ви е комикс, който не разбирате, няма рай, вие сте просто ходещи тела пълни с говна, създадени да бъдат архитекти на вселената, но забравили да мислят, вярват на каквото им се каже дори да не са го видели, живеещи на ноев ковчег, сатаната сте самите вие - гнусен паразит хранещ се с плът, отвратителен и смърдящ, пръскащ слуз за да се множи и като успее да заБРЕМЕнее, убива и шлайфа невинното дете с помията, гордо наречена "образУвание", защото тъй е ок за него. Не сте живи, ако щете вярвайте, смърт не съществува, защото вече сте мъртви

    Коментиран от #54, #60, #61, #62

  • 49 Осмият.

    7 2 Отговор
    Google отдавна свали цензурите.. Докато сте заети да седите по цял ден вкъщи вместо да тровите горката планета с безсмисленото си съществуване отворете сателитната карта и обиколете Африка, отделете едни 30 минути да разберете истина, която се крие от медиите. Започнете от Египет, а ако се впечатлите Google Earth pro е безплатна и ви дава по-богата информация за какво има под всички цензури. Ще забравите за короните и може би ще започнете да се замисляте над коментар 48. Успех.
  • 50 Пандо картечаря

    6 3 Отговор
    Тоя виц е от времето, когато в "Работническо дело" публикуваха снимки на пияни от Кока Кола американски войници. Писна ми да ме работят в подобни сайтове разни недоразвити издънки на червени боклуци. Надушвам ви от километри.
  • 51 Анонимен

    4 1 Отговор
    Интернет е идеално място човек да намери трибуна и да напише какво се случва в него и мнението си относно реалността,но това не променя нищо както и критиките или анализите защото всъщност с тези си действия всеки доказват сам на себе си колко е зависим от същите тези срещу които пише и стои докато не дойде някой да направи нещо и то даже по-различно от това,което е било до сега.
    Със стоене и чакане явно не става.Един тон приказки е нищо в сравнение с грам действия.
    Разковничето е в това,всеки да поеме отговорност за действията си и живота си,не да прехвърля това на някой друг и после да реве,че е жертва.

    Коментиран от #53

  • 52 Факти

    1 4 Отговор
    Г-н Стайков жалко за труда, който сте вложили за да дадете по-ясна картина относно реалността,но горе главата.Пазете себе си и близките си.Те са по-важни. Пилците ще ги броим на пролет,ако остане нещо от скептичното стадо.
  • 53 Факти

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "Анонимен":

    Ясен и точен коментар.
  • 54 Леле,пич...

    3 1 Отговор

    До коментар #48 от "Осмият.":

    Кво си взел,бе? Бая силничко ще е!?!

    Коментиран от #59

  • 55 До коментар -25:

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "Лично мнение":

    Всичко е вярно за Италия ! Те малко късно взеха извънредни мерки !!! Затова много държави като видяха какво става и колко много жертви и заразени на ден има,взеха извънредни мерки веднага !!! Много важно на този етап в целия свят е хората да не се събират,да не излизат и да избягват контакти и да не пътуват!!! Всеки ден ги казват тези неща,но някои хора не искат и да чуят !!! За такива въвеждат и още по-строги мерки като вечерния час !!! Още КАКВО не си разбрал ??? Положението е сериозно !!!
  • 56 ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ !!!

    6 2 Отговор
    Още КАКВО НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ ????
  • 57 Ивана

    15 0 Отговор

    До коментар #17 от "мани мани":

    Майка ми, която е на 89 г. преди около 40 г. я лекуваха от плевмония с аналгин-хинин и хинин. Имаше ги във всяка аптека.

    Коментиран от #58

  • 58 Така е

    5 0 Отговор

    До коментар #57 от "Ивана":

    Щом усетих настинка, вечерта пиех един чай с два аналгин-хинина и на сутринта бях кукуряк.
  • 59 Бих го нарекал

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "Леле,пич...":

    Мъдрост, не е за всеки! Много скъпо хапче! Не! Не съм 48 - Осмият!
  • 60 Ти мЪ преби

    1 1 Отговор

    До коментар #48 от "Осмият.":

    И вс това си го осъзнал само преди 8 месеца. Ти си не човек. И щом си осъзнал толкова неща кат те слушам е редно да се гръмнеш ако си прав. За кво си жив кат си торба с шайба и паразит??. Или аз не схванах хумора неш
  • 61 Ти мЪ преби

    1 1 Отговор

    До коментар #48 от "Осмият.":

    И вс това си го осъзнал само преди 8 месеца. Ти си не човек. И щом си осъзнал толкова неща кат те слушам е редно да се гръмнеш ако си прав. За кво си жив кат си торба с шайба и паразит??. Или аз не схванах хумора неш
  • 62 Ти мЪ преби

    1 1 Отговор

    До коментар #48 от "Осмият.":

    И вс това си го осъзнал само преди 8 месеца. Ти си не човек. И щом си осъзнал толкова неща кат те слушам е редно да се гръмнеш ако си прав. За кво си жив кат си торба с шайба и паразит??. Или аз не схванах хумора неш
  • 63 МИСЛЕЩ

    4 0 Отговор
    ЗАЩО забраниха анлгин-хинина? Защотто е евтин и може да се произве-
    жда дори и в държава като БЪЛГАРИЯ! Друго да пиеш скъпи "качествени"
    лекарсва на "правилните" компании! ПРЕСТЪПНИЦИ!!!