Last news in Fakti

23 Март, 2020 14:14 4 495 28

Призив към пенсионерите в Москва: Идете на вилата си

  • русия-
  • коронавирус-
  • възрастни хора-
  • пенсионери-
  • вила-
  • сергей собянин

Най-добре идете на вилата си, заяви кметът на руската столица

Призив към пенсионерите в Москва: Идете на вилата си - 1
Снимка: Shutterstock

Кметът на Москва нареди днес хората над 65-годишна възраст и болните или да не излизат навън, или да се изнесат на вилите си, за да бъде ограничено разпространението на коронавируса, предадоха AFP и ТАСС.

"От 26 март до 14 април московчаните над 65 години и хронично болните се препоръчва да стоят под карантина по домовете си", заяви Сергей Собянин в комюнике на своя сайт. "Най-добре обаче, ако имате възможност, идете на вилата си, още повече, че в близките дни се очаква по-топло време", препоръча той. Мярката се отнася за хората с диабет, астма, рак, бъбречни проблеми, прекаралите инфаркт или инсулт. Препоръчва им се да ограничат социалните си контакти, уточни кметът, без да спомене за евентуални санкции.

"Ако работите, моля ви да не ходите на работа с изключение само на ръководните кадри и служителите, чието присъствие е жизнено необходимо за дейността на предприятията", учрежденията и др., добави Собянин. За останалите се препоръчва да работят дистанционно, да излязат в платен отпуск или да бъдат настанени в болница, посочи кметът.

Властите отправят молба възрастните и болните, поставени под карантина, да не посещават "никакви обществени места" и да ходят по магазини и аптеки "само при нужда". Като обезщетение московското кметство предвижда да отпусне помощи от по 4000 рубли (близо 46 евро), платими на два пъти. Мнозина жители на Русия, прехвърлили възрастта за пенсия, са принудени да работят, тъй като пенсиите са твърде ниски. Неотдавнашна, силно критикувана реформа постепенно ще увеличи пенсионната възраст за мъжете от 60 на 65 години, а за жените - от 55 на 60.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САРС

    13 11 Отговор
    Е там нали нема вайръс.Нали имат цяр.

    Коментиран от #4, #6

  • 2 Густо майна

    19 0 Отговор
    А мене не ме пускат да си вида марулите!!!
  • 3 Смях

    14 17 Отговор
    Значи ще оцелеят 2 процента от пенсионерите. Останалите 98 процента не са и сънували за вила. А лошите новини от Москувията тепърва предстоят.
  • 4 Рошко

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "САРС":

    Ако искаш да се предпазиш най добре от грешки, поучи се от грешките на другите, и без паника и извънредни положения, гаранция и новините им не са от до само за корони и колко са се заразили и колко са се гътнали
  • 5 Borislav Popov

    19 18 Отговор
    Ха,тия бедни руснаци и вили имат!?! Ми Тръмп кво да каже на краварите......напуснете квартирите си и идете под мостовете

    Коментиран от #11, #13, #14

  • 6 Даа.

    20 14 Отговор

    До коментар #1 от "САРС":

    Цяр имат. По бутилочка водка на ден. На ватенката му е все тая, дали ще умре от мизерия, от алкохолизъм или от китайския вирус. В Раша човешкият живот никога не е имал особено значение.
  • 7 тьотя Маря

    11 11 Отговор
    Идете, идете, и не яжте много та да ви стигнат за по-дълго шишарките.
  • 8 Borislav Popov

    10 14 Отговор
    Кмета на Мацква, монгола Собянин направо счупи тъпомера, ще оставят хората топлите си апартаменти и ще се юрнат по вилите си, където, нито газ има, нито дърва за огрев приготвени.

    Коментиран от #9

  • 9 Явно

    7 5 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    ...се задава пълна безизходица...
  • 10 Било

    14 6 Отговор
    Корона вирус като мине руската граница се превръща в най обикновена настинка.Така каза Путин
  • 11 фейк

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    50% от семействата (от 40 години) на големите градове имат вила
  • 12 Парада искаме парада парада в Москва си искаме

    6 8 Отговор
    По всичко личи, че парад на Червения площад в Москва за девети май няма да има, а това ни крепеше духовно и ни даваше сили да се надуваме пред соросоидите! На този парад ние показвахме как всяка една от машините които минава ще ни смаже тук нас живеещите в държавите от НАТО! Как, как, как, как кажете сега ще се фукаме с руската армия?? Къде, къде, къде ще намерим сега запис на парада от 2019-а?? Кой, кой, кой, кой ще ни повярва сега, че новият самолет СУ 57 е вече напълно завършена анимация и активно участва в новите сериали на "Ну погоди"?? Кога, кога, кога ще бъде следващият парад в Москва?? Само не ни казвайте, че ще бъде на мукавей в понеделник през 2048 година, защото ще си изтрескаме силно главите в стените на българския парламент!!
  • 13 рашка е в колапс

    10 10 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    Какви вили имат руските клошари,че не ми е ясно ?! Та те дори нямат пътища с които да стигнат до вилите си.Американците не ги мисли.Всички там живеят в красиви квартали с къщи и зелен двор отпред ! Нещо което в Русия не можеш да видиш.В Русия тревата е кафява ,а небето е сиво !

    Коментиран от #26

  • 14 рашка е в колапс

    9 7 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    Чували сме за американската мечта като сбор от престижна работа или бизнес, собствена къща, два автомобила в гаража и.т.н..Някой чувал ли е за руската мечта ?

    Коментиран от #16, #18, #22, #25

  • 15 Пантелей

    2 6 Отговор
    Блатните диваци публи за водка и ватенки вече нямат, а този глупак ги праща по вилите ! Мизерници !
  • 16 Има, има

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "рашка е в колапс":

    Руската мечта е бутилка водка...
  • 17 оле оле

    6 0 Отговор
    Жените на 55 години ли се пенсионират там? Много рано.
  • 18 Аз знам

    4 8 Отговор

    До коментар #14 от "рашка е в колапс":

    Това -собствена къща и два автомобила в Русия не е мечта ,а реалност. В САЩ това е мечта,тъй като там онези с престижните работи живеят в бараки, казано по нашенски в бунгала.А с непрестижните работи-спят по приюти и тротоари. И само няколко известни фамилии в щатите живеят в къщи в каквито живее обикновенния руснак. За богатия руснак-няма да говорим. Той има къщи където си пожелае.

    Коментиран от #19, #21

  • 19 де факто

    6 5 Отговор

    До коментар #18 от "Аз знам":

    Ти си за лечение бе демагог.Руснаците нямат пари хляб да си купят,ти си тръгнал да ни обясняваш някакви врели некипели.Американците са най-богатата нация с най-много милионери и милиардери.Американеца на месец взима повече заплата от колкото руснака за цяла година.Как ще стравняваш оскотяла,бедна и мизерстваща нация като руската с Америка бе чифут ? В Америка всичко е красиво,подредено ,а къщите ,с дворовете са блян за всеки човек по света.Всеки иска да се докосне до американския живот.В Китай дори направиха цели градове които са копие на американски градчета.

    Коментиран от #20

  • 20 Аз знам

    3 4 Отговор

    До коментар #19 от "де факто":

    Ха ха ха ха ,това Мустафата ли ти го каза? А промит мозък?
  • 21 гост

    6 4 Отговор

    До коментар #18 от "Аз знам":

    Не пиши глупости момче.Ние българите живеем по-добре от руснаците.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 гост

    3 3 Отговор
    А тука и на вилата не те пускат да отидеш а да седиш в града и да мреш. На това му се вика геноцид над народа. Колкото повече болни и пенсионери умори гроб толкова по добре за тях.
  • 24 ссср

    1 4 Отговор
    Я простата соросня се е развихрила. Леко да не умре някой от вас от злоба .
  • 25 хаха

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "рашка е в колапс":

    Мечтаят само краварите ,цял живот робуват и си остават само с едни голи мечти. Руснаците няма за какво да мечтаят техните мечти се сбъдват .
  • 26 гост

    2 5 Отговор

    До коментар #13 от "рашка е в колапс":

    Погледни първо себе си. Личи си ,че в живота си не реализирал се жалък и злобен човечец . Твоите мечти явно се свеждат до лъскавите краварски къщички който виждаш по телевизията . А за това как живеят руснаците не бери грижа , със сигурност са по добре от теб.

    Коментиран от #27

  • 27 де факто

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Това като го напише някой "не берете грижа за руснаците,те живеят по-добре от еди кой си".От кой живеят по-добре бе сопол ? Русия е държава,която притежава всичките ресурси на света,а на нейна територия живеят 140 милиона бунака,които са толкова примитивни,че дори не знаят как да се възползват от това.Руснаците са беден и оскотял народ.Самата Русия е със стандарта на живот на Ливан.Отделно според статистиката ,българина за един живот спестява повече пари от руснака,а какво да говорим ако тръгнем да сравняваме Русия с развитите страни за каквито претенции имат руснаците..Русия е просто един пробит катун който е възхваляван само от ибрици като тебе.

    Коментиран от #28

  • 28 serjant

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "де факто":

    ti koga si bil vRusija ili si jivjal tam , che komentirash . idi vish ili pojivei i togava davai obektivno mnenie....